Reizen naar Mauritanië: Reisadvies

Reist u naar Mauritanië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Mauritanië

Praktische info over reizen in Mauritanië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Het is niet meer mogelijk een visum bij de ambassade van Mauritanië in Brussel te bekomen. Het visum moet aangevraagd worden bij aankomst op de luchthaven in het geval van vliegreizen of aan de landgrenspost in het geval van reis via de weg.

Meer info via deze link.

De toegang over land tot het Mauritaans grondgebied moet verplicht gebeuren langs één van de 45 volgende grensposten:  PK 55 Nouadhibou, Douera, Tmeimichatt (Dakhlet-Nouadhibou), Choum (Adrar), Chegatt, Zoueiratt (Guelb), F’Derick, Bir Mogrein, Ain Ben Tili (Tiris Zemour), Oualata, Fassala Nere, Bassiknou, Adel Bagrou, Bousteila, Djigueni (Hodh Ech Chargui), Gogui Zemal, Touil (Hodh El Gharbi), Tenaha, Hamod (Assaba), Ould Yenge, Ghabou Débarcadère, Gouraye Débarcadère, Wompou Débarcadère (Guidimakha), Wali, Sagne, Tifounde Cive, Kaedi Débarcadère (Gorgol), M’Bagne, Aere M’Bar, Boghe Débarcadère, Dar El Barka (Brakna), Tekane, Jidrel Mohguen, Bac de Rosso, Diama (Trarza), Touajil (ten Zuiden van F’Derick), N’Beiket Lahwach (Zuid-Oosten), Fereni en Melgue (zuiden, op de grens met Mali), evenals Nouma Niere, Djowol, Dioudi Dande Mayo Bababe, Lexeiba, Marsel et M’Boyo (ten zuiden op de grens met Senegal).

Elke reiziger die Mauritanië binnenkomt zonder zich aan te melden bij één van deze posten zal als in overtreding beschouwd worden.

In het Noord-Oosten van het land werd de zone ten Oosten van de 10
de meridiaan tot aan de grenzen met de Westelijke Sahara, Algerije en Mali ten Noorden van de 18de breedtegraad, ter hoogte van Tichitt, onder controle van het leger geplaatst. De toegang is onderworpen aan een speciale toelating van de Generale Staf van het leger en van de regering van de streek (Tiris Zemour).


Rijbewijs

Internationaal rijbewijs.


Betaalmiddelen

Het is aangeraden voldoende cash geld op zak te hebben alvorens de reis aan te vatten. Het wisselen van deviezen naar plaatselijke munt gebeurt ter plaatse in de wisselkantoren of banken. In de hoofdstad Nouakchott en in Nouadhibou worden kredietkaarten in de grote hotels/restaurants en winkels aanvaard.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de basisverzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor de risico’s gebonden aan uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze dekking vervalt na een verblijf van 3 maanden in het buitenland.

Een bijkomende reis- en repatriëringsverzekering met een volledige risicodekking is absoluut noodzakelijk (rechtsbijstand, hospitalisatie en repatriëring).


Gsm en communicatiefaciliteiten

Alle agglomeraties hebben roaming (opgelet voor mogelijks hoge kostprijs). Gelieve bij uw mobiele telefoonmaatschappij na te vragen of zij een akkoord hebben met de Mauritaanse operators.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades van België in Rabat of aan het ereconsulaat van België in Nouakchott. Gelieve rekening te houden met de afstand van de ambassade in Rabat en met het feit dat de ereconsul ter plaatse niet altijd aanwezig is.

Consulaire bijstand mag slechts worden ingeroepen wanneer alle andere mogelijkheden om uw probleem op te lossen zijn uitgeput, bv. hulp van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (politie) of dienstverlenende privémaatschappijen (bank, verzekering, reisorganisatie). Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Mauritanië dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.