Palestijnse jongeren een toekomst geven

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Razan Jamal Awad aan het werk tijdens haar opleiding houtsnijwerk

Razan Jamal Awad aan het werk tijdens haar opleiding houtsnijwerk (© Enabel).

Dankzij het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel kunnen jongeren in Palestijnse Gebieden opleidingen volgen die hen klaarstomen voor de arbeidsmarkt of om zelf hun zaak op te starten.

Image
Eerlijk werk en economische groei
Image
Foto van Achmed Read Alam die aan een laptop werkt

Achmed Read Alam volgde een Asp.net-training (ICT) (© Enabel).

Mismatch verhelpen

Dat geldt zeker voor de jeugd die nog een toekomst moet uitbouwen. Tegen 2050 zullen ze met dubbel zoveel zijn terwijl ze nu al sterk te kampen hebben met werkloosheid. Ook vrouwen vinden moeilijk werk. Slechts 19% van de vrouwen heeft een job tegenover 72% van de mannen.

De Palestijnse bedrijven moeten opboksen tegen politieke instabiliteit, onopgeloste conflicten en voortdurende inperkingen op bewegingsvrijheid en toegang tot hulpbronnen, diensten en handel. Bovendien melden ze een sterke mismatch tussen de vraag van de arbeidsmarkt en de beschikbare competenties. Er is een tekort aan zowel technische als persoonlijke vaardigheden.

Vooral aan dat laatste – de mismatch – probeert de Belgische Ontwikkelingssamenwerking te verhelpen. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel startte in 2019 een programma op - Skilled Young Palestine - dat jongeren bijstaat om vaardigheden te ontwikkelen die gevraagd worden door diverse industriële sectoren zoals kostbare metalen, hout en ICT.

De vormingen gaan door in 4 gebieden waar kwetsbare jongeren het talrijkst zijn, met name de Gazastrook, de Noordwestelijke Jordaanoever, Hebron en Oost-Jeruzalem. Vrouwen krijgen bijzondere aandacht.

Image
Een hand legt een juweel op een tafel met daarop tal van andere juwelen

De mooie juwelen ontworpen en gemaakt door Salsabeel Naser Hassouna (© Enabel).

Houtsnijwerk, juwelen en ICR

Razan Jamal Awad is alvast heel tevreden dat ze op internet de vormingen gevonden heeft. Tijdens de coronacrisis verloor ze haar job maar dankzij Enabel kon ze zich specialiseren in houtsnijwerk en gravure. ‘Ik kan nu zelf een stuk maken van begin tot einde, zonder hulp’, vertelt ze. ‘Ik droom ervan mijn eigen atelier uit te bouwen en unieke producten op de markt te brengen.’

Eenzelfde geluid bij Salsabeel Naser Hassouna uit Gaza. Zij koos ervoor juwelen te ontwerpen. ‘Ik leerde metaal te bewerken en kreeg een beurs om eigen machines aan te schaffen’, zegt ze. ‘Ik heb nu een eigen merk Golden Salsabeela met diverse verkooppunten. Ik heb ook een online winkel opgezet. Dankzij de vorming heeft mijn gezin nu een goeie bron van inkomen. Ik zou graag van Golden Salsabeela een internationaal erkend merk maken en wil een inspiratiebron zijn voor de jeugd.’

Achmed Read Alamoudi heeft zich dankzij de Asp.net-training kunnen klaarstomen voor de ICT-arbeidsmarkt. Nadien heeft hij zijn universitaire opleiding afgewerkt. ‘Dankzij de vorming bekwam ik vaardigheden en expertise die op de arbeidsmarkt gevraagd worden’, vertelt hij. ‘Vandaag werk ik in een softwarebedrijf. Ik zou graag een eigen project hebben met een groot technisch team wat dan een startpunt kan zijn voor een eigen zaak. Inshallah!’

Alle opleidingen leren zowel technische vaardigheden aan als ondernemerschap en persoonlijke vaardigheden zoals werken in een team. Skilled Young Palestine levert een mooie bijdrage aan SDG8, waardig werk voor iedereen.