Reizen naar Rwanda: Reisadvies

Reist u naar Rwanda? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Rwanda

Praktische info over reizen in Rwanda
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Het Belgisch paspoort moet nog ten minste 6 maanden geldig zijn om te mogen reizen naar Rwanda.

Visumaanvraag

Belgische onderdanen krijgen bij aankomst in Rwanda een gratis visum dat voor 30 dagen geldig is.

Voor een visum voor een langer verblijf of voor een verlenging van het visum kunt u contact opnemen met de Rwandese autoriteiten. Informatie is beschikbaar op de website Visa (migration.gov.rw).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Rwanda in België.

Informatie in het kader van visumaanvragen voor stagiairs

De ambassade van Rwanda in Brussel levert voor mensen die een stage in Rwanda willen verrichten enkel een visum af dat 30 dagen geldig is en bij de Directie Immigratie en Emigratie bij aankomst in Kigali moet worden verlengd.

U vindt de lijst van vereiste documenten voor de verlenging van uw visum op de website van de Immigratie.

 
Rijbewijs

Het Belgische rijbewijs is geldig.

 
Betaalmiddelen

De munteenheid in Rwanda is de Rwandese frank (RWF). Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Geldtransfers zijn mogelijk met Western Union. De meest gebruikte deviezen zijn euro en Amerikaanse dollar. Kredietkaarten worden aanvaard in de meeste hotels, supermarkten, winkels en restaurants in Kigali en secundaire steden; geldafhaling met kredietkaarten (Visa en Eurocard/Mastercard/Amercian Express) zijn mogelijk in de grote banken. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische kredietkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. 

 

Gsm en communicatiefaciliteiten

Gsm- en 3/4G-netwerken werken goed in stedelijke centra en relatief goed in landelijke gebieden. De netwerken zijn af en toe verzadigd. Het is mogelijk om ter plaatse betrouwbare lokale prepaidkaarten (MTN of Airtel) te kopen.

De meeste hotels, koffiehuizen en restaurants beschikken over gratis wifi.

 Voor meer praktische info, gelieve de website Visit Rwanda te raadplegen.

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, reisverzekeringagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Ingeval van een langdurig verblijf is het aangewezen uw aanwezigheid te melden aan de ambassade (loket Bevolking). Gelieve bij het definitief verlaten van Rwanda eveneens de ambassade hiervan op de hoogte te brengen.