Reizen naar Oekraïne: Reisadvies

Reist u naar Oekraïne? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Oekraïne

Informatie over vervoer in Oekraïne.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemeen

Het luchtruim in Oekraïne is gesloten. Reizen gebeurt over de weg of per trein. Hou er rekening mee dat brandstof op bepaalde momenten gerantsoeneerd kan worden.

 
Veiligheid / info wegen

De staat van het wegennet is behoorlijk slecht en de autowegen zijn gevaarlijk. Rijd voorzichtig en vermijd 's nachts te rijden buiten de steden (wat overigens verboden is vanwege de avondklok). De wegcode en de verkeersregels worden regelmatig niet nageleefd. Dronkenschap achter het stuur komt vrij vaak voor. 

Een autoverzekering is verplicht en moet bij de douane worden aangegeven bij het binnenkomen van het land. Houd steeds de originele documenten van uw wagen bij u (ook in het geval van een huurwagen).

Bijzondere aandacht van fietsers wordt gevestigd op de volgende punten:

  • Fietspaden, openbare verlichting en signalisatie zijn meestal onbestaande.
  • Dronkenschap en roekeloos rijgedrag van vele autobestuurders vormen een groot gevaar voor fietsers.


Veiligheid / info luchtvaart

Door de oorlog is het Oekraïense luchtruim gesloten.

Hier vindt u de Europese zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen met vliegverbod in de EU.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Er bestaat sinds enkele jaren een efficiënte en comfortabele intercity treinverbinding tussen de belangrijkste steden. Het netwerk breidt zich gestaag uit. Zie de website van Ukrainian Railways.

Lokale treinen zijn vaak verouderd.

Er bestaat een zeer uitgebreid netwerk van bussen en minibussen. De algemene staat van het wegennet en het rijgedrag van de lokale bestuurders dragen er toe bij dat het geen erg veilig vervoermiddel is.