Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Japan

Informatie over de lokale wetgeving in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u onderworpen aan de wetten van het gastland.

Tabak

Gebruikers van e-sigaretten dienen zich ervan bewust te zijn dat de verkoop van e-sigarettenvloeistoffen die nicotine bevatten in Japan verboden is. Het is toegestaan voor buitenlandse bezoekers om hun eigen voorraad voor persoonlijk gebruik te hebben (max. 120 ml per persoon per maand), maar het is niet mogelijk om lokaal te kopen.

Drugs

De Japanse regelgeving is zeer streng ten aanzien van het gebruik van en de handel in drugs, zelfs voor kleine hoeveelheden. Onderschepte drugskoeriers, aankoop van drugs,… worden zwaar gestraft en veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen. Het verblijf in een gevangenis in Japan valt doorgaans zeer zwaar: extreem streng regime, culturele isolatie, erg gelimiteerd contact met de buitenwereld (incl. post), zeer hoge taalbarrière, …

Seksualiteit

Geen noemenswaardige problemen te melden. De gebruikelijke veiligheidsvoorschriften (aids, enz.) gelden.

Fotografie

Geen noemenswaardige problemen voor toeristen. Journalisten en beroepsfotografen contacteren best op voorhand de Foreign Press Center Japanof de Belgische Ambassade.

Zeden en gewoonten

De reizigers worden verzocht de plaatselijke gewoonten en gebruiken in acht te nemen. Dat Japan een zeer verwesterd land is, neemt niet weg dat de traditionele zeden en gewoonten in het dagelijkse leven nog een zeer belangrijke plaats innemen.

Japanners prijzen orde, stiptheid en netheid. Ze komen stipt op tijd op afspraken en een ontmoeting begint altijd met een uitwisseling van visitekaartjes. Deze worden met twee handen overhandigd en het kaartje van de tegenpartij wordt aandachtig bestudeerd. Vaak zijn Japanners het niet gewoon om handen te schudden en zeker niet met een kus te groeten.

Afval op straat gooien is strafbaar, ook het roken op straat is in verschillende gemeentes verboden, en eten op straat of een neus snuiten in publiek worden als onbeleefd ervaren. Het is ook aangeraden ermee rekening te houden dat Japanners op gebied van kledij in het algemeen discreet zijn. Het is daarom aanbevolen zich steeds te kleden op een wijze die geen aanstoot geeft. Bij het gebruik van de "onsen" (publieke baden) dient men strikt de lokale gewoontes te volgen die vermeld staan bij het betreden ervan.

In Japan is het begrip voor grappen van 'studentikoze' aard op openbare plaatsen zeer laag. De politie zal weinig begrip tonen en streng optreden. Er kunnen ernstige sancties volgen en zelfs vrijheidsberoving.

Respect tonen aan de autoriteiten is in Japan zeer belangrijk. Een beleefde houding en verontschuldigingen kunnen soms wonderen verrichten om uit een delicate situatie te geraken.

Varia

Het is algemeen bekend dat dat verschillende Aziatische landen een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.) kennen. In Japan, zoals in de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die naar Japan reizen na een ander land van Azië bezocht te hebben of huiswaarts keren na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger in de EU een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro en in Japan mogelijk een gevangenisstraf en een boete van 1 miljoen yen.