Reizen naar Pakistan: Reisadvies

Reist u naar Pakistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Pakistan

Informatie over de lokale wetgeving in Pakistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 
Drugs

Op het bezit en het gebruik van drugs, ongeacht de hoeveelheid, staan zeer strenge straffen (zelfs de doodstraf). Het is essentieel uw bagage zelf te maken en er tijdens de reis goed op te letten.

 
Seksualiteit

Vermits Pakistan een islamitische staat is, is prostitutie onzichtbaar, homoseksualiteit niet toegelaten en wordt elk lichamelijk contact tussen vrouw en man in het openbaar (kussen, hand vasthouden) afgeraden. Het wordt ten zeerste aangeraden om op dat vlak uiterst voorzichtig en discreet te zijn. Het is belangrijk te weten dat bepaalde seksuele vergrijpen ook in België vervolgbaar zijn, zelfs indien ze in het buitenland gebeuren. Verkrachting is ook in Pakistan een jammerlijk frequent fenomeen.

 
Fotografie

Het is verboden militaire installaties of gevoelige gebouwen te fotograferen (luchthavens, bruggen, stuwdammen). Bij het fotograferen van mensen of hun bezittingen is het raadzaam om eerst discreet een toestemming te vragen.

 
Zeden en gewoonten

Pakistan is een islamitische republiek. Het is aangeraden de plaatselijke tradities en gebruiken in acht te nemen, onder andere  de kledinggewoonte. Dit is geldig voor vrouwen en voor mannen. Voor mannen is het bijvoorbeeld aangeraden korte broeken te vermijden. Voor vrouwen is een hoofddoek niet verplicht maar zijn minirokken, spannende T-shirts of decolletés volledig uit den boze, tenzij men in uitsluitend westerse middens verkeert. Westerse kledij zoals lange jurken, rokken of jeansbroeken worden aanvaard in de drie grote steden (Islamabad, Lahore en Karachi). In moskeeën is een hoofdbedekking voor vrouwen verplicht. Ook moeten vrouwen gewend worden aan doordringende mannenblikken. Buiten deze drie grote steden is dit anders. Daar is mannelijk gezelschap een vereiste om met rust gelaten te worden.

De invoer van alcohol en producten die varkensvlees bevatten is streng verboden.

Blasfemie is in Pakistan een zeer ernstig vergrijp dat – soms onmiddellijk – met de dood wordt bestraft. Elke reiziger dient zich strikt van eender welke commentaar over godsdienst, in het bijzonder de Islam, te onthouden en het grootste respect te tonen voor religieuze gevoelens.