Reizen naar Mongolië: reisadvies

Reist u naar Mongolië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Mongolië

Praktische info over reizen in Mongolië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten


Rijbewijs

Het is verboden om zonder internationaal of lokaal rijbewijs een voertuig te besturen. Een Mongools rijbewijs kan verkregen worden bij de lokale verkeerspolitie op vertoon van het Belgische rijbewijs en een betaling van 100 USD.


Betaalmiddelen

De munteenheid in Mongolië is de tugrik. Het is niet mogelijk om deze munt in België te verkrijgen. Voorzie cash geld in euro, dat u ter plekke bij aankomst in Mongolië kan omwisselen bij een bank of wisselkantoor.

Het gebruik van betaalkaarten is steeds meer algemeen aanvaard, ten nadele van cash geld. Het aantal geldautomaten in Ulaanbaatar neemt toe. Buiten de steden aanvaarden hotels en benzinestations bankkaarten, maar dit is minder het geval in restaurants. De mogelijkheid om met kredietkaarten te bepalen is nog enigszins beperkt. De mogelijkheid bestaat om via commerciële bedrijven zoals Western Union geld naar Mongolië over te schrijven.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Voor reizen naar Mongolië is het sterk aangewezen zich te verzekeren voor medische zorgen en medische repatriëring. Evacuaties vanuit het binnenland naar de hoofdstad of naar het buitenland zonder verzekering zijn zeer moeilijk en brengen hoge kosten met zich mee. Ook een verzekering tegen gestolen bagage, geld en kredietkaarten is aangeraden.


Gsm- en communicatiefaciliteiten

De communicatiefaciliteiten laten te wensen over. Buiten Ulaanbaatar en de andere steden is er vaak geen gsm-bereik door de bergen en uitgestrekte vlaktes. Waar het gsm-netwerk beschikbaar is kan men roaming gebruiken, maar het kan voordeliger zijn om een lokale simkaart te kopen en gebruik te maken van mobiel internet om contact te houden met familie en vrienden.

Er is een tijdsverschil van 7 uur in de winter, 6 uur in de zomer.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Mongolische burgers dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

In Mongolië kunnen de Belgen consulaire bijstand vragen aan het  ereconsulaat van België (zie contact in rubriek Adresgegevens Belgische Ambassade voor Mongolië) of aan een ambassade of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie.