België en Canada, ideale partners voor groene energietransitie

België en Canada kunnen een sterk team zijn om hernieuwbare energie – windenergie op zee en groene waterstof – uit te bouwen. Daarom brachten onze posten in Canada 8 Belgische topbedrijven in contact met de Canadese energiesector.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Luchtfoto haven Halifax

De haven van Halifax (Canada). © iStock

België en Canada kunnen een sterk team zijn om hernieuwbare energie – windenergie op zee en groene waterstof – uit te bouwen. Daarom brachten onze posten in Canada 8 Belgische topbedrijven in contact met de Canadese energiesector.

De klimaatverstoring noopt ons tot een snelle energietransitie. België zet onder andere sterk in op windenergie op zee (offshore). Daarnaast wil ons land een belangrijke draaischijf worden voor invoer en doorvoer van (groene) waterstof in Europa.

Sterk complementair

Om deze ambities waar te maken heeft België solide partners nodig. Canada heeft alvast heel wat te bieden. Het land wil tegen 2050 tot de top 3 behoren van grootste uitvoerders van waterstof in de wereld. Ook windenergie op zee zal sterk uitgebouwd worden, onder meer om groene waterstof te produceren.

Het valt op hoe complementair beide landen zijn op dat vlak. Ons land kan een voorname afnemer zijn van groene waterstof én heeft al ruim 10 jaar ervaring met de installatie van windmolenparken op zee.

Atlantisch Canada

Hoogtijd om onze troeven in de etalage te zetten, vond onze ambassade in Ottawa, de hoofdstad van Canada. Samen met de Canadese ambassade in Brussel – waarmee ze al nauw samenwerkt rond het thema – en ons consulaat-generaal in Montreal organiseerde ze in februari 2023 een groots evenement in Halifax, een havenstad gelegen aan de Atlantische kust van Canada.

Waarom in Halifax? ‘Atlantisch Canada’ – met onder meer de provincie Nova Scotia waarvan  Halifax de hoofdstad is – heeft al heel concrete plannen voor offshore windenergie en productie van groene waterstof. Zo wil Nova Scotia tegen 2030 een capaciteit van 5 GW aan windenergie installeren voor de Atlantische kust. De energie zou onder meer gebruikt worden om groene waterstof aan te maken.

Image
Ronde tafel

De ronde tafel in Halifax georganiseerd door onze posten in Canada. © FOD Buitenlandse Zaken

8 Belgische kleppers

Samen met Net Zero Atlantic – een organisatie die onderzoek verricht over de energietransitie die nodig is om Canada koolstofneutraal te maken – organiseerden onze posten een ronde tafel. Thema: de ontwikkeling van windenergie op zee en van een toeleveringsketen voor (groene) waterstof, en de rol van havens in de energietransitie.

Aan de debatten namen 8 Belgische kleppers deel die wereldwijd actief zijn in de sector: de haven van Antwerpen-Zeebrugge, DEME, Jan De Nul, Tractebel, Fluxys, Smulders, Compagnie Maritime Belge en Elia Grid International.

Aan Canadese kant namen een 40-tal private en publieke entiteiten deel, gaande van regulatoren en ontwikkelaars over kmo’s tot onderzoekers. Ook vertegenwoordigers van de gemeenschappen (FIT en WBI) en een collega van de FOD Economie waren aanwezig.

Er volgden terreinbezoeken aan Dalhousie University, het Centre for Ocean Ventures and Entrepreneurship en de haven van Halifax. Het geheel werd afgesloten met een receptie voor meer dan 80 genodigden in aanwezigheid van de burgemeester van Halifax.

Afgestemde kalenders

Het evenement bevestigde dat België en Atlantisch Canada elkaar opvallend veel te bieden hebben. De kalenders zijn ook wonderwel op elkaar afgestemd. De regio wil in 2025/2026 aanvangen met de productie van waterstof, precies het moment waarop België klaar wil zijn met zijn infrastructuur om waterstof in te voeren.

Belgische bedrijven konden hun kwaliteiten in de verf zetten en hebben zeker indruk gemaakt. Het komt er nu op aan voort te bouwen op de gelegde contacten. ‘We willen dat doen en we willen dat goed doen’, was de boodschap van de regering van Nova Scotia. Maar ook: ‘Nú is het moment om resultaten te boeken.’ Er is geen tijd te verliezen om de groene energietransitie uit te bouwen. En dat kan alleen via solide partnerschappen zoals met Canada.