Reizen naar Irak: Reisadvies

Reist u naar Irak? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Irak

Informatie over gezondheid en hygiëne in Irak.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het noodnummer voor een ambulance is 122, al is deze dienstverlening niet overal in het land beschikbaar.

De medische voorzieningen in Irak zijn beperkt; de nodige infrastructuur en medicijnen zijn niet altijd overal beschikbaar. Sommige ziekenhuizen kampen ook met een gebrekkige elektriciteits- en watervoorziening. De onveiligheid en de checkpoints kunnen op sommige plaatsen de toegang tot de ziekenhuizen bemoeilijken en zelfs onmogelijk maken. Het is belangrijk om een goede medische reisverzekering te hebben voor het geval u om medische redenen geëvacueerd moeten worden.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

 

Veiligheid water en voedsel

Onzeker, behalve voor ingevoerde producten. De waterdistributie is door ontoereikende of vernielde infrastructuur op sommige plaatsen onzeker en niet steeds veilig. Drink steeds water uit flessen.

 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Men dient ermee rekening te houden dat er ter plaatse geen goede gezondheidszorg bestaat. Preventief dient men te waken over een goede hygiëne, gebruik van onbesmet water en veilig voedsel. Reizigers kunnen meer informatie inwinnen op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).