Reizen naar Ecuador: Reisadvies

Reist u naar Ecuador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste updates in Ecuador

Laatste updates in Ecuador.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Staat van uitzondering en veiligheidsmaatregelen na toegenomen drugsgeweld

Aangezien Ecuador geconfronteerd wordt met een toegenomen niveau van drugsgeweld en georganiseerde misdaad, is voorzichtigheid op heel het grondgebied aangewezen en worden alle niet-essentiële reizen naar de kustregio’s Guayas, Manabí, Santa Elena, El Oro, Los Ríos en Esmeraldas op dit ogenblik afgeraden.

De president heeft recent benadrukt dat het “interne gewapende conflict” nog niet afgelopen is. Zowel de politie als het leger wordt nog ingezet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het drugsgeweld. Op 30/04 werd er bovendien een nieuwe staat van uitzondering afgekondigd gedurende 60 dagen voor de regio’s El Oro, Guayas, Los Ríos, Manabí en Santa Elena. Het recht op ‘onschendbaarheid van de woning’ is er opgeschort, wat betekent dat de veiligheidsdiensten geautoriseerd zijn om huiszoekingen te verrichten om verdachte leden van georganiseerde misdaadgroepen op te sporen en te arresteren. Er is geen avondklok van kracht.

Landgenoten worden geadviseerd op heel het grondgebied steeds voorzichtig te zijn, samenscholingen strikt te vermijden en op de hoogte te blijven van de veiligheidsmaatregelen die door de lokale autoriteiten worden genomen. Bovendien wordt er in het algemeen aangeraden zich goed te informeren alvorens zich te verplaatsen (ook van en naar de luchthavens), regelmatig te luisteren naar het lokale nieuws en de raadgevingen van de lokale autoriteiten steeds op te volgen. 

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Ecuador heeft aan alle personen van buitenlandse nationaliteit die het Ecuadoraanse grondgebied over land betreden via de grenzen met Peru en Colombia, opgelegd een uittreksel uit hun strafregister van hun land of van hun verblijfplaats tijdens de afgelopen vijf jaar voor te leggen. Dit document moet geapostilleerd zijn en voorzien zijn van een vertaling naar het Spaans. Opgelet: ook deze vertaling moet voorzien zijn van een apostille. Minderjarigen die worden begeleid door een familielid tot de vierde graad van bloedverwantschap of tot de tweede graad van aanverwantschap zijn vrijgesteld van deze verplichting. Het document is niet vereist als u per vliegtuig naar Ecuador reist.

Belgen in nood kunnen de politie bereiken via het nummer 911, en de ambassade in Lima via de noodtelefoon: +51 999 965 550. Ook onze ereconsulaten in Quito en Guayaquil staan ter beschikking van onze landgenoten.

Elektriciteitsrantsoenering

De Ecuadoraanse president heeft op 19 april 2024 de noodtoestand in de energiesector uitgeroepen voor 60 dagen. Dit decreet heeft geen directe gevolgen voor de algemene bevolking, maar laat zowel het politie als het leger toe de veiligheid van de energie-infrastructuur te garanderen. Het is mogelijk dat stroomonderbrekingen worden gepland als gevolg van de energietekorten. Deze worden normaal gezien op voorhand aangekondigd. Meer informatie kan u per regio terugvinden bij het Ministerie van Energie: Programación de los racionamientos eléctricos – Ministerio de Energia y Mina.

Belgen ter plaatse worden aangeraden steeds water, proviand, een EHBO-kit, powerbank/oplader en lijst met contacten bij de hand te hebben, alsook de instructies van de lokale autoriteiten steeds op te volgen.