Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Japan

Informatie over de algemene veiligheid in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Travellers Online

Travellers Online is de site van de FOD Buitenlandse Zaken waar Belgen hun reis- en persoonsgegevens kunnen registreren. Doet er zich in het land van bestemming een ernstige crisis voor, dan zal het crisiscentrum van de FOD Buitenlandse Zaken en / of de ambassade u makkelijker kunnen informeren en helpen. Registreer uw reis op Travellers Online.


Natuurrampen

Japan is blootgesteld aan een permanent risico op natuurrampen. Het is ten sterkste aangeraden om waakzaam te zijn, op de hoogte te blijven van eventuele ontwikkelingen, en de weersvoorspellingen te volgen. Men hoort de aanbevelingen van de lokale autoriteiten, inclusief evacuatiebevelen, strikt na te leven.

Drugs

De Japanse regelgeving is zeer streng ten aanzien van het gebruik van en de handel in drugs en wordt op draconische wijze toegepast. Onderschepte drugskoeriers, evenals de aankoop en gebruik van drugs worden zeer zwaar gestraft en overtreders worden veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen.
Het gevangenisregime in Japan is over het algemeen bijzonder streng
en erg geïsoleerd, met zeer beperkt contact met medegevangenen en de buitenwereld.


Oplichting in de populaire uitgaansbuurten van Tokio: Shibuya, Roppongi en Kabukicho

Japan is één van de veiligste landen ter wereld maar dat wil niet zeggen dat er geen risico’s bestaan. Meerdere diefstallen of oplichtingen werden gemeld bij de Ambassade nadat er drugs of sterke alcohol ongemerkt aan een drankje van de betrokkenen werd toegevoegd. Dit komt vooral voor in de populaire uitgaansbuurten, zoals Shibuya, Roppongi en Shinjuku in Tokio.

Wenst u uit te gaan in deze buurten om van het nachtleven te profiteren, wordt het aangeraden de volgende voorzorgen te nemen:

  • Laat uw kredietkaart en persoonlijke documenten (paspoort, identiteitskaart) veilig op het hotel. Ga enkel met een minimum aan contant geld op stap.
  • Ga best niet alleen naar een bar of club in deze wijken en blijf de hele avond samen met uw metgezel(len).
  • Volg nooit ronselaars en ga nooit binnen in bars die deze gebruiken: de meeste incidenten komen namelijk daar voor. Deze bars hebben meestal ook verborgen hoge kosten, zoals bijvoorbeeld een inkomtoeslag van tienduizenden yen.
  • Aanvaard geen uitnodigingen van bars of clubs die gratis drank aanbieden. Het risico bestaat dat deze zeer sterke alcohol of drugs bevatten.
  • Ga onmiddellijk naar de lokale politie in Japan om klacht in te dienen indien u denkt slachtoffer te zijn van een misdrijf of van frauduleus gebruik van uw kredietkaart. 

Fukushima

Reizigers die zich naar de regio wensen te begeven, dienen zich bij de lokale autoriteiten te informeren over de toegangsmogelijkheden en de te volgen veiligheidsrichtlijnen. Reizigers die de richtlijnen niet volgen, kunnen zich blootstellen aan gezondheidsrisico’s en aan gerechtelijke vervolging.
         

U vindt meer informatie op deze website: Assistance of Residents Affected by the Nuclear Incidents.