Reizen naar Irak: Reisadvies

Reist u naar Irak? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Irak

Informatie over vervoer in Irak.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Irak


Wegen:

De Iraakse wegen, met inbegrip van de hoofdweg tussen Bagdad en Amman in Jordanië, zijn gevaarlijk omdat ze niet overal beveiligd zijn en vaak door gebied lopen waar er gevochten wordt. In Bagdad en op hoofdwegen zijn er talrijke barrières, checkpoints en bestaat het risico op explosieven en geweervuur die voorbijrijdende voertuigen als doelwit hebben. De wegen zijn in het hele land in slechte staat. 's Nachts rijden is uitermate gevaarlijk.

Luchtvaart:

Er zijn internationale luchtverbindingen met Bagdad, Basra. Commerciele vluchten naar Irak kunnen echter niet altijd gewaarborgd worden en zijn vaak onderhevig aan onaangekondigde wijzigingen of annuleringen. De nationale luchtvaartmaatschappij Iraqi Airways werd in augustus 2015 gebannen van het Europese luchtruim door een beslissing van de EASA.   

Scheepvaart:

De havens van Umm Qasr en Basra zijn operationeel, maar er zijn lange wachttijden en de veiligheid is niet gewaarborgd. Er is geen passagiersvervoer aanwezig in beide havens. Risico op aanvallen op de schepen in de Golf van Oman, de Arabische Zee en de Golf van Aden

Het gebruik van openbaar vervoer of taxi’s is ten stelligste afgeraden.


REGIO KOERDISTAN


Wegen:

In de regio Koerdistan verplaatst men zich best enkel binnen de steden of op de hoofdassen tussen de steden. Het Koerdische hinterland is als gevolg van jarenlange oorlogen en conflicten bezaaid met mijnen en onontplofte explosieven. Het is dus ten stelligste af te raden de bestaande wegen te verlaten. Er bestaat een verhoogd risico op onregelmatigheden aan de Turks-Irakese grensovergangen. ’s Nachts rijden is in de regio Koerdistan zeer gevaarlijk.

Luchtvaart:

Er zijn internationale luchtverbindingen met Erbil en Suleimaniyah. Commerciële vluchten naar Irak kunnen echter niet altijd gewaarborgd worden en zijn vaak onderhevig aan onaangekondigde wijzigingen of annuleringen.

Openbaar vervoer:

Mits de nodige waakzaamheid, kan men gebruik maken van taxi’s voor verplaatsingen binnen de steden Erbil en Suleimaniyah. Voor verplaatsingen tussen de steden is het aan te raden een wagen met chauffeur te voorzien via het hotel of erkende verhuurbedrijven.