Reizen naar Nicaragua: Reisadvies

Reist u naar Nicaragua? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Nicaragua

Informatie over klimaat en rampen in Nicaragua.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het regenseizoen duurt van mei tot en met november. Het wordt gekenmerkt door overvloedige regenval, die grote overstromingen kan veroorzaken, alsook door hevige stormen en soms verwoestende orkanen - in het bijzonder in september en oktober. Bliksem komt ook veel en intens voor. Hier gelden de gekende raadgevingen, zoals schuilen en uit het water gaan als u aan het zwemmen bent.

Het wordt reizigers aanbevolen zich ter plaatse te informeren vooraleer een uitstap te doen en het advies van de plaatselijke overheden nauwgezet op te volgen. Voor de laatste weersontwikkelingen kunt u deze website raadplegen. Bent u in Nicaragua of bent u van plan ernaartoe te reizen tijdens het orkaanseizoen volg dan de evolutie van orkanen op de website van het Amerikaanse National Hurricane Center (in het Engels). 

 
Frequente natuurrampen

De westelijke regio's van Nicaragua bevinden zich in een zeer actieve seismische en vulkanische zone. De hoofdstad, Managua, werd verwoest in 1931 en 1972. De vulkaan San Cristobal, gelegen op 135 km ten noordwesten van Managua tussen de steden León en Chinandega, heeft uitbarstingen gekend. Het wordt aanbevolen op de hoogte te blijven van de situatie voordat u overweegt naar dit gebied te reizen.

In geval van een ramp of onvoorziene gebeurtenis, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk contact opnemen met hun gezinsleden of naaste vrienden in België om hen op de hoogte te brengen van hun toestand. Indien nodig, kunt u contact opnemen met de ambassade van België in Panama of een Europese ambassade in Managua.

Om ons in staat te stellen een eventuele consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, is het ook aangeraden uw reis te registreren via Travellers Online.