Reizen naar Myanmar: Reisadvies

Reist u naar Myanmar? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Myanmar

Praktische info over reizen in Myanmar.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De douanevoorschriften

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Probeer nooit fragmenten van monumenten of beelden te stelen. De controles bij het verlaten van het grondgebied zijn grondig. Juwelen of voorwerpen van waarde moeten voor uitvoer betaald geweest zijn in dollars of in F.E.C. (Foreign Exchange Certificate, interne munt met een gelijke waarde aan de dollar) en vergezeld zijn van een factuur in drie exemplaren van een erkende winkel.

Export van kunstwerken en import van elektronische apparatuur zijn gereglementeerd door de overheid. Er moet aangifte worden gedaan van bedragen van meer dan 2000 USD en van het bezit van waardevolle voorwerpen. Overtredingen zijn strafbaar. 


Rijbewijs

Internationaal rijbewijs volstaat niet. U moet een rijbewijs van Myanmar aanvragen bij de departement voor wegtransport en administratie in Yangon.
Het zelf besturen van een voertuig buiten Yangon wordt afgeraden. Het is
noodzakelijk om een auto met chauffeur te huren. 


Betaalmiddelen

Er zijn weinig geldautomaten beschikbaar en kredietkaarten worden slechts op een beperkt aantal plaatsen aanvaard (o.a. een aantal grote hotels in toeristische streken). De lokale wetgeving bepaalt dat cash transacties in de lokale munt dienen te gebeuren. Bovendien is het banksysteem sterk verstoord door de economische situatie in het land. U dient zich te voorzien van voldoende cash geld in US dollars (idet coupures in zeer goede staat) idet geld bij aankomst te wisselen tegen de idet munt (kyat), mits het behoud van een veiligheidsreserve in US dollar.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). 


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. 


Gsm en communicatiefaciliteiten

Buiten de grote steden functioneert het telefoonnet slecht, en kan het nog verder verstoord worden omwille van de huidige situatie. Mobiele telefonie met een buitenlands netwerk (roaming) werkt niet in Myanmar, behalve voor sommige Thaise operatoren. Gebruik of bezit van een satellietcommunicatietelefoon door particulieren is verboden. Lokale simkaarten kunnen gekocht worden met een belkrediet. Na het opgebruiken van dit belkrediet, vervalt de simkaart en het bijhorende nummer.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende privé-maatschappijen (bank, verzekeraar), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.


Bipatride Belgo-Myanmar dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

België heeft geen ambassade of consulaat in Birma/Myanmar. Belgen die zich in moeilijkheden bevinden kunnen contact opnemen met:

Het Belgische ereconsulaat in Yangon

Mimosa Building, Unit E+D, 1st Floor, No.196, West Shwe Gong Daing, 5th Street
Bahan Township, Yangon - Myanmar
Mail: 
myabelcon@gmail.com
Tel: +95 9 899 785 203

De ambassade van België in Bangkok

16/F, Sathorn Square Building - 98 North Sathorn Road
Bangkok - Thailand
Mail: 
bangkok@diplobel.fed.be
Tel +66 2 1081800
In geval van urgentie buiten de openingsuren : +66 81 833 9987

De ambassade van Frankrijk in Yangon

102 Pyidaungsu Yeiktha Road,
Tel + 95 1 212 178 ; + 95 1 212 520 ;
In geval van urgentie: + 95 9-51-85-361
Mail: 
ambafrance.rangoun@diplomatie.gouv.fr

Er dient nogmaals benadrukt te worden dat de hulp die zou kunnen geboden worden aan Belgen in nood in de huidige context extreem beperkt is, zeker buiten Yangon.


Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ookaan uw reis te registreren via Travellers Online


Links

Andere nuttige informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in de rubriek Reisadviezen.