Reizen naar Marokko: Reisadvies

Reist u naar Marokko? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Marokko

Informatie over de algemene veiligheid in Marokko.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

 

Veiligheidsniveau

Verplaatsingen in de grensstreek met Algerije en Mauritanië worden afgeraden.

In de rest van Marokko kan mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen doorgaans veilig gereisd worden.

Actualiteit

Net als andere landen kampt Marokko met een constante terreurdreiging. De Marokkaanse autoriteiten nemen de dreiging serieus, treffen maatregelen en berichten regelmatig over de ontmanteling van terroristische cellen of verijdelde aanslagen. We raden Belgen aan om voorzichtig te zijn, vooral op drukbezochte plaatsen, en toeristische trekpleisters.

De politie is gemachtigd om personen die de openbare orde verstoren of hiertoe oproepen (ook op sociale netwerken) aan te houden.

Belgen die eveneens de Marokkaanse nationaliteit hebben, worden door de plaatselijke overheden uitsluitend als Marokkaan beschouwd. Ze kunnen daarom in de meeste situaties geen aanspraak maken op Belgische consulaire bijstand. Raadpleeg Lokale wetgeving.

Belgen die naar Marokko afreizen worden aangeraden de actualiteit op te volgen voorafgaand en tijdens hun verblijf, beducht te blijven voor alle ontwikkelingen die de openbare orde zouden kunnen verstoren en de instructies van de lokale veiligheidsautoriteiten strikt na te leven. Aan controles dient men geduldig mee te werken.

Algemene informatie

Europese bezoekers, zowel in groep als alleen, zijn doorgaans welkom in Marokko. Geïsoleerde vijandige houdingen zijn echter niet helemaal uit te sluiten.

Belgische toeristen worden aangeraden om eventuele betogingen en ongebruikelijke samenscholingen te vermijden, in het bijzonder in de buurt van moskeeën (vooral op vrijdag) en van universiteiten en voetbalstadions. Gezien het fenomeen van hooliganisme, zoals in andere landen, zijn voetbalwedstrijden niet zonder risico. Reizigers worden eveneens aangeraden zich te onthouden van discussies over politieke en religieuze thema’s.

Terreurdreiging

De Marokkaanse overheden berichten regelmatig over de ontmanteling van terroristische cellen of het verijdelen van aanslagen.

Het risico van geweld tegen westerse belangen blijft reëel. Het terroristische risico neemt vooral de vorm aan van aanslagen gepleegd door enkelingen (lone wolves). 

De Belgen worden aangeraden voorzichtig te zijn op plekken waar veel westerlingen komen zoals toeristische steden en plaatsen, hotels, restaurants, clubs, commerciële centra, bioscopen, buitenlandse scholen, vervoermiddelen … Deze plekken kunnen eventueel het doelwit van aanslagen zijn.

Criminaliteit

Marokko heeft een vrij laag criminaliteitscijfer. Toch dient u, net zoals in alle toeristische bestemmingen, waakzaam te zijn voor kleine criminaliteit zoals diefstal van handtassen, portefeuilles, uurwerken, juwelen, gsm…

De productie en het verhandelen van drugs, voornamelijk in het noorden van het land (Rifstreek), wordt van zeer nabij opgevolgd door de Marokkaanse autoriteiten. Inbreuken van deze aard worden streng bestraft. Hetzelfde geldt voor het bezit en de consumptie van drugs. Raadpleeg Lokale wetgeving.

Vooraleer vastgoed te kopen moeten potentiële beleggers informeren over de kwaliteit van de handelaar omdat er zwendelaars op dat gebied actief zijn. Raadpleeg Lokale wetgeving.

Het is afgeraden om juwelen of andere waardevolle voorwerpen opzichtig te dragen. Zoals overal kunnen deze uiterlijke tekenen van rijkdom zakkenrollers aantrekken. Het is niet raadzaam 's nachts alleen op straat te gaan in de wijken aan de rand van de stad of in slecht verlichte straten, in het bijzondere voor de vrouwen. Men neemt beter een taxi.

Het is bovendien aangewezen bijzonder waakzaam te zijn op afgelegen plaatsen (waaronder stranden en berggebieden), waar eventuele aanvallen mogelijk zijn. Het is sterk aangewezen een beroep te doen op professionele gidsen die erkend zijn door de overheid, vooral op afgelegen plaatsen waar de terreinkennis van belang is en waar het risico van aanval ernstige gevolgen kan hebben.

Vrouwen die willen vermijden lastiggevallen te worden, dragen het beste gepaste (bad)kleding, zeker op de gratis of niet bewaakte stranden. Met westerse kledij kiest u beter voor de beach clubs of privéstranden van hotels.

Om verrassingen te vermijden is het aangeraden de prijs voor een dienst op voorhand vast te stellen.

Wees zoals in alle andere landen waakzaam en vertrouw niet om het even wie.

Andere aanbevelingen

Grensstreken: elke poging - zelfs onopzettelijk - om de grens te benaderen of te overschrijden kan tot ernstige gevolgen leiden.

Reizen door de Westelijke Sahara: de Marokkaanse veiligheidsdiensten zijn sterk aanwezig in de regio. Het is voor alle bezoekers aan de regio raadzaam om de regelgeving en instructies van de plaatselijke overheden strikt op te volgen. Wijk in geen enkel geval af van de toegelaten en gemarkeerde wegen (geasfalteerde kustweg). Er zijn namelijk mijnenvelden in sommige zones. Leef het verbod op fotograferen/filmen van gevoelige infrastructuur strikt na. Blijf uit de buurt van manifestaties.