Reizen naar Libanon: Reisadvies

Reist u naar Libanon? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Libanon

Praktische info over reizen in Libanon.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten en binnenkomst

Een paspoort met een geldigheidsduur van ten minste zes maanden vanaf de datum van binnenkomst in Libanon. 

De Sûreté Générale, belast met de bewaking van de buitengrenzen, weigert u binnen te laten in Libanon als u het doel en de omstandigheden van uw verblijf niet kunt aantonen of als u onvoldoende bestaansmiddelen bij hebt. Zorg er dus voor de bewijsstukken van uw reis en ook van uw bestaansmiddelen (creditcard, cash) mee te nemen.

Bij aankomst in Libanon controleren de Libanese immigratie autoriteiten de namen van alle bezoekers in een database van gezochte personen in Libanon. Als uw naam overeenkomt met een vermelding in de database, kunt u worden vastgehouden, tenzij u kan bewijzen dat het signalement geen enkele betrekking heeft op u.

Er worden veelvuldig vergissingen vermeld door bezoekers met een dubbele (Libanese en andere) nationaliteit. U moet overwegen om documenten op zak te hebben waaruit blijkt dat het signalement niet op u betrekking heeft (bijvoorbeeld een kopie van uw geboorteakte of andere officiële documenten).

De toegang tot Libanon zal worden geweigerd worden aan personen in het bezit van een paspoort, vliegtuigticket, ander document of voorwerp in de bagage waaruit een bezoek aan Israël blijkt. Een bezoek aan Israël zonder voorafgaande toestemming is strafbaar in Libanon, dat het buurland als vijandig gebied beschouwt.

In geval een vreemdeling in Libanon zijn paspoort verliest, moet hij zich onmiddellijk melden bij de Sûreté Générale, die een attest van verlies van paspoort zal afgeven.


Rijbewijs

Een internationaal of Libanees rijbewijs is verplicht om een gemotoriseerd voertuig te besturen in Libanon.


Betalingsmiddelen

De nationale munt is het Libanese pond, maar de Amerikaanse dollar wordt eveneens aanvaard tegen de vaste wisselkoers van 1 USD = 1 507, 5 LBP (beide munteenheden worden door elkaar gebruikt). Kredietkaarten worden algemeen aanvaard in gekende restaurants en grootwarenhuizen. Geldautomaten aanvaarden courante buitenlandse debet- en kredietkaarten (Maestro, Visa, Mastercard...). 


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of uw verzekering (mutualiteit of privé verzekering) wel degelijk de risico’s dekt verbonden aan uw bestemming en manier van reizen. Een reisverzekering die alle risico’s dekt is absoluut noodzakelijk (rechtsbijstand, medische en hospitalisatie, repatriëring).


Communicatiemiddelen

Belgische gsm’s functioneren in Libanon. In elk geval is het aan te raden om aan de Belgische leveringsmaatschappij een roaming voor Libanon aan te vragen. De aankoop van een lokale SIM-kaart is mogelijk. De prijzen voor telefoon- en internetverbindingen in Libanon behoren tot hoogste in de regio.


Huisdieren

Men dient een internationaal gezondheidscertificaat, uitgereikt door een Belgische dierenarts voor te leggen. Bovendien dienen honden, katten en fretten niet minder dan 30 dagen voor het vertrek, tegen hondsdolheid gevaccineerd te zijn. Voor de invoer van het huisdier dient er in principe een belasting te worden betaald (5% van de waarde van het dier, geschat door de Libanese douane).


Consulaire bijstand

Bij ernstige en onverwachte problemen in het buitenland, kunnen Belgen een beroep doen op de ambassade in Beiroet. Consulaire bijstand wordt verleend aan Belgen en andere rechthebbenden die tevergeefs eerst hulp hebben gevraagd aan de lokale autoriteiten (lokale politie), privébedrijven (bank, verzekeraar, reisagentschap, mutualiteit, transportbedrijf) en die zich in laatste instantie richten tot de Belgische consulaire vertegenwoordiging. Deze bijstand stopt eenmaal de reizigers hun reis kunnen verder zetten met eigen middelen.

De consulaire bijstand heeft betrekking op de volgende omstandigheden: een overlijden van een Belg, een ernstig ongeval overkomen aan een Belg, een ernstig misdrijf waarvan een Belg slachtoffer is, een onrustwekkende verdwijning van een Belg, een aanhouding of hechtenis van een Belg, een extreme noodtoestand waarin een Belg zich bevindt, een zware consulaire crisis en een internationale kinderontvoering wanneer het kind en/of één van de ouders Belg is.

Belgen die ook de Libanese nationaliteit hebben, dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische overheid niet in staat is om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in Libanon bevinden. 

Humanitaire hulp, overeenkomstig de internationale conventies terzake, zal uitsluitend en in in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren raden wij aan uw reis te registreren via Travellers Online

Enkele interessante Libanese websites:

Alle reizen naar Syrië worden afgeraden (zie het reisadvies voor Syrië). De Ambassade van België in Beiroet kan geen consulaire bijstand verlenen in Syrië en België heeft geen ambassade meer in Damascus.
 

Noodnummers

  • Brandweer 175
  • Politie 160
  • Rode Kruis (ambulance) 140
  • Inlichtingen: 1515
  • Luchthaven van Beiroet: 150