Reizen naar Panama: Reisadvies

Reist u naar Panama? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Panama

Praktische info over reizen in Panama.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau. U kunt vervolgens bij de ambassade van België in Panama Stad een voorlopig paspoort aanvragen. Een voorlopig paspoort wordt geleverd met een beperkte geldigheidsduur en wordt niet geaccepteerd voor een reis of doorreis door de VS zonder visum! Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie deze website).
 Het is ook niet gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten verbonden aan de diefstal van een paspoort dekt (zoals de aankoop van een nieuw vliegbiljet) is aangewezen.

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op deze ambassade, enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.


Rijbewijs

Als toerist kunt u met een geldig Belgisch of internationaal rijbewijs gedurende 90 dagen rijden.

Huisdieren

Gelieve de Panamese ambassade in het land waar u woont te contacteren.

In principe heeft u een vaccinatieboekje en een attest van de dierenarts nodig, beide gelegaliseerd door de ambassade van Panama, evenals een document getiteld “Verzoek voor quarantaine thuis”, dat drie dagen op voorhand verstuurd moet worden om het Panamese Ministerie van Gezondheid te informeren over de aankomst van uw huisdier. Al deze stappen dienen bevestigd te worden door de Panamese ambassade.
 

Betaalmiddelen

De munteenheid is de Amerikaanse dollar of Panamese balboa (enkel muntstukken). Amerikaanse dollars worden overal aanvaard maar biljetten van meer dan 20 USD worden vaak geweigerd.

Het is afgeraden om grote sommen geld op zak te hebben. Kredietkaarten worden in de meeste winkels en in de horeca aanvaard.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

 

Reisverzekering 

Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.
 

Gsm en communicatiefaciliteiten

Een Belgische gsm kan in Panama gebruikt worden maar in sommige delen van het land is de gsm-ontvangst beperkt of onbestaande. Op de luchthaven Tocumen kan bij aankomst ook gemakkelijk een lokale pre-paid simkaart aangekocht worden.

In geval van diefstal of verlies van uw gsm, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren:

  • Proximus: +32 28199770
  • Orange: + 32 495 95 95 00
  • BASE: +32 486 19 1999

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatriden met zowel de Belgische als Panamese nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.