-
Laatst bijgewerkt op
Met deze wagen haalt East Africa Fruits bananen op bij de boeren. © Rikolto
2021 werd door de VN uitgeroepen tot Internationaal Jaar voor Fruit en Groenten. Daarmee wil de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) onder de aandacht brengen dat fruit en groenten een onmisbaar onderdeel zijn van een gezond dieet. Ze vormen immers een belangrijke bron van vitaminen, mineralen en vezels, en ondersteunen zo ons immuunsysteem. Bovendien helpen ze onder meer darmkanker en hartaandoeningen voorkomen.
Toch staan fruit en groenten nog te weinig op het menu. Daarom wil de FAO dat iedereen meer toegang krijgt tot kwaliteitsvolle groenten en fruit. Dat draagt meteen bij tot de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), meer bepaald SDG2 (geen honger) en SDG3 (goede gezondheid en welzijn).
De FAO vindt ook dat veel minder voedsel verspild mag worden. Ze wil kleine boeren ondersteunen om meer en betere groenten en fruit te telen, en dat zo milieuvriendelijk mogelijk en tegen een eerlijke prijs. Interessant is ook dat groenten en fruit meer opbrengen dan andere gewassen zoals granen. Het Internationale Jaar helpt dus ook andere SDG’s vooruit zoals SDG1 (geen armoede), SDG8 (eerlijk werk) en SDG12 (verantwoorde productie en consumptie).
Inefficiënte voedselketen
De Tanzaniaanse ondernemer Elia Timotheo, ceo van East Africa Fruits. © Rikolto
Inefficiënte voedselketen
Ook de Belgische Ontwikkelingssamenwerking streeft naar duurzamere voedselsystemen, onder meer via een agro-ecologische benadering. Sommige van haar partners zetten daarbij in op groenten en fruit.
Zo ondersteunt de ngo Rikolto de Tanzaniaanse ondernemer Elia Timotheo. Met zijn bedrijf East Africa Fruits wil hij precies die tekortkomingen aanpakken waar de FAO in dit Internationale Jaar op wijst.
Kleine boeren op het Tanzaniaanse platteland hebben vaak een slechte toegang tot de markt. Veelal hebben ze geen andere keuze dan hun producten aan een te lage prijs te verkopen aan opkopers. Bovendien gaat in Tanzania tot 40% van de gewassen verloren, op de boerderij zelf, tijdens het transport en op de markt. Consumenten kopen vaak – buiten hun weten om – onveilig voedsel, onder andere te wijten aan povere landbouwpraktijken en gebrekkig transport.
In de inzamelcentra worden de producten gesorteerd, verwerkt en verpakt, op een propere en veilige manier. © Rikolto
Van inzamelcentra tot in Dar Es Salaam
Met zijn bedrijf wil ondernemer Timotheo een oplossing bieden voor al die problemen, meer bepaald door een directe link te leggen tussen de kleine boeren en de markt in de economische hoofdstad Dar Es Salaam. Met een vrachtwagen haalt East Africa Fruits de groenten en fruit op bij de boeren en brengt ze naar een inzamelcentrum. Daar worden de producten gesorteerd, verwerkt en verpakt, op een propere en veilige manier. De aangesloten boeren krijgen er ook een maandelijkse opleiding om hun productiviteit en kwaliteit te verhogen en duurzamere technieken aan te leren.
Van de inzamelcentra gaat het dan richting hoofdafdeling van het bedrijf in Dar Es Salaam. Daar wordt alles verdeeld aan hotels, restaurants, opkopers en marktkramers. Dat biedt een enorm voordeel aan informele straatventers. Ze hoeven immers niet meer naar de grote publieke markt en krijgen de producten zelfs aan huis geleverd. Dat bespaart hen uren tijd. Bovendien kunnen ze bij East Africa Fruits zeker zijn van de kwaliteit. Ook de bewoners in Dar Es Salaam krijgen daardoor veilige en kwaliteitsvolle groenten en fruit.
Efficiënter dankzij data
East Africa Fruits houdt ook de data van de boeren en verkopers nauwgezet bij. Daarmee wil het onder meer toekomstige productievolumes beter inschatten. Voor boeren en venters tonen de cijfers aan dat ze betrouwbare ondernemers zijn. Dat moet hen helpen om aan een lening te raken bij een bank als ze meer in hun zaak willen investeren.
Rikolto maakt ook gebruik van de diensten van East Africa Fruits in andere projecten. Zo kunnen voortaan 384 boeren aan de Panganirivier hun tomaten en ajuin kwijt aan het bedrijf. Ze krijgen er een gegarandeerd eerlijke prijs voor.
Door in te zetten op een kortere, eerlijke keten en duurzamere landbouwpraktijken hebben de boeren een beter inkomen en genieten stadsbewoners van kwaliteitsvolle groenten en fruit.
Meer over Mens
Duurzame steden voor een duurzame wereld
Tegen 2050 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Daarom werkt het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) in de partnerl...
Team Belgium aan het werk voor SDG4
'Team Belgium' - de Belgische ambassade en de Belgische organisaties VVOB en Enabel - stond gedurende een jaar aan het roer van ...
Gelijke rechten voor LGBTIQ-personen, een blijvende strijd
De strijd tegen alle vormen van discriminatie, met inbegrip van anti-LGBTIQ-discriminatie, is voor België een topprioriteit.