Reizen naar Saoedi-Arabië: Reisadvies

Reist u naar Saoedi-Arabië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Saoedi-Arabië

Informatie over vervoer in Saoedi-Arabië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Ter herinnering: Sinds 5 januari 2021 zijn de grenzen tussen Saoedi-Arabië en Qatar opnieuw geopend. Sinds 9 januari kan met de landsgrens aan Salwa opnieuw oversteken. Op 11 januari werden de rechtstreekse commerciële vluchten tussen Doha en KSA op nieuw gelanceerd. Indien men vanuit Qatar Saoedi-Arabië wil binnenkomen, dient men rekening te houden met de coronamaatregelen (zie beginpagina van het reisadvies). Er is een coronatestcenter aan de landsgrenspost in Salwa.

 

Veiligheid / info wegen

Sinds 24 juni 2018 is het vrouwen met de wagen toegestaan te rijden in KSA. Vrouwen kunnen echter nog geen Saoedisch rijbewijs krijgen voor een motorfiets. Een rijbewijs van een ander GCC-land is geldig in alle landen van de GCC, dus ook in Saoedi-Arabië.

De staat van het wegennet is over het algemeen relatief goed, maar stilaan wat verouderd. De rijstijl van de lokale bevolking kan bijzonder gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn. Meer en meer radars duiken op, niet enkel om de snelheid te meten maar ook om andere overtredingen vast te stellen, bv. het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Ondanks de capaciteit van de wegen is er veel verkeer. Riyad is bijna exclusief op autoverkeer gericht. Het is vooral gevaarlijk in het weekend (donderdagavond tot zaterdagavond) en 's avonds tijdens de weekdagen. Zelf met de wagen rijden is doorgaans geen probleem, maar men dient wel bijzonder oplettend te zijn. Voor professionele verplaatsingen is een chauffeur eerder aangewezen.

Veiligheid van voertuigen: het is aangewezen om op goed zichtbare en verlichte plaatsen te parkeren, bij voorkeur op bewaakte parkeerplaatsen, en om het voertuig te inspecteren vooraleer te vertrekken.

 

Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Openbaar vervoer in de steden is zo goed als onbestaande en het is niet aangeraden deze te gebruiken. Er bestaan enkele passagierstreinen, bijvoorbeeld tussen Riyad en Dammam, tussen Riyad en Qurayyar, nabij de Jordaanse grens, en tussen Djeddah, Medina en Mekka. De nationale busmaatschappij Saptco voorzien verbindingen tussen de grote steden, met vaak tussenstops in kleinere steden of dorpen (die het traject erg lang maken).