Reizen naar Sierra Leone: Reisadvies

Reist u naar Sierra Leone? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Sierra Leone

Informatie over de lokale wetgeving in Sierra Leone
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Elke resident of bezoeker is onderworpen aan de wetten van Sierra Leone.

 

Seksualiteit

Een Belg die zich in het buitenland schuldig maakt aan seksuele delicten die strafbaar zijn in België, stelt zich bloot aan vervolging in ons land.

Het aantal aids-seropositieven in Sierra Leone ligt hoog. Andere overdraagbare geslachtsziekten komen ook vaak voor.

Homoseksualiteit is illegaal in Sierra Leone en wordt weinig maatschappelijk geaccepteerd. Leden van de LGBT+-gemeenschap moeten discreet en waakzaam zijn. Transgenders zijn bijzonder kwetsbaar voor discriminatie en misbruik.

 

Vrouwelijke genitale verminking (VGV)

In Liberia is de vrouwelijke genitale verminking (VGV) sterk aanwezig. De VGV veroorzaken fysische en psychologische complicaties die zware gevolgen hebben voor de betrokken jonge meisjes en vrouwen. VGV is verboden in België. Elke persoon die een minderjarige op een dergelijke manier verminkt, of die de praktijk ervan vergemakkelijkt of aanmoedigt, loopt het risico op vervolging wanneer die persoon zich op Belgisch grondgebied zal bevinden, zelfs indien de verminking in het buitenland is verricht.

 

Drugs

Het gebruik en het bezit van drugs is illegaal. Drughandel wordt zwaar bestraft.

 

Fotografie

Reizigers moeten officiële toestemming verkrijgen om overheidsgebouwen, luchthavens, bruggen of officiële voorzieningen waaronder het Special Court voor Sierra Leone, te fotograferen.

 

Zeden en gewoonten

De bevolking van Sierra Leone is grotendeels moslim. Afrikaanse tradities spelen nog een grote rol, vooral op het platteland. Fatsoenlijke kledij is steeds aangeraden.

 

Varia

Sinds enkele jaren kunnen diamanten opnieuw worden uitgevoerd. Uitvoer van diamant is echter enkel mogelijk via een beperkt aantal officiële uitvoerders, die een vergunning hebben gekregen van de Sierra Leonese autoriteiten. Uitvoer zonder vergunning is strafbaar en het is dus aan te bevelen om niet bij oplichterijen inzake uitvoer van diamanten betrokken te raken.