Reizen naar Chili: Reisadvies

Reist u naar Chili? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Chili

Informatie over de algemene veiligheid in Chili.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemene veiligheid

Na de soms gewelddadige protesten in 2019 is de veiligheidssituatie in het land opnieuw rustiger. Toch kan men zich nog verwachten aan protesten en demonstraties, vooral bij verjaardagen en andere symbolische data (29 maart, 1 en 21 mei, 11 september en 18 oktober) en voornamelijk in de grote steden. Aan de Belgen in Chili wordt nog steeds aangeraden zeer waakzaam te zijn. Grote publieke samenkomsten worden best vermeden en de instructies van de Chileense autoriteiten moeten zorgvuldig worden opgevolgd. Betogingen in Santiago en op andere plaatsen monden vaak uit in confrontaties met de ordediensten en betogers. Het is daarom sterk aangeraden deze te vermijden.


Andere

In principe kan in Chili zonder problemen worden gereisd.

In het zuiden (Regio IX, Araucania) zijn er kleine groepen actief die beweren te strijden voor de zaak van de autochtone Mapuche-indianen. Zij voeren regelmatig gewelddadige acties uit tegen mensen en goederen. Hun acties, die veelal gericht zijn tegen landeigenaren en bosbouwbedrijven, kunnen onder meer de vorm aannemen van wegblokkades, brandstichting bij bedrijven, huizen en kerken, alsook intimidatie van niet-autochtonen, aanvallen op bussen en vrachtwagens. Bij deze acties worden regelmatig vuurwapens gebruikt. Zij resulteren soms in gewonden en doden. Hoewel reizigers tot nu toe niet specifiek geviseerd werden, wordt hun aangeraden om zeer voorzichtig te zijn bij het reizen in de regio, en om risicozones te vermijden.

 

Criminaliteit

Hoewel Chili in het algemeen als een veilig land beschouwd wordt, moet de reiziger op zijn hoede zijn voor de toenemende stadscriminaliteit, in het bijzonder in Santiago, Valparaiso, Viña del Mar, Antofagasta, Calama en Iquique


Zakkenrollers en gauwdieven zijn aanwezig op drukke openbare plaatsen en het openbaar vervoer. Wees ook attent voor mogelijke trucs om de aandacht af te leiden, zoals het bevuilen met iets vies op de kledij of het wijzen op een platte band. In Santiago en andere steden zijn sporadische gevallen gemeld van reizigers die 's nachts in de buurt van cafés, restaurants en geldautomaten werden overvallen. Men moet ook waakzaam zijn voor bedwelming met dranken waarin drugs zijn vermengd. Afgelopen jaren vonden enkele gewelddadige incidenten plaats met xenofoob en homofoob karakter in Valparaíso en in het centrum van Santiago. Er wordt aangeraden 's nachts voorzichtig te zijn en zeker niet in te gaan op provocaties.
 

Bijzondere voorzichtigheid is aangewezen op drukke en openbare plaatsen, zoals bars, markten, restaurants, strand, bus en metro. Ook interregionale bussen en busstations zijn een gekende plek waar toeristen bestolen kunnen worden. Op toeristische trekpleisters, zoals Valparaíso, Calama en Santiago is het risico op diefstal groter. In Santiago gaat het om Cerro Santa Lucia, Cerro San Cristobal, Mercado Central, Plaza de Armas, Bellavista, Yungay, Barrio Lastarria, Persa BioBio, Barrio Meiggs, Patronato, Centro Cultural Estación Mapocho en Los Dominicos. Toeristen die per vliegtuig via Calama naar San Pedro de Atacama reizen, kunnen beter rechtstreeks naar San Pedro de Atacama gaan zonder halt te houden in Calama.

Ook het vervoer vraagt de nodige voorzichtigheid. Neem bij verplaatsingen in de steden  bij voorkeur officiële, identificeerbare taxi's; of gekende applicaties als Uber, Cabify en Didi. Let op het correcte en verplichte gebruik van de taximeter in de taxi’s.

Inzittenden van (gemakkelijk herkenbare) huurauto’s worden soms aangemaand om te stoppen wegens een zogezegde lekke band, om vervolgens ‘hulp’ aan te bieden en er met de auto of bezittingen van door te gaan. Hou in dit geval pas halte op een bewaakte of druk bezochte parking. Soms worden ook elektronische signaalstoorders gebruikt om te voorkomen dat de wagen gesloten wordt. Controleer steeds of de wagen goed gesloten is.

De laatste jaren is er een toename van gewapende overvallen op autosnelwegen en overige drukke punten in Santiago (car-jacking/encerrona). Deze vinden hoofdzakelijk ’s nachts of in het weekend plaats. Reizigers wordt geadviseerd om niet alleen te reizen in afgelegen gebieden. Ook gewapende overvallen op straat of met inbraak thuis komen voor. Bied bij een gewapende overval geen weerstand om geen verder geweld uit te lokken.

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen die in acht moeten worden genomen zijn:

  • Bagage, rugzakken en waardevolle voorwerpen nooit onbewaakt achterlaten. Telefoon en portefeuille niet in jas- of broekzakken bewaren.
  • Juwelen en waardevolle voorwerpen niet op een opzichtige manier dragen.
  • Geen grote sommen geld meenemen; zich beperken tot het afhalen van kleine sommen in de bankautomaten die over gans het land ter beschikking staan. Bank- en kredietkaarten enkel op zak houden wanneer men ze daadwerkelijk gaat gebruiken.
  • Tijdens lokale excursies enkel kopie van identiteits- en reisdocumenten meenemen en de originelen op een veilige plaats op te bergen.
  • Geen tegenstand bieden indien men het slachtoffer wordt van een overval.

 Bijzondere veiligheidsrisico’s

Gezien het wereldwijde risico op aanslagen is voorzichtigheid op drukbezochte plaatsen (horecazaken, handelscentra, openbaar ervoer, toeristische trekpleisters) aangeraden. Verhoogde waakzaamheid is geboden in Santiago en de Regio Araucanía.