Reizen naar Iran: Reisadvies

Reist u naar Iran? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Iran

Informatie over de algemene veiligheid in Iran.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Waarschuwing

Belgische burgers die in Iran verblijven, met inbegrip van binationalen, worden aangeraden het land te verlaten omwille van het toenemende risico op willekeurige arrestaties waar zij zich in de huidige situatie aan blootstellen. In dit verband zijn de mogelijkheden van de Ambassade van België in Teheran om consulaire bijstand te verzekeren aan landgenoten die in Iran worden gearresteerd of vastgehouden zeer beperkt.

We herinneren er overigens aan dat alle reizen naar Iran ten stelligste afgeraden worden. Er is een significant risico op willekeurige verhoren en arrestaties voor reizigers komende uit België, voor Belgen en binationalen. In het geval van vrijheidsberoving zijn het respect voor fundamentele rechten en de veiligheid van de persoon niet gegarandeerd. Recent werden een Belgische onderdaan en verschillende andere westerlingen in Iran willekeurig gearresteerd en opgesloten.

Belgen met de dubbele Belgisch-Iraanse nationaliteit moeten er rekening mee houden dat Iran geen dubbele nationaliteit erkent, waardoor de consulaire bijstand uiterst beperkt of zelfs onmogelijk is.

Als u ondanks het negatieve reisadvies toch naar Iran reist, hoort u vooraf contact op te nemen met Buitenlandse Zaken (+32 2 501 81 11). Indien u in Iran bent, hoort u zich te registreren op Travellers Online en uw contactgegevens aan de ambassade door te sturen, evenals de gegevens van een contactpersoon in België (Tehran@diplobel.fed.be).

De veiligheidsdiensten controleren het gebruik van telefoon en internet. Wees voorzichtig met het uiten van meningen en het communiceren van beelden, ook per gsm, e-mail of via sociale media.

Het gebruik van drones is verboden zonder voorafgaandelijke toestemming vanwege de Iraanse autoriteiten. Het gebruik van dergelijke toestellen wordt sterk afgeraden. Wees voorzichtig met het nemen en verspreiden van foto’s en video’s.

In geval van nood kunnen landgenoten de ambassade bellen op het noodnummer +98(0)912/105 22 01.