-
Laatst bijgewerkt op
Journalisten van een buitenlands persagentschap zoals BBC (VK), CNN (VS) of AFP (Frankrijk) mogen niet zomaar aan de slag in België. Daarvoor hebben ze een ‘accreditatie’ nodig die ze moeten aanvragen bij de FOD Buitenlandse Zaken. Het gaat daarbij wel om journalisten die enkele jaren of zelfs voor onbepaalde tijd in België, veelal in Brussel, willen verblijven. Voor een eenmalige activiteit – bijvoorbeeld een Nederlandse journalist die de Belgische feestdag wil verslaan – kunnen ze terecht bij de International Press Association (IPA).
De journalist die een accreditatie wil verkrijgen, contacteert daartoe eerst onze persattaché. Hij dient vervolgens een aantal documenten op te sturen. Onder meer de identiteitskaart of paspoort, de nationale perskaart, een verklaring op eed dat er geen commerciële activiteit zal uitgevoerd worden, en een accreditatiebrief waarin de hoofdredacteur van het betrokken agentschap bevestigt dat die persoon de opdracht heeft gekregen om een aantal jaren in België te werken. Onze post in het land (of jurisdictie) waar het agentschap gevestigd is, moet daarop controleren of de aanvrager wel degelijk die opdracht gekregen heeft.
Als alles in orde is, maakt onze persattaché een voorlopige perskaart voor 6 maanden. Daarmee kan de journalist alvast aan de slag. De permanente perskaart dient hij vervolgens aan te vragen bij het IPA.
Komt de journalist uit een land dat niet visumplichtig is (EU-land…), dan volstaat de accreditatie. Als de journalist wel visumplichtig is, moet hij daarnaast ook een werkvergunning krijgen van het Brussels gewest en een visum van onze consulaire diensten.
De meeste journalisten zijn afkomstig uit de EU, maar er zijn ook veel Chinezen en Britten, en geregeld ook een Japanner. In 2020 waren er daarnaast ook journalisten uit Argentinië, Armenië, Brazilië, India, Kazachstan, Mexico, Vietnam en Zwitserland.
Meer over Cijfers
Cijfer van oktober 2021: 8 verdragen ondertekend in 2020
In 2020 ondertekende België 4 bilaterale en 4 multilaterale verdragen. De opvolging van de (formele) procedures rond verdragen b...
Cijfer van september 2021: 80.000 visumaanvragen en 63.000 visa in 2020 afgegeven
Door de coronacrisis kregen onze beroepsconsulaten in 2020 slechts 80.000 visumaanvragen voor kort en lang verblijf. Er werden o...
Cijfer van juli 2021: 261 coördinatievergaderingen
De directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie (DGE) van onze FOD coördineert het Belgische standpunt, zodat België met één ...