Chinese koks experimenteren met Belgische keuken

Onze ambassade in Peking was te gast in een bekend Chinees tv-kookprogramma. Slagen Chinese koks erin onze populaire Belgische gerechten na te maken? Ons Belgisch proefpanel was streng maar rechtvaardig.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Ambassadeur Hoogmartens

Ambassadeur Hoogmartens (links) en chefkok Morel tijdens de uitzending. © Jiangsu TV/Mango TV

Onze ambassade in Peking was te gast in een bekend Chinees tv-kookprogramma. Slagen Chinese koks erin onze populaire Belgische gerechten na te maken? Ons Belgisch proefpanel was streng maar rechtvaardig.

Niet alleen bij ons zijn kookprogramma’s op tv bijzonder populair, ook in China experimenteren ze graag met de kookpotten. Eén van de veelbekeken kookprogramma’s daar – de Ambassador's Kitchen ofwel de keuken van de ambassadeur – wil gerechten uit het buitenland beter bekend maken.

Telkens komt een ander land aan bod. Chinese beroemdheden gaan met elkaar in competitie om de culinaire gewoonten van dat land zo goed mogelijk te laten samensmelten met de Chinese keuken. Het personeel van de ambassade van het land in kwestie treedt op als jury.

Unieke Belgische keuken

Tot nu toe waren onder andere de ambassade van Nieuw-Zeeland, Argentinië en Thailand te gast. En jawel, ook onze eigenste ambassade in Peking kon al aan het programma deelnemen. Want onze Belgische keuken heeft natuurlijk heel wat te bieden. En dat is toch net iets meer dan de klassiekers frieten, bier en chocolade.

Onze gerechten staan ook bekend om hun gulle porties en subtiele smaak. En omdat ze op een kruispunt van invloeden staat, is onze Belgische keuken uniek, met traditionele en exclusieve ingrediënten zoals lambiekbier, witloof, conferenceperen of grijze garnalen uit de Noordzee.

Image
Chinese koks

De Chinese koks in de weer met Belgische recepten. © Jiangsu TV/Mango TV

Strenge jury

Eén van de afleveringen rond de Belgische keuken werd opgenomen in de Belgische residentie. De Chinese koks gingen er de uitdaging aan om onze Belgische traditionele recepten met hun unieke smaak zo goed mogelijk na te bootsen.

Onze ambassadeur Jan Hoogmartens nam de taak op zich om de Chinese deelnemers persoonlijk kennis te laten maken met de Belgische gastronomie. Daarna moesten ze zelf enkele Belgische gerechten bereiden. Onder meer frietjes, natuurlijk, maar ook steak, mossels, witloof in de oven, peren in rode wijn en als dessert krokante wafels.

De jury bestond uit niemand minder dan onze ambassadeur en de ouderdomsdeken van de Belgische keuken Renaat Morel, die al 30 jaar in China actief is. Zij beoordeelden de culinaire creatie van elke deelnemer op het feit of deze al dan niet dicht genoeg bij de smaak van thuis lag. Telkens weer een spannend moment!

Onze collega’s maakten van de gelegenheid gebruik om ook enkele wereldberoemde Belgische stripfiguren op de Chinese kijkbuis te brengen zoals de smurfen, Jommeke en Kuifje.

Het programma wordt geproduceerd door Jiangsu TV en Mango TV. Ondertussen hebben al ongeveer 159 miljoen kijkers de afleveringen rond de Belgische keuken gevolgd!