Reizen naar Brazilië: Reisadvies

Reist u naar Brazilië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Brazilië

Laatste updates en informatie in Brazilië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Overstromingen

Het is ten zeerste afgeraden zich te begeven in de regio van Rio Grande do Sul, die gebukt gaat onder hevige overstromingen in heel de staat, met inbegrip van de hoofdstad Porto Alegre. De toegangswegen zijn onbruikbaar en de noodsituatie is uitgeroepen zodat er prioriteit gegeven kan worden aan evacuaties.

Gezondheid

Gele koorts, dengue-koorts en chikungunya zijn endemische ziekten die regelmatig lokale- en seizoensuitbraken kennen in verschillende gebieden van Brazilië, vooral tijdens het regenseizoen (variabele periode afhankelijk van de regio, tussen oktober en juni).

Een aanzienlijke toename van het aantal en de geografische omvang van gevallen van gele koorts is de afgelopen jaren waargenomen in verschillende gebieden van Brazilië, inclusief in staten waar het transmissierisico als niet-bestaand werd beschouwd (een verschuiving van het virus naar het zuiden/zuidoosten werd onder meer opgemerkt). Braziliaanse gezondheidsautoriteiten bevelen nu vaccinatie in het hele land aan.

De reizigers worden aangeraden zich minstens tien dagen voor hun vertrek te laten vaccineren en, om de risicozones te kennen, de laatste aanbevelingen te raadplegen. Die zijn beschikbaar op de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wereldgezondheidsorganisatie.

In verschillende delen van Brazilië is de aanzienlijke toename van het aantal gevallen van dengue, die vaak leiden tot overlijdens, zorgwekkend. De federale overheid start begin 2024 een grootschalige vaccinatiecampagne om de bevolking beter te beschermen. Het is daarom ook voor reizigers belangrijk om zichzelf te beschermen tegen muggen, een geschikte muggenspray te gebruiken, onder een muskietennet te slapen, lange kleding te dragen en onmiddellijk medische hulp te zoeken wanneer symptomen van dengue zich manifesteren.

Het wordt aanbevolen om over een ziektekostenverzekering met gepaste dekking in Brazilië te beschikken voor de volledige duur van het verblijf.