Reizen naar Marokko: Reisadvies

Reist u naar Marokko? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Marokko

Informatie over vervoer in Marokko.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

De formaliteiten om met een voertuig Marokko in te reizen vindt u onder Lokale wetgeving (tijdelijke invoer van een voertuig).

De staat van de wegen is relatief goed en het snelwegennetwerk is uitstekend. Toch blijft het wegverkeer gevaarlijk. Marokko kent een van de hoogste ongevallencijfers. Het aantal verkeersdoden neemt steeds toe ondanks de frequente controles door politie en de talrijke flitspalen.

Op de snelwegen komt men vaak overstekende voetgangers of dieren tegen die het verkeer kunnen hinderen.

Gelet op deze talrijke ongevallen is het dan ook beter 's nachts niet te rijden, zowel op de grote verbindingswegen (Casablanca-Rabat, Casablanca-Marrakech, Rabat-Nador …) als op het gehele secundaire wegennet.

Voor excursies in woestijngebieden buiten de hoofdwegen informeert u best vooraf over de reisroute. Het is aangeraden enkel een beroep te doen op officiële gidsen en gebruik te maken van aangepast materiaal (terreinwagen, gps, gsm of radio …). Een goede voorbereiding van “trekkings” per motorfiets of quad is onontbeerlijk: verlaat de pistes nooit alleen, voorzie regelmatige contacten tussen de leden van de groep onderling en met de organisatoren.

Veiligheid / info luchtvaart

De toestellen die vanuit Europa de vluchten naar en van Marokko verzekeren zijn van goede kwaliteit. Het is niettemin aangeraden de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen op de website van de Europese Unie te raadplegen.

Veiligheid / info zeevaart

Vervoer van passagiers en voertuigen per boot is vrijwel uitsluitend beperkt tot de overvaart per ferry van Spanje, Frankrijk of Italië naar Marokko en omgekeerd. De scheepvaartmaatschappijen die voor deze verbindingen zorgen zijn veilig. Bij het begin en het einde van de zomervakantie is een lange wachttijd in de havens van inscheping te verwachten. 

Veiligheid / info trein, autobus en taxi

In de steden is de petit taxi het eenvoudigste en vlugste vervoermiddel. Zorg ervoor dat de taximeter ingeschakeld is en aanvaard geen forfaitaire rit. In Casablanca en Rabat doen comfortabele trams enkele stadswijken aan.

Tussen de steden is de spoorweg een betrouwbare, goedkope en aangename manier van reizen. De nationale spoormaatschappij ONCF heeft echter geen treinverbinding naar alle Marokkaanse steden.

Tussen steden zonder treinverbinding hebben reizigers de keuze tussen overbelaste grand taxis en busmaatschappijen van wisselende kwaliteit. Sommige maatschappijen die de verbinding België-Marokko verzekeren zijn evenmin betrouwbaar. Talrijke busongevallen vinden plaats, met ook dodelijke slachtoffers tot gevolg, zowel binnen het land als op de reiswegen richting Marokko.