Reizen naar Qatar: Reisadvies

Reist u naar Qatar? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Qatar

Informatie over de algemene veiligheid in Qatar
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De algemene veiligheidstoestand is goed. Qatar bevindt zich echter in een onstabiele regio, op een kruispunt van verschillende regionale spanningen. De spanningen in het Midden-Oosten kunnen snel toenemen, wat kan leiden tot instabiliteit en verslechtering van de veiligheidssituatie. Dit kan ook een impact hebben op de publieke opinie. Daarom is het aanbevolen voor reizigers om weg te blijven van samenscholingen en mogelijke demonstraties. Gebeurtenissen die plaatsvinden in de regio kunnen gevolgen hebben voor het luchtverkeer (vluchten kunnen worden omgeleid of geannuleerd); Het is raadzaam om hiermee rekening te houden bij het plannen van uw reis.

De recente stijging van de spanningen in het Midden-Oosten zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de hele regio, inclusief Qatar. Reizigers worden daarom uitgenodigd om zich zeer regelmatig op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de situatie.


Terreurdreiging

Qatar is sinds 2005 gevrijwaard gebleven van terroristische aanslagen en er is geen noemenswaardige bedreiging te vermelden, maar het land bevindt zich toch in een onstabiele regio en op het kruispunt van verschillende probleemzones. Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, is extra waakzaamheid geboden.


Criminaliteit

De misdaadcijfers zijn laag en geweld is zeldzaam. Het risico op een aanval of ontvoering wordt als minimaal beschouwd.

Pogingen tot kredietkaartfraude worden regelmatig gemeld. Men doet er steeds goed aan de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: zorg ervoor dat uw reisdocumenten en bankkaarten te allen tijde veilig zijn en maak uw persoonlijke gegevens niet openbaar.

Het is aanbevolen voor vrouwen die alleen reizen, vooral ’s avonds, voorzichtig te zijn. Hoewel het niet vaak gebeurt, kunnen alleenreizende vrouwen te maken krijgen met intimidatie, verbaal of (zeldzamer) fysiek geweld. Er zijn enkele geïsoleerde gevallen bekend van geweld op vrouwen die ‘s nachts alleen met taxi  reisden. Indien u een app gebruikt, check de nummerplaat en de naam van de chauffeur en zorg ervoor dat u iemand op de hoogte brengt dat u onderweg bent.

Er zijn gevallen geweest van buitenlandse vrouwen die beschuldigd werden van buitenechtelijke seks na aangifte van aanranding. Bij een dergelijke aanval is het raadzaam direct contact op te nemen met de ambassade via het noodnummer: +974 6661 8985.