-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Raadpleeg ook de website van Wanda.
Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.
Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.
Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.
Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.
Inentingen
Indien u in onzekere hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig in de Filipijnen verblijft, is vaccinatie tegen hepatitis A en Japanse encefalitis sterk aangeraden, alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg vanaf 6 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde informatie.
Veiligheid water en voedsel
Vooraleer kraantjeswater te drinken gaat men best lokaal na of het water wel drinkbaar is. Het verdient evenwel de voorkeur om enkel flessenwater te gebruiken.
Bescherming tegen muggenbeten
Heel wat tropische ziekten worden door muggen overgebracht. Het is dan ook belangrijk zich tegen muggenbeten te beschermen door lange kledij te dragen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een (in een muggenwerend product gedrenkt) muskietennet te slapen en gebieden met een overdaad aan muggen te mijden.
Geneesmiddelen op voorschrift
Reizigers die bij binnenkomst in het land medicijnen op voorschrift in hun bezit hebben, moeten een brief van hun behandelende arts kunnen voorleggen met daarin vermeld de aandoening waarvoor de medicijnen zijn voorgeschreven evenals de voorgeschreven dosis. Rekening houdend met het risico op natuurrampen, onvoorziene moeilijkheden en de geringe ontwikkeling van de gezondheidszorg buiten Manilla, dient u een reserve te voorzien indien u weinig courante medicatie neemt. Reizigers die doorreizen naar een ander land dienen een hoeveelheid medicijnen apart te verpakken en deze opnieuw aan te geven bij het verlaten van het land.
Kosten/infrastructuur medische verzorging
Reizigers dienen absoluut een ziekteverzekering af te sluiten die hun plaatselijke medische kosten en eventuele repatriëring dekt. Een degelijke reisapotheek is aan te raden, maar veel courante medicijnen (veelal onder een andere merknaam) zijn niettemin voorradig in lokale apotheken, soms zonder voorschrift.
In de hoofdstad en andere grotere steden zijn goede (dure) medische voorzieningen beschikbaar, maar wees ervan bewust dat adequate medische voorzieningen niet overal voorhanden zijn buiten Manilla en dat de reistijd vanuit bepaalde afgelegen gebieden naar een goed hospitaal bijzonder lang kan zijn.
Voor sportduikers zijn er slechts een zeer beperkt aantal decompressiekamers beschikbaar (adressen zie hierna) die meestal moeilijk bereikbaar zijn.
- Decompression Subic via yacht club +63 472 52 52 11.
- Decompression AFP Medical center Quezon City +63 2 426 27 01
- Decompression Cebu +63 322 54 92 63 or +63 9 195 17 59 00
- Search & Rescue Philippine Air Force (+63 2 853 50 13 - DIRECT HOTLINE) or (+63 2 854 67 01 loc. 5052 / 5053)
Bijzondere gezondheidsrisico's
Denguekoorts
Denguekoorts wordt verspreid door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen (van juni tot december). Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds te beschermen tegen muggenbeten. Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland voor.
Chikungunya
Chikungunya is een virale infectie die wordt overgedragen door hetzelfde soort muggen als bij dengue. Symptomen zijn dezelfde als bij dengue, en de voorzorgsmaatregelen zijn dezelfde. Er is geen specifieke behandeling, noch vaccin. Het is endemisch in de Filipijnen sedert 2011.
Zikavirus
Het virus wordt overgedragen door muggen (maar ook andere vormen van besmetting zijn mogelijk) en de symptomen (o.a. koorts, spier- en gewrichtspijn, malaise, hoofdpijn) kunnen tot een week aanhouden. Er is geen specifieke behandeling, noch vaccin en het is dus belangrijk zich tegen muggenbeten te beschermen.
De Filipijnen worden door de WHO gerangschikt als een land dat omwille van het risico op besmetting met het zikavirus vermeden moet worden door zwangere reizigsters. Meer informatie vindt u op: de website van de WHO
Malaria (of moeraskoorts)
Malaria wordt overgedragen door een bepaalde muggensoort. De klassieke symptomen, zoals koortsaanvallen, kunnen gemakkelijk verward worden met griep. Zonder adequate behandeling kan zo een aanval echter snel een dodelijke afloop kennen. Naargelang het risico in de bezochte gebieden dient men, naast bescherming tegen muggenbeten, ook preventieve medicatie te voorzien.
In de Filipijnen worden Mindanao, Luzon en Mindoro door de WHO als gebieden met een beperkt risico geklasseerd. Bescherming tegen muggenbeten is er voldoende. Enkel het eiland Palawan kent een matig risico, als men zich beperkt tot de provincies waar reizen niet afgeraden zijn. Dit betekent dat voor bepaalde reizen preventieve medicatie aangewezen is en dat zwangere reizigsters Palawan moeten mijden. Voor meer informatie rond preventieve medicatie raadpleegt u best uw huisarts of het Instituut voor tropische geneeskunde
Tuberculose
Tuberculose is een bacteriële, besmettelijke aandoening die de longen aantast en via uitegescheiden deeltjes die in de lucht zweven (hoesten, niezen of spuwen). De symptomen zijn een hoest die langer dan twee weken aanhoudt, gewichtsverlies, koorts, pijn in de borststreek of nog het spuwen van bloed. Tuberculose is endemisch in de Filipijnen maar de ziekte is geneesbaar.
HIV/AIDS
HIV/AIDS kent een snelle opmars. De incidentie bedroeg 0,27‰ en 2019..
Reizigersdiarree
Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Men kan gebruik maken van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men mijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.
Hondsdolheid (rabiës)
Hondsdolheid is dodelijk indien de besmette persoon niet tijdig gevaccineerd wordt. De ziekte verspreidt zich via het speeksel van een besmet zoogdier (hond, kat, aap), bijvoorbeeld door bijten, krabben of likken. De Filipijnen worden door de WHO gezien als een land waar mensen besmet werden met rabiës, met name door contact met honden.
Zelfs al blijft het risico op besmetting beperkt, toch dienen reizigers geen honden, apen of katten te strelen of te voederen. In geval men gebeten of gekrabd wordt, of indien een dier de slijmvliezen likt (mond, ogen) dient men onmiddellijk een arts of medisch centrum op te zoeken met het oog op vaccinatie. Voor bepaalde reizen is preventieve vaccinatie aangewezen, maar deze maakt de injecties na besmetting niet overbodig.
Leptospirose
Leptospirose kent een variëteit aan symptomen en heeft niet zelden ernstige complicaties. De ziekte wordt overgedragen via besmette, dierlijke urine die vaak aanwezig is het water van overstromingen. Jaarlijks zijn er meer dan duizend erkende gevallen in de Filipijnen, met heel wat ziekenhuisopnames en zelfs overlijdens tot gevolg. Baadt nooit in onzuiver water en vermijdt overstromingen. Draag indien nodig rubberlaarzen.
Schistosomiase
Deze ziekte wordt overgedragen door parasieten die endemisch aanwezig zijn in welbepaalde meren en rivieren, voornamelijk op de eilanden, Mindanao, Leyte, Samar en de zuidelijke tip van Luzon (Sorsogon), maar ook op andere plaatsen.