Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

1. Algemene veiligheidscontext
Sinds het begin van de COVID-19-crisis nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert. Sinds februari 2022 worden de maatregelen stapsgewijs versoepeld. Een nieuwe versoepeling is van kracht sinds 16 april, en is momenteel geldig tot en met 8 juli (zie punt 4. Maatregelen sociale leven in Oostenrijk). Het is aangeraden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen. Zie de sectie “Gezondheid en hygiëne” voor sanitaire maatregelen.

 
2. Binnenkomst in Oostenrijk
Alle reizigers vanaf 12 jaar, die Oostenrijk binnenkomen, zijn
onderworpen aan de “3G-regel” (genezen, gevaccineerd of getest), met uitzondering van personen die reizen voor professionele redenen, familiale redenen of studies:

  • Reizigers zijn verplicht om bij binnenkomst een bewijs voor te leggen van geldige vaccinatie (indien nodig met boostervaccin), herstel of negatieve Covid-test;
  • Als negatieve Covid-test geldt een PCR-test, niet langer dan 72 uur voordien afgenomen, of een antigeentest, niet langer dan 24 uur voordien afgenomen.
  • U kunt de geldigheidsduur van uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs nagaan via de website Corona-Regelungen zur Einreise nach Österreich (sozialministerium.at).
  • EU-onderdanen en ingezetenen van Oostenrijk of een EU-land kunnen Oostenrijk binnenkomen zonder vaccinatie-, herstel- of testbewijs, maar zij moeten zich voor aankomst online registreren (Pre Travel Clearance - PTC - het formulier kan hier worden gedownload) en zichzelf voor een periode van tien dagen in quarantaine houden. De quarantaine eindigt bij een negatieve test.
  • Reizigers die ter plaatse een positieve coronatest afleggen, dienen zich te houden aan de lokale regelgeving inzake quarantaine.
  • Reizigers die genezen zijn van COVID-19 in de 90 dagen voorafgaand aan hun reis kunnen vrijgesteld zijn van de extra PCR-test, op voorwaarde dat ze het Formulier H of Formulier I, ingevuld door een arts, kunnen voorleggen, en aan volgende voorwaarden voldoen: minstens 14 dagen zijn verstreken sinds het begin van de symptomen, minstens 48 uur zijn verstreken sinds de laatste symptomen, en een PCR-test zou een vals positief resultaat kunnen geven.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen test kunnen voorleggen om Oostenrijk binnen te komen.  

Verdere informatie vindt u tevens op de website van de Oostenrijkse ambassade in Brussel en op de website van het Oostenrijks Ministerie voor Sociale Zaken
 

3. Transit over het Oostenrijks grondgebied
Transit over het Oostenrijks grondgebied is toegelaten, mits een ingevuld doorreisformulier als u van (of door) een land komt waarvoor Oostenrijk een reiswaarschuwing uitvaardigde.   
 

4. Maatregelen sociale leven in Oostenrijk
Sinds 5 maart 2022 is de verplichting afgeschaft om een bewijs van vaccinatie, herstel of test (2G, 3G) voor te leggen voor toegang tot openbare binnenruimtes, behoudens enkele uitzonderingen (met name toegang tot ziekenhuizen, rusthuizen).

Het dragen van een FFP2-masker is enkel verplicht in bepaalde openbare binnenruimtes (openbaar vervoer, essentiële handelszaken, overheidsdiensten, ziekenhuizen en rusthuizen). Het dragen van een FFP2-masker wordt aanbevolen in alle gesloten ruimtes.

In Wenen zijn nog enkele striktere maatregelen van kracht, zoals voor toegang tot de ziekenhuizen (gelieve de website van de Stad Wenen te raadplegen voor meer info).

De maatregelen kunnen regelmatig veranderen en kunnen steeds verschillen per deelstaat. Het is daarom aangeraden om voor vertrek de nationale en regionale maatregelen na te gaan. Dit kan via deze website en ook via de Oostenrijkse website.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid.


5. Belangrijke websites en telefoonnummers
Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) 1450 en een medische lijn 141 ("Ärztenotruf") die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veel gestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

Nuttige informatie in verband met COVID-19 kan u ook terugvinden via volgende websites:

 
 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

 
Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kunt u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.