Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Japan

Praktische info over reizen in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Raadpleeg ook de website van de Ambassade van België in Japan voor meer gedetailleerde informatie.


Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.


Verlies reisdocumenten

In het geval van verlies of diefstal van uw identiteitskaart en/of uw paspoort, dient u uw officieel document te blokkeren via de DocStop dienst (gratis nummer 00800 2123 2123, of +32 2 518 21 23). Docstop helpt bij het bestrijden van frauduleus gebruik van identiteitsdocumenten. Binnen enkele minuten na het telefoongesprek wordt het betreffende identiteitsdocument geblokkeerd.

Na deze stap dient u het verlies of de diefstal te melden bij een politiedienst in de plaats waar u zich bevindt.

Een identiteitskaart of paspoort die verloren of gestolen is verklaard (via DocStop, uw gemeente, een politiedienst of een consulaire post in het buitenland) en vervolgens terug is gevonden, mag niet meer worden gebruikt. Het identiteitsdocument werd namelijk automatisch ongeldig gemaakt
en internationaal gerapporteerd (Interpol en Schengen Informatie Systeem), en is niet toegestaan om grenzen over te steken.

Het gevonden document moet worden teruggestuurd naar uw gemeentelijke administratie of consulaire post.

https://www.politie.be/5998/nl/pers/niet-of-vergeten-te-melden-dat-je-je-gestolen-of-verloren-identiteitsdocument-hebt


Rijbewijs

Een Belgisch of een door België uitgegeven internationaal rijbewijs is niet onmiddellijk geldig in Japan. Sinds 19 september 2007 kunnen toeristen in Japan rijden met een officiële vertaling naar het Japans van hun Belgisch rijbewijs (niet van het internationaal rijbewijs). De vertaler moet door de Japanse autoriteiten aanvaard zijn; in de praktijk kan de toerist terecht bij de Japan Automobile Federation (JAF)

Belgen die in Japan komen wonen, moeten een Japans rijbewijs halen. Dit is een administratieve procedure, waarbij u een vertaling van het Belgisch rijbewijs moet voorleggen, u op een adres in Japan dient in te schrijven als buitenlands onderdaan en een oogtest moet ondergaan.

Betaalmiddelen

De munteenheid in Japan is de yen. Betaling in euro of dollar is niet mogelijk in Japan. Betaling met kredietkaarten is gebruikelijk maar niet algemeen gangbaar. Het afhalen van geld met een bankkaart met Maestro-optie of met kredietkaarten zoals Visa of Mastercard is onder andere mogelijk aan de bankautomaten (ATM) van zogenaamde convenience stores (zoals Seven Eleven Family Mart, Lawson...). Gelieve voor uw vertrek te verifiëren bij uw bank of uw Maestro-bankkaart afgeleverd door een Belgische bank ook buiten Europa kan worden gebruikt. Vergeet ook niet de limieten voor geldafhaling met uw debiet- en kredietkaarten na te gaan vóór uw vertrek. Het wisselen van euro kan in sommige grote banken en in de wisselkantoren. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. Medische kosten kunnen inderdaad zeer duur uitvallen in Japan.
 

Gsm en communicatiefaciliteiten

In het algemeen zijn Belgische gsm's niet te gebruiken in Japan (andere communicatiestandaard). Gelieve u tot uw provider te richten. Draagbare telefoons zijn te verhuren op de luchthavens.

Japanese datasimkaarten (« data only ») en zogenaamde pocket wifi zijn beschikbaar op internet, op de luchthavens of in elektronicawinkels zoals BIC Camera of Yodobashi.

Huisdieren

Kunnen slechts Japan ingevoerd worden indien hen een microchip werd ingeplant, tevens moet een gezondheidsattest en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid worden voorgelegd, zoniet kan een quarantaine van 14 tot 180 dagen opgelegd worden. De geactualiseerde reglementering is te vinden op de website van het Ministry of Agriculture, Fisheries and Forestry .


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Japaanse dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via Travellers Online


Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs. Website van de luchthaven van Narita (Tokyo), met links naar andere nuttige sites (douane, immigratie).