Reizen naar Tanzania: Reisadvies

Reist u naar Tanzania? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Tanzania

Informatie over de lokale wetgeving in Tanzania.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 
Verbod plastic zakken

Vanaf 1 juni 2019 is het in Tanzania verboden om plastic zakken in te voeren, te gebruiken of te bezitten. Op het bezit en gebruik van plastic zakken kunnen boetes of gevangenisstraffen staan. Dit geldt ook voor plastic zakken in reiskoffers en handbagage bij binnenkomst van het land. Plastic ziplockzakjes met toiletartikelen worden wel toegelaten.


Drugs

Drugs zijn illegaal. De straffen voor drugsbezit en gebruik zijn streng tot zeer streng. Met name op Zanzibar is er meer sprake van illegale drugshandel, ook op ‘straat’, waakzaamheid is geboden voor reizigers.


Seksualiteit

Homoseksuele relaties zijn bij wet verboden in Tanzania (inclusief Zanzibar) en kunnen met een zware gevangenisstraf bestraft worden. Homoseksualiteit wordt nauwelijks getolereerd in de Tanzaniaanse maatschappij en openbare uitingen van genegenheid tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen leiden tot arrestaties, pesterijen of geweld.


Fotografie

Het is aangewezen discreet te zijn met het fotograferen van mensen zonder hun toestemming. Het is verboden om militaire installaties, luchthavens, bruggen en overheidsgebouwen te fotograferen.


Zeden en gewoonten

In Tanzania is zowat de helft  van de bevolking moslim. In Zanzibar is 98% van de bevolking moslim. Buiten de toeristenhotels is het belangrijk om een respectvolle houding aan te nemen en kleding te dragen die de lokale gebruiken respecteert. Het wordt aanbevolen om kleding te dragen die de schouders en knieën bedekt. Gidsen en touroperators kunnen hoge boetes krijgen voor het begeleiden van toeristen die zich ongepast kleden op openbare plaatsen.

Vrouwelijke genitale verminking

Deze reisbestemming kent een lage (>25% ) prevalentie op vlak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV is een praktijk die (zware) fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen.

Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt.