Reizen naar Afghanistan: reisadvies

Reist u naar Afghanistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Afghanistan

Informatie over klimaat en rampen in Afghanistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Natuurrampen

In de regio van de Hindu Kush, een bergketen die zich uitstrekt van centraal Afghanistan tot het noorden van Pakistan, vinden geregeld zware aardschokken plaats. Bij dergelijke natuurrampen vallen soms honderden doden, met een langdurige impact ook na de ramp zelf: instortende gebouwen, lawines, problemen met elektriciteit en het communicatienetwerk.

U moet zich vertrouwd te maken met de veiligheidsprocedure in geval van aardbevingen.

 
Meteorologische problemen

Afghanistan is een bergachtig land en wordt vaak zwaar beproefd door het klimaat: droogte treft grote delen van het grondgebied tijdens de zomer, alsook lawines en overstromingen tijdens de lente en de winter. Als gevolg van plotse en onverwacht zware sneeuwval kan men in de winter soms dagen lang geblokkeerd raken in een dorp, stad of in de wagen. In de lente (dooi), of bij onverwacht zware regenval, is het risico dan weer groot op landverschuivingen en modderstromen, die eveneens tot geblokkeerde wegen kunnen leiden.

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of een onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de Ambassade in Islamabad.