Reizen naar Iran: Reisadvies

Reist u naar Iran? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Iran

Informatie over de lokale wetgeving in Iran.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Tabak

De elektronische sigaret is officieel verboden in Iran. Dit verbod wordt echter niet strikt gehandhaafd en buitenlandse bezoekers met een dergelijk apparaat voor persoonlijk gebruik zullen niet worden gestoord. We adviseren gebruikers echter voorzichtig en discreet te zijn.

Drugs

Op het bezit en gebruik van drugs of vervangingsproducten (methadon), zelfs in minieme hoeveelheden, staan bijzonder zware straffen, zoals lijfstraffen, gevangenis of zelfs de doodstraf.

Seksualiteit

Homoseksualiteit is een misdaad in Iran. Op buitenechtelijke relaties staan zeer strenge straffen. Openlijke uitingen van affectie tussen mannen en vrouwen wordt het beste vermeden. 

Fotografie

Fotografeer of film geen officiële gebouwen of strategische locaties zoals kazernes, luchthavens, havens of bruggen. Wees over het algemeen voorzichtig met foto's en videos.

Het gebruik van video- en of fotodrones voor persoonlijke opnames is zonder voorafgaandelijke toestemming van de Iraanse autoriteiten verboden over het gehele grondgebied. Wij raden ten stelligste het gebruik van dergelijke toestellen af.

Zeden en gewoonten

Van reizigers in Iran wordt verwacht dat zij de lokale zeden en gewoonten kennen en naleven. Hotels gaan soms na of koppels getrouwd zijn. De islamitische voorschriften worden strikt toegepast, voornamelijk betreffende seksuele omgang, alcoholverbod of het bezit van publicaties of audiovisueel materiaal "strijdig met de eerbaarheid en de islamitische waarden". In het openbaar moeten vrouwen steeds het haar bedekken ("hijab rule"). Vrouwen moeten bovendien over hun kleding een mantel dragen tot op kniehoogte. Te vermijden zijn mantels en pantalons die te kort zijn, te nauw aansluitend, met splitten of doorzichtig, laarzen, kledij in westerse stijl of met logo's en badges (met ideologische, politieke of religieuze symbolen) en opvallende make-up.

Het is aangeraden geen gesprekken over godsdienst of politiek aan te gaan. Reizigers blijven best uit de buurt van betogingen of ongewone samenscholingen.