Reizen naar Tanzania: Reisadvies

Reist u naar Tanzania? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Tanzania

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Tanzania.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op
  3. Laatste wijzigingen

    COVID-19

Marburg virus

De gezondheidsautoriteiten in Tanzania bevestigden op 21 maart 2023 de aanwezigheid van het Marburg virus in de noordwestelijke regio Kagera, nabij de grens met Oeganda. De Marburgvirusziekte is een ernstige ziekte, vaak dodelijk bij de mens. De verspreiding van het virus blijft voorlopig beperkt tot het district Bukoba, met name in de dorpen Bulinda en Butayaibega, maar het risico op verdere verspreiding naar naburige regio’s blijft reëel.

De Wereldgezondheidsorganisatie werkt nauw samen met de Tanzaniaanse gezondheidsautoriteiten om de verspreiding van het virus in te dijken via effectieve controlemaatregelen. Reizigers dienen de richtlijnen van de Tanzaniaanse overheid over de preventie en aanpak van het Marburg virus op te volgen. Meer informatie vindt u in de sectie Gezondheid van dit reisadvies.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Alle reizigers moeten 24 uur voor hun aankomst op Tanzaniaans grondgebied een online gezondheidsverklaring (alleen beschikbaar in het Engels en Swahili) invullen om een individuele bevestigingscode te ontvangen die aan de gezondheidscontrole aan de grens moet worden voorgelegd. Omwille van verhoogde waakzaamheid tegen het Ebola en het Marburg virus (zie sectie Gezondheid) is dit nu ook verplicht voor binnenlandse reizenReizigers die aankomen op het vasteland (Dar es Salaam of Arusha) vinden het formulier op de website van het ministerie van Volksgezondheid. Reizigers die in Zanzibar aankomen, kunnen het formulier vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid van Zanzibar.

Reizigers die aankomen op het vasteland of in Zanzibar moeten niet langer een negatief COVID-19-testresultaat of vaccinatiecertificaat voorleggen. Indien een verhoogde temperatuur wordt vastgesteld kunnen de Tanzaniaanse autoriteiten wel een sneltest afnemen.

Tanzania legt geen voorwaarden op om het land te verlaten. De gezondheidsmaatregelen die aan luchtvaartmaatschappijen worden opgelegd verschillen en veranderen daarenboven regelmatig. Informeer daarom steeds vóór vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij naar de voorwaarden bij aankomst in Tanzania én bij terugkeer naar België. Lokale testcapaciteiten zijn beperkt en prijzig (meer dan 100 USD). Een PCR-test kan op voorhand geboekt worden via deze website.

Belgische burgers worden aangeraden om de website van het Ministerie van Volksgezondheid te raadplegen (enkel beschikbaar in het Engels en Kiswahili) en op de hoogte te blijven van eventuele maatregelen van de regering. Een noodtelefoonlijn (alleen bereikbaar vanuit Tanzania) werd eveneens opgezet: 199 voor het vasteland en 190 voor Zanzibar.