Reizen naar Libanon: Reisadvies

Reist u naar Libanon? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Libanon

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Libanon.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

De veiligheidssituatie in Libanon is onstabiel en onvoorspelbaar. Sinds 8 oktober 2023 vinden er dagelijks militaire acties plaats in de gebieden dicht bij de grens tussen Israël en Libanon. Op 2 januari 2024 vond een explosie plaats, waarschijnlijk veroorzaakt door een luchtaanval, in de wijk Msharafieh, in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, met meerdere slachtoffers. De veiligheidssituatie in Libanon kan zonder waarschuwing verslechteren. Bij een escalatie van de vijandelijkheden zou het hele grondgebied getroffen kunnen worden.

Vanwege de onvoorspelbaarheid van de situatie blijven alle reizen naar Libanon afgeraden.

In geval van crisis kunnen commerciële transportmiddelen om het land te verlaten en mogelijkheden om zich binnen het land te verplaatsen, beperkt zijn. Daarom blijven wij aan de Belgische onderdanen vragen om Libanon zo snel mogelijk te verlaten, zolang commerciële vluchten nog beschikbaar zijn. 

Als u uw verblijf in Libanon toch voortzet:

 • Besteed vooral aandacht aan veiligheidsfactoren en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de situatie;
 • Alle reizen naar de gebieden ten zuiden van Beiroet, in het bijzonder ten zuiden van de Litani-rivier, een militair gebied, en naar de zuidelijke wijken van Beiroet (Haret hreik, Ghobeiri, Chiyah, Sabra, Chatila en Tarek el-Jdida) worden formeel afgeraden. De zones dicht bij de Palestijnse vluchtelingenkampen moeten ook vermeden worden;
 • Vermijd bijeenkomsten en demonstraties, informeer u over de verkeersomstandigheden en ontwikkelingen van de situatie, en volg de veiligheidsinstructies van de Libanese autoriteiten op;
 • Als u schoten hoort, zoek dan onmiddellijk een schuilplaats en blijf uit de buurt van open ruimtes, balkons, terrassen en ramen;
 • Voorzie in voldoende proviand (eten, drinken, medicijnen en eventueel brandstof);
 • Bent u niet ingeschreven in de consulaire bevolkingsregisters, registreer u dan op Travellers Online. Moedig andere Belgische staatsburgers die u kent aan om zich te registreren;
 • Raadpleeg regelmatig ons reisadvies (de pagina’s Laatste update en Algemene veiligheid in Libanon).

In geval van nood, kan u contact opnemen met de ambassade te Beiroet (+961 1 976001 of +961 3 727789 - noodnummer buiten de openingsuren) of de FOD Buitenlandse Zaken te Brussel (+32 2 501 81 11).

 

Cholera-epidemie - hygiëne en gezondheidsmaatregelen

Sinds begin oktober 2022 zijn in Libanon verschillende gevallen van cholera bevestigd. Gezien hun exponentiële toename acht de WHO het risico van een cholera-epidemie in Libanon groot. Het is daarom sterk aanbevolen om de elementaire hygiënische maatregelen na te leven en flessenwater te gebruiken.

Raadpleeg voor meer informatie de rubriek Gezondheid en hygiëne in Libanon.

Coronavirus COVID-19

 • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Er zijn geen specifieke COVID-19-maatregelen meer voor passagiers die naar Libanon reizen, ongeacht hun vaccinatiestatus.

Meer informatie bij de Ambassade van Libanon in België

In het algemeen staat het gezondheidssysteem onder druk door de combinatie van de socio-economische situatie en de COVID-19-pandemie.