Reizen naar Ecuador: Reisadvies

Reist u naar Ecuador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste updates in Ecuador

Laatste updates in Ecuador.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Nationale staat van uitzondering

Aangezien de veiligheidssituatie in Ecuador momenteel onvoorspelbaar blijft, worden alle niet-essentiële reizen naar de kustprovincies Guayas, Manabí, Santa Elena, El Oro, Los Ríos en Esmeraldas op dit ogenblik afgeraden.

In het kader van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en als gevolg van het ernstig toegenomen niveau van het drugsgeweld in het land, heeft President Noboa op 8 januari over het hele nationale grondgebied de noodtoestand afgekondigd voor een periode van 60 dagen. Een ernstige escalatie van het geweld vond plaats begin januari over het hele grondgebied, met inbegrip van de hoofdstad Quito. De situatie is momenteel in de meeste gebieden echter onder controle.

Een avondklok is nog steeds van kracht in overeenstemming met drie risiconiveau’s (hoog, medium, laag). Grote steden, waaronder de hoofdstad Quito, Guayaquil, Milagro, Manta, bevinden zich in het "hoge" risiconiveau, waarbij de avondklok loopt van 24.00 uur tot 05.00 uur. Cuenca, Riobamba, Sucre, Cayambe en Tena, o.a., bevinden zich op het medium niveau met een avondklok van 02h tot 05h. U kan hier nakijken welke avondklok van toepassing is voor uw locatie. Er wordt een uitzondering gemaakt voor personen die zich van of naar de luchthaven moeten verplaatsen voor vluchten die tijdens de uren van de avondklok gepland zijn. Landgenoten worden opgeroepen om deze avondklok strikt te respecteren.

Landgenoten worden geadviseerd uiterst voorzichtig te zijn op heel het grondgebied, samenscholingen strikt te vermijden en op de hoogte te blijven van de veiligheidsmaatregelen die door de lokale autoriteiten worden genomen. Bovendien wordt in het algemeen aangeraden zich goed te informeren alvorens zich te verplaatsen (ook van en naar de luchthavens), regelmatig te luisteren naar het lokale nieuws en de raadgevingen van de lokale autoriteiten steeds op te volgen. 

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Ecuador heeft aan alle personen van buitenlandse nationaliteit die het Ecuadoraanse grondgebied over land betreden via de grenzen met Peru en Colombia opgelegd een uittreksel uit hun strafregister van hun land of van hun verblijfplaats tijdens de afgelopen vijf jaar voor te leggen. Minderjarigen die worden begeleid door een familielid tot de vierde graad van bloedverwantschap of tot de tweede graad van aanverwantschap zijn vrijgesteld van deze verplichting. Het document is niet vereist als u per vliegtuig naar Ecuador reist.

Belgen in nood kunnen de politie bereiken via het nummer 911, en de ambassade in Lima via de noodtelefoon +51 999 965 550. Ook onze ereconsulaten in Quito en Guayaquil staan ter beschikking van onze landgenoten.