Reizen naar Nicaragua: Reisadvies

Reist u naar Nicaragua? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Nicaragua

Informatie over gezondheid en hygiëne in Nicaragua.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Blijf thuis als u ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

Zou u medische zorg nodig hebben, is het best een privéarts of -ziekenhuis te bezoeken. Deze opties zijn duurder, maar ook veel sneller. Een goede reisverzekering/internationale ziekteverzekering is daarom geen overbodige luxe. Als u bepaalde medicijnen neemt, is het best de juiste voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben, met een marge voor reserve. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

 
Veiligheid water en voedsel

Het is beter om geen week-, schaal-, schelpdieren of vis te eten in eetgelegenheden die niet de nodige hygiënische garanties bieden. Eten op straat wordt afgeraden. Vooral gedurende het regenseizoen (van mei tot en met november) dient men beducht te zijn voor amoeben en andere parasieten die in het water leven. U doet er goed aan flessenwater te drinken en fruit en groenten goed te wassen. In Managua is het kraantjeswater drinkbaar.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Malaria

Malaria is in Nicaragua endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

 
Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen (mei tot en met november). Symptomen zijn hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

 
Chikungunya

Chikungunya is een virale ziekte die op de mens wordt overgebracht door besmette muggen. Ze gaat gepaard met koorts en hevige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en huiduitslag.

Deze ziekte heeft deels dezelfde symptomen als dengue, wat tot een foute diagnose kan leiden in streken waar dengue vaak voorkomt.

Er bestaat geen behandeling of vaccin voor deze ziekte. Alleen de symptomen kunnen bestreden worden.

Reizigers in chikungunya gebieden moeten een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen nemen: insectenspray opdoen, lange mouwen en broekspijpen dragen, muskietennetten gebruiken.

 Zika

In Nicaragua komt het zikavirus voor sinds eind 2015. Het virus, overgebracht door de Aedes mug, zou verantwoordelijk zijn voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen dienen extra voorzichtig te zijn. Het virus zou ook seksueel overdraagbaar zijn.

Meer informatie is beschikbaar op de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De Aedes-mug komt zowel voor in stedelijke omgeving als op het platteland. Voor zowel het dengue-, chikungunya- als zikavirus geldt dat u zich steeds tegen muggen dient te beschermen: gebruik een muggenwerend product met DEET, ook overdag, draag lange kledij en slaap onder een muskietennet. Vermijd omgevingen met stilstaand water. Er bestaat geen vaccin tegen dengue, chikungunya of zika.

 
Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden; deze zijn meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk.

 
Gele koorts
 

De Nicaraguaanse regering eist van alle reizigers uit Zuid-Amerika en het Afrikaanse continent dat ze een internationaal vaccinatiebewijs tegen gele koorts bij zich hebben, gezien de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het afgegeven certificaat moet ten minste 10 dagen geldig zijn wanneer de persoon het land binnenkomt. De betrokken landen zijn Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Panama, Venezuela, Paraguay en Peru; evenals alle Afrikaanse landen behalve de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Sao Tomé en Principe en Somalië. In juni 2016 besliste de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) dat het bewijs van inenting tegen de gele koorts levenslang geldig blijft. Het is echter niet zeker dat één enkele inenting alle reizigers levenslang beschermt. Om deze reden is het raadzaam om een tweede dosis te laten plaatsen in geval van twijfel.

Ook belangrijk te weten is dat andere Centraal Amerikaanse landen en landen uit de regio het bewijs van inenting vereisen voor personen die in Panama verbleven (onder andere Honduras en El Salvador).

Het is aanbevolen vóór vertrek volgende link van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen raad te plegen:  https://www.wanda.be/nl/a-z-index/gele-koorts/. Het is evenzeer raadzaam contact op te nemen met de Nicaraguaanse Ambassade om de laatste maatregels te bekomen.


Leptospirose

Verschillende gevallen van leptospirose werden gesignaleerd, vooral tijdens het regenseizoen.

 
Rabiës

Zwerfhonden zijn geen uitzondering. Dierenliefhebbers die geneigd zijn ze te strelen of met ze te spelen, worden aangeraden zich tegen hondsdolheid (rabiës) in te enten. Antistoffen zijn niet overal beschikbaar, vaak zijn ze enkel in de hoofdstad en in privéziekenhuizen beschikbaar. Vermijd zoveel mogelijk het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient erna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.