Reizen naar Nicaragua: Reisadvies

Reist u naar Nicaragua? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Nicaragua

Informatie over gezondheid en hygiëne in Nicaragua.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

U vindt de belangrijkste informatie over gezondheid en hygiëne in Nicaragua op de website Wanda.

Deze website en informatie zijn ter beschikking gesteld door het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Mocht u medische zorg nodig hebben, is het best een privéarts of -ziekenhuis te bezoeken. Deze opties zijn duurder, maar ook veel sneller. Een goede reisverzekering en/of internationale ziekteverzekering is daarom geen overbodige luxe. Als u bepaalde medicijnen neemt, is het best de juiste voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben, met een marge voor reserve. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

 

Veiligheid water en voedsel

Het is beter om geen week-, schaal-, schelpdieren of vis te eten in eetgelegenheden die niet de nodige hygiënische garanties bieden. Eten op straat wordt afgeraden. Vooral gedurende het regenseizoen (van mei tot en met november) dient men beducht te zijn voor amoeben en andere parasieten die in het water leven. U doet er goed aan flessenwater te drinken en fruit en groenten goed te wassen. In Managua is het kraantjeswater over het algemeen drinkbaar.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden; deze zijn meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk.

Gele koorts 

De Nicaraguaanse regering eist van alle reizigers uit Zuid-Amerika, Midden-Amerika, en het Afrikaanse continent dat ze een internationaal vaccinatiebewijs tegen gele koorts bij zich hebben, gezien de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het afgegeven certificaat moet ten minste 10 dagen geldig zijn wanneer de persoon het land binnenkomt. De betrokken landen zijn Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Panama, Venezuela, Paraguay en Peru; evenals alle Afrikaanse landen behalve de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Sao Tomé en Principe en SomaliëIn juni 2016 besliste de WHO dat het bewijs van inenting tegen de gele koorts levenslang geldig blijft. Het is echter niet zeker dat één enkele inenting alle reizigers levenslang beschermt. Om deze reden is het raadzaam om een tweede dosis te laten plaatsen in geval van twijfel.

Ook belangrijk te weten is dat andere Centraal Amerikaanse landen en landen uit de regio het bewijs van inenting vereisen voor personen die in Panama verbleven (onder andere Honduras en El Salvador).

Het is aanbevolen vóór vertrek de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen raad te plegen. Het is evenzeer raadzaam contact op te nemen met de Nicaraguaanse Ambassade om de laatste maatregelen te bekomen.

Leptospirose

Vooral tijdens het regenseizoen worden gevallen van leptospirose waargenomen. Meer informatie vindt u op de website van Sciensano.

Rabiës

Zwerfhonden zijn geen uitzondering in Nicaragua. Dierenliefhebbers die geneigd zijn ze te strelen of met ze te spelen, worden aangeraden zich tegen hondsdolheid (rabiës) in te enten. Antistoffen zijn niet overal beschikbaar, vaak zijn ze enkel in de hoofdstad en in privéziekenhuizen beschikbaar. Vermijd zoveel mogelijk het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient erna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.