Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Japan

Praktische info over reizen in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Raadpleeg ook de website van de Ambassade van België in Japan voor meer gedetailleerde informatie.

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Verlies reisdocumenten

In het geval van verlies of diefstal van uw identiteitskaart en/of uw paspoort, dient u uw officieel document te blokkeren via de Doc Stop-dienst (gratis nummer 00800 2123 2123, of +32 2 518 21 23). Doc Stop helpt bij het bestrijden van frauduleus gebruik van identiteitsdocumenten.

Na deze stap dient u het verlies of de diefstal te melden bij een politiedienst in de plaats waar u zich bevindt. U kan dan een aanvraag indienen voor een voorlopig paspoort op de Ambassade, waarmee u terug naar België kan reizen.

In Japan worden paspoorten erg vaak teruggevonden na enkele dagen. Opgepast: een identiteitskaart of paspoort die verloren of gestolen is verklaard (via Doc Stop,) en vervolgens terug is gevonden, mag niet meer worden gebruikt. Het gevonden document moet worden teruggestuurd naar uw gemeentelijke administratie of consulaire post. Meer informatie kunt u vinden in dit artikel.

Rijbewijs

Een Belgisch of een door België uitgegeven internationaal rijbewijs is niet onmiddellijk geldig in Japan. Sinds 19 september 2007 kunnen toeristen in Japan rijden met een officiële vertaling naar het Japans van hun Belgisch rijbewijs (niet van het internationaal rijbewijs). De vertaler moet door de Japanse autoriteiten aanvaard zijn; in de praktijk kan de toerist terecht bij de Japan Automobile Federation (JAF).

Belgen die in Japan komen wonen, moeten een Japans rijbewijs halen. Dit is een administratieve procedure, waarbij u een vertaling van het Belgisch rijbewijs moet voorleggen, u op een adres in Japan dient in te schrijven als buitenlands onderdaan en een oogtest moet ondergaan.

Betaalmiddelen

De munteenheid in Japan is de yen. Betaling in euro of dollar is niet mogelijk in Japan. Betaling met kredietkaarten is gebruikelijk, maar niet overal gangbaar. Het afhalen van geld met een bankkaart met Maestro-optie of met kredietkaarten zoals Visa of Mastercard is onder andere mogelijk aan de bankautomaten (ATM’s) van zogenaamde “convenience stores” (zoals Seven Eleven Family Mart, Lawson, etc.). Gelieve voor uw vertrek te verifiëren bij uw bank of uw Maestro-bankkaart afgeleverd door een Belgische bank ook buiten Europa kan worden gebruikt. Vergeet ook niet de limieten voor geldafhaling met uw debiet- en kredietkaarten na te gaan vóór uw vertrek. Het wisselen van euro kan in sommige grote banken en in de wisselkantoren. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering

Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. Medische kosten kunnen zeer duur uitvallen in Japan.
 

Gsm en communicatiefaciliteiten

De meerderheid van moderne Belgische smartphones kunnen ook in Japan worden gebruikt.

Japanese datasimkaarten (« data only ») en zogenaamde pocket wifi zijn beschikbaar op het internet, op de luchthavens of in elektronicawinkels zoals BIC Camera of Yodobashi.

Huisdieren

Huisdieren kunnen slechts in Japan ingevoerd worden indien hen een microchip werd ingeplant. Daarnaast moet er een gezondheidsattest en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid worden voorgelegd, zoniet kan een quarantaine van 14 tot 180 dagen opgelegd worden. De geactualiseerde reglementering is te vinden op de website van het Ministry of Agriculture, Fisheries and Forestry.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades van België in Tokio. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Japanse burgers dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via Travellers Online.