Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Sinds 21.08.2020 is het verplicht een doorreisformulier in te vullen voor diegenen die een doorreis door Oostenrijk wensen te maken en van (of door) landen komen voor wie Oostenrijk een reiswaarschuwing toekende.

Personen die naar Oostenrijk wensen te reizen en in een land verbleven of op doorreis zijn geweest waarvoor Oostenrijk een reiswaarschuwing toekende, dienen in het bezit te zijn van een negatieve covid-19 test of een 10-daagse quarantaine toe te passen.

 

Algemene Veiligheidscontext

Sinds het begin van de Covid-19-crisis, nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert en worden stapsgewijs versoepeld, maar kunnen ieder moment hernomen worden. Het is daarom aan te raden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen. Zie de sectie “Gezondheid en hygiëne” voor sanitaire maatregelen.

 

Binnenkomst in Oostenrijk

De meeste burgers uit de Europese Unie (waaronder Belgen), Europese Economische Ruimte en Europese Vrijhandelsassociatie zijn welkom in Oostenrijk zonder enige quarantaine- of testverplichting. De Oostenrijkse autoriteiten kenden echter een reiswaarschuwing toe aan enkele Europese landen waardoor deze reizigers verplicht zijn een negatieve covid-19 test voor te leggen om het Oostenrijks grondgebied te kunnen betreden. Het is bijgevolg aangeraden om de landenlijst met Oostenrijkse reiswaarschuwingen regelmatig raad te plegen.

Verder is het mogelijk om Oostenrijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. De nachttrein Brussel-Wenen is eveneens weer een mogelijkheid sinds 31.08.2020. 

 

Transit over het Oostenrijks grondgebied

Transit over het Oostenrijks grondgebied is toegelaten, mits een ingevuld doorreisformulier indien men van (of door) een land komt waarvoor Oostenrijk een reiswaarschuwing uitvaardigde. 

 

Belangrijke websites en telefoonnummers

Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) 1450 en een medische lijn 141 ("Ärztenotruf") die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veel gestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

In het Duits
In het Engels

Informatie in het Engels over het coronavirus kan ook geraadpleegd worden via de website van de stad Wenen.

 

Verdere maatregelen genomen in het kader van de Covid-19-crisis

In Oostenrijk neemt het aantal besmette personen met het Coronavirus wederom toe. Om deze stijgende trend het hoofd te bieden, past de Oostenrijkse regering verschillende maatregelen toe. Winkels, banken, postkantoren, openbaar vervoer, scholen, sportfaciliteiten, restaurants, cafés en bars zijn geopend maar dit enkel op voorwaarde dat sociale afstand en/of het dragen van een mondmasker worden gerespecteerd. De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid.

 

 

 

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kan u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.