Reizen naar Panama: Reisadvies

Reist u naar Panama? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Panama

Informatie over gezondheid en hygiëne in Panama.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Voor meer gedetailleerde informatie kan u terecht op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

Zou u medische zorg nodig hebben, is het best een privéarts of -ziekenhuis te bezoeken. Een goede reisverzekering/internationale ziekteverzekering is daarom geen overbodige luxe. Als u bepaalde medicijnen neemt, is het best de juiste voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben, met een marge voor reserve Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina
 

Veiligheid water en voedsel

Hoewel het water drinkbaar is in Panama Stad, Colón en David, is het toch beter om flessenwater te drinken. Het eten dat verkocht wordt op straat wordt afgeraden evenals de consumptie van zeevruchten in plaatsen die niet beschikken over alle hygiënische voorzieningen.
 

Malaria

Er is vooral malaria in de jungle van Darien, minder in de rest van het land. Het is dus over het algemeen niet nodig om malariapillen in te nemen voor vertrek.

 
Dengue

Het aantal gevallen van dengue stijgt. Dengue is een virale infectie en wordt overgedragen door muggen die voornamelijk tijdens de dag en in het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn een hoge koorts, spier- en gewrichtspijnen en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt zowel voor in de steden als op het platteland.

 
Zika

In Panama komt het zikavirus voor. Het virus, overgebracht door de Aedes-mug, zou verantwoordelijk zijn voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen dienen extra voorzichtig te zijn. Het virus zou ook seksueel overdraagbaar zijn.

Meer informatie is beschikbaar op de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De Aedes-mug komt zowel voor in stedelijke omgeving als op het platteland. Voor zowel het dengue-, chikungunya- als zikavirus geldt dat u zich steeds tegen muggen dient te beschermen: gebruik een muggenwerend product met DEET, ook overdag, draag lange kledij en slaap onder een muskietennet. Vermijd omgevingen met stilstaand water. Er bestaat geen vaccin tegen dengue, chikungunya of zika.

 
Chikungunya

Chikungunya is een virale ziekte die op de mens wordt overgebracht door besmette muggen. Ze gaat gepaard met koorts en hevige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en huiduitslag. Deze ziekte heeft deels dezelfde symptomen als dengue, wat tot een foute diagnose kan leiden in streken waar dengue vaak voorkomt.

Er bestaat geen behandeling voor deze ziekte. Alleen de symptomen kunnen bestreden worden.

Reizigers in chikungunyagebieden moeten een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen nemen: insectenspray opdoen, lange mouwen en broekspijpen dragen en muskietennetten gebruiken.

 
Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar.

 
Gele koorts

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.

Gelieve de volgende link van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen te raadplegen: https://www.wanda.be/nl/a-z-index/gele-koorts

Voor wie rechtstreeks vanuit België naar een van de Centraal-Amerikaanse landen of Panama reist, is er geen gele koortsvaccinatie vereist (tenzij men kort voordien in een risicoland verbleef). Wanneer u echter naar verschillende landen in Latijns-Amerika reist, kan het voorleggen van het bewijs van de gele koortsvaccinatie wél verplicht zijn. Verschillende Centraal-Amerikaanse landen vereisen het vaccinatiebewijs voor wie in Panama verbleef (onder meer Honduras, El Salvador en Nicaragua).

Informeer u voor uw afreis grondig bij de lokale autoriteiten van de te bezoeken landen om te verifiëren of u het vaccinatiebewijs al dan niet moet voorleggen bij binnenkomst als u meerdere landen bezoekt tijdens dezelfde reis. Zonder vaccinatiebewijs loopt u het risico om teruggestuurd te worden naar België. De vaccinatie dient minstens 10 dagen voor vertrek toegediend te worden en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.