Reizen naar Indonesië: Reisadvies

Reist u naar Indonesië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Indonesië

Informatie over de lokale wetgeving in Indonesië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

Op het bezit en gebruik van drugs staan zeer strenge straffen en zelfs de doodstraf, ongeacht de aard (soft- of harddrugs) en de hoeveelheid (zelfs minder dan 1 gram). Er geldt een absolute nultolerantie ondanks het schijnbare gemak waarmee men aan drugs kan komen op toeristische trekpleisters. Gebruikers kunnen tevens het slachtoffer worden van onfrisse praktijken als geldafpersing en chantage. Het is aangewezen om zelf uw bagage in te pakken en die in het oog te houden tijdens de reis. Weiger altijd om pakjes van onbekenden mee te nemen.

Werk

De reglementering om als buitenlander in Indonesië te werken is zeer strikt. Het is niet toegelaten om te werken of vrijwilligerswerk te beoefenen zonder werkvergunning of specifiek visum, zelfs niet voor een zeer korte periode. Elke inbreuk wordt bestraft met een boete en/of gevangenisstraf. Wij raden u aan om u te informeren bij de Indonesische Ambassade te Brussel als u voor zakelijke doeleinden naar Indonesië wilt reizen. 

Seksualiteit

Gemengde koppels (bijvoorbeeld een Belgisch-met Indonesisch koppel) zijn gemeengoed en lokken geen negatieve reacties van de bevolking uit. Prostitutie, zowel mannelijke als vrouwelijke, is verboden maar wordt getolereerd. Als gevolg van een grotere bewustwording is een strengere houding van de overheid merkbaar tegen pedofilie. Ondanks een informatieve inspanning van de overheid blijft kennis over seksueel overdraagbare ziektes beperkt.

Koppels van hetzelfde geslacht kunnen in Indonesië niet legaal trouwen. Er is echter geen specifieke wet die een relatie van hetzelfde geslacht tussen twee instemmende volwassenen verbiedt of bestraft, behalve in Aceh. Daar is homoseksualiteit illegaal volgens de islamitische sharia en strafbaar met geseling of gevangenisstraf.

In de andere provincies zijn er verschillende wetten die homoseksuele relaties beperken of zouden kunnen worden gebruikt om homoseksuele relaties te beperken en te bestraffen. Sommige wet- en regelgeving kan worden toegepast op een manier die de LGBTI-gemeenschap discrimineert, onder meer voor pornografie en prostitutie.

In december 2022 werd een nieuwe strafwet (KUHP) goedgekeurd, die in 2025 in werking treedt. Deze nieuwe strafwet zal onder meer het samenwonen voor ongehuwden en buitenechtelijke seksuele relaties illegaal maken, hoewel voor deze misdrijven een aangifte moet worden gedaan die enkel een van de echtgenoten, het kind of de ouder kunnen doen.

Zeden en gewoonten

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld.

Bezoekers worden uitgenodigd om een zekere gevoeligheid te handhaven, vooral tijdens grote islamitische feestdagen zoals de Ramadan. Respect voor zeden en gewoonten evenals religie zal door de bevolking worden gewaardeerd: doe de schoenen uit voor u een moskee bezoekt, bedek armen en benen, verberg het haar met een hoofddoek (voor vrouwen). Dit geldt ook voor bezoekers aan Aceh (Noordwest-Sumatra) waar de sharia van toepassing is. Draag er discrete kleding, draag een hoofddoek (voor vrouwen), en gebruik geen alcohol op openbare plaatsen.

Aceh

De provincie Aceh wordt bestuurd als een bijzonder gebied en geniet een zekere mate van bijzondere autonomie. Hier is de sharia-wetgeving van toepassing. Deze omvat straffen die in andere delen van Indonesië niet bestaan.

De lokale shariapolitie houdt toezicht op de naleving van de shariawetgeving. Deze islamitische wet geldt voor iedereen in Aceh, ook voor buitenlanders (expats en reizigers) en niet-moslims. De sharia verbiedt gokken, alcoholgebruik, prostitutie, relaties tussen personen van hetzelfde geslacht en buitenechtelijke seks. Conservatieve kleding is ook vereist. Informeer u over de wetten in Aceh. Vraag bij twijfel lokaal advies.

Beklimming van de Carstensz-top

Niet-essentiële reizen in deze regio worden afgeraden. Voor de beklimming van de Carstensz-top heeft u officiële toelatingen nodig. Het is aangeraden om beroep te doen op een reisbureau of organisatie die erkend is door de Indonesische autoriteiten. Verschillende websites vermelden nog steeds dat het mogelijk is om via de Freeport Mine de top bereiken. Deze informatie is onjuist en kan u in grote moeilijkheden brengen. Het is bij wet verboden om het terrein van de mijn te betreden.

Vrouwelijke Genitale Verminking

Indonesië kent een uiterst hoge prevalentie (>50%) op vlak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV is een praktijk die zware fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen. Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert, vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt. Dat geldt ook als de verminking buiten de landsgrenzen is uitgevoerd.

Vervalsingen

Indonesië kent een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen, zoals merkkledij, handtassen en software. In de meeste EU-landen is het strafbaar om deze producten te kopen. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag op gelegd en krijgt de reiziger een boete tot 20 000 euro.

Dubbele nationaliteiten

Indonesië staat geen dubbele nationaliteit toe voor volwassenen.