Reizen naar Irak: Reisadvies

Reist u naar Irak? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Irak

Informatie over vervoer in Irak.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Wegen

De Iraakse wegen, met inbegrip van de hoofdweg tussen Bagdad en Amman in Jordanië, zijn gevaarlijk omdat ze niet overal beveiligd zijn en vaak door gebied lopen waar gewapende groepen actief zijn. In de steden en op de hoofdwegen zijn er talrijke barrières en checkpoints en bestaat het risico op explosieven en geweervuur die voorbijrijdende voertuigen als doelwit hebben. De wegen zijn in het hele land in slechte staat. ’s Nachts rijden is uitermate gevaarlijk.

 

Luchtvaart

Er zijn internationale luchtverbindingen met Bagdad en Basra. Commerciële vluchten naar Irak kunnen echter niet altijd gewaarborgd worden en zijn vaak onderhevig aan onaangekondigde wijzigingen of annuleringen. Zowel de nationale luchtvaartmaatschappij Iraqi Airways als de maatschappij Fly Baghdad worden voorlopig door EASA gebannen van het Europese luchtruim.  

 

Scheepvaart

De havens van Umm Qasr en Basra zijn operationeel, maar er zijn lange wachttijden en de veiligheid is niet gewaarborgd. Er is geen passagiersvervoer in beide havens.

Er is een risico op aanvallen op de schepen in de Golf van Oman, de Arabische Zee, de Golf van Aden en de Rode Zee.

 

Openbaar vervoer/taxi’s

Het gebruik van openbaar vervoer of taxi’s is ten stelligste afgeraden.

 

Koerdische regio

Wegen

In de regio Iraaks-Koerdistan verplaatst men zich best enkel binnen de steden of op de hoofdassen tussen de steden. Het Koerdische hinterland is als gevolg van jarenlange oorlogen en conflicten bezaaid met mijnen en niet-ontplofte explosieven. Het is dus ten stelligste af te raden de wegen te verlaten. Er bestaat een verhoogd risico op onregelmatigheden aan de Turks-Irakese grensovergangen. ’s Nachts rijden is zeer gevaarlijk.

 

Luchtvaart

Er zijn internationale luchtverbindingen met Erbil en Suleimaniya. Commerciële vluchten naar Irak kunnen echter niet altijd gewaarborgd worden en zijn vaak onderhevig aan onaangekondigde wijzigingen of annuleringen.

 

Openbaar vervoer

Mits de nodige waakzaamheid, kan men gebruik maken van taxi’s voor verplaatsingen binnen de steden Erbil en Suleimaniya. Voor verplaatsingen tussen de steden is het aan te raden een wagen met chauffeur te voorzien via het hotel of erkende verhuurbedrijven.