-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer in Ecuador. Enkel reizigers met symptomen (hoest, algemene malaise, reukverlies, smaakverlies, huiduitslag...) moeten een gezondheidsverklaring op papier of digitaal invullen. De verklaring is beschikbaar op de website van het ministerie van Gezondheidszorg. Indien het digitale platform niet beschikbaar is, kan ook een geprinte versie voorgelegd worden bij aankomst. Om naar de Galapagoseilanden te reizen moeten passagiers in het bezit zijn van een TCT-kaart uitgegeven door de regionale overheid van de Galapagoseilanden. Meer informatie.
Bij het plannen van een reis is het ook essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.
Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.
Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.
Kosten/infrastructuur medische verzorging
In Quito en Guayaquil zijn er goede privéziekenhuizen, voorzien van moderne uitrusting en zeer gekwalificeerde artsen. Ze zijn meestal wel zeer duur en voorafgaande betaling van de zorgen is de regel. Het is dan ook aangeraden om een kredietkaart (VISA, AMEX, Diners Club) bij zich te hebben om de nodige kosten te dekken en om een aangepaste reisverzekering aan te gaan. De privéziekenhuizen zijn verplicht om alle noodgevallen te behandelen, maar in de praktijk eisen zij vaak de storting van een waarborg met een kredietkaart vooraleer men een effectieve medische ingreep doet. Een reisverzekering ontslaat u niet van deze waarborg met kredietkaart, waarvan het plafond minimum 3000 USD moet zijn.
Een consultatie kost al gauw 50 à 100 dollar.
Onze ereconsulaten kunnen u inlichten in functie van uw omstandigheden en de plaats van uw verblijf.
Openbare ziekenhuizen en medische centra zijn daarentegen meestal slecht uitgerust. Men vindt het merendeel van de geneesmiddelen ter plaatse, soms onder een andere generische naam. Er wordt aangeraden om zich te informeren naar de noodzakelijke geneesmiddelen die men tijdens de reis zou nodig hebben of ze met zich mee te nemen.
Veiligheid water en voedsel
Het is aangeraden om alleen water uit gesloten flessen te drinken. De hygiëne in de kleine, goedkope restaurants laat soms te wensen over. In dit soort gelegenheden worden best rauwe groenten, salades en niet volledig doorbakken vlees, vooral varkensvlees, vermeden.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina.
Malaria
Malaria is endemisch in het Amazonegebied en de kustzone. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. Meer informatie vindt u op de website van het ITG.
Dengue
Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen, in het Amazonegebied en de kustzone. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin tegen. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.
Reizigersdiarree
Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik worden gemaakt van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de anti-diarreemiddelen die in lokale apotheken verkocht worden, omdat die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.
Gele koorts
De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.
Gelieve de website van het Institute of Tropical Medecine in Antwerpen te raadplegen.
Het vaccin tegen gele koorts is aanbevolen, zeker voor reizen naar het Amazonegebied, waar de ziekte aanwezig is .
Zika
In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.
Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.
Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zika-virus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.
Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Hooggebergte
Reizigers die door het Andesgebergte willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt om actief te zijn op dergelijke hoogtes. Het hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. In het geval van een verblijf in de Andes is het aangeraden om eerst enkele dagen te wennen aan de hoogte alvorens belangrijke inspanningen te doen. Neem contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor vertrek. Het is ook aangeraden om niet alleen op stap te gaan, om een beroep te doen op een lokale gids en de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in berggebieden te respecteren