Reizen naar Peru: Reisadvies

Reist u naar Peru? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Peru

Informatie over klimaat en rampen in Peru.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het regenseizoen in de Andes en de Amazone loopt van december tot april. Het gaat af en toe gepaard met hevige regenbuien die kunnen leiden tot overstromingen en landverschuivingen, waardoor sommige verkeersaders en treinverbindingen (trein naar Machu Picchu, Cuzco) worden afgesloten.

Voor men op excursie vertrekt, is het aangeraden de website van het Nationale instituut van de civiele bescherming, INDECI, te consulteren, waarop de risicogebieden (overstromingen, landverschuivingen,...) staan aangeduid.


Frequente natuurrampen

Peru bevindt zich in een vulkanisch en seismisch actieve zone. In de provincies Arequipa, Moquegua en Tacna ligt een keten van 7 actieve vulkanen. De evolutie van de vulkanologische activiteit kan gevolgd worden op de website van het Vulkanologisch observatorium van Ingemmet

Al zijn vulkaanuitbarstingen zeldzaam, lichte aardschokken zijn frequent. De laatste grote aardbeving (7.9 op de Richterschaal) met epicentra in de zee en tegenover de stad Ica (op 320 km ten zuiden van Lima), dateert van 15 augustus 2007. Het gevolg hiervan was een gedeeltelijke vernietiging van de steden Pisco, Ica, Cañete, Chincha en het toeristische gebied rond Paracas.

Bij een zware aardbeving dient men zich te verwijderen van stranden om een eventuele tsunami te ontvluchten en van zones waar lawines of aardverschuivingen kunnen optreden.

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Als de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde ambassade (en/of consulaat) van België of van de EU.