Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

COVID

Opgelet: De Oostenrijkse regering neemt aanvullende maatregelen vanwege een verhoogd aantal coronabesmettingen in de deelstaat Tirol, Hermagor, Wiener Neustadt, Radstadt en Bad Hofgastein. Verder bent u verplicht om in het bezit te zijn van een negatieve PCR- of antigeentestuitslag die niet ouder is dan 48 uur als u bovenstaande plaatsen wil verlaten.

Opgelet: Verhoogd aantal grenscontroles aan de Oostenrijkse grens met Tsjechië en Slovakije. Kleine grensovergangen zijn gesloten en aan de grotere grensovergangen vindt een verhoogd aantal controles plaats. Dit brengt mogelijk langere wachttijden met zich mee.

Verplichte registratie en quarantaine voor Belgische reizigers - details zie hieronder

Algemene Veiligheidscontext

Sinds het begin van de COVID-19-crisis, nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert. Het is aangeraden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen. Zie de sectie “Gezondheid en hygiëne” voor sanitaire maatregelen.

Binnenkomst in Oostenrijk

Sinds 19 december 2020 past Oostenrijk een verstrengd grensbeleid toe. De Oostenrijkse autoriteiten publiceerden een lijst met “veilige” landen waartoe België voorlopig niet behoort. Meer concreet wil dit zeggen dat reizigers komende uit België verplicht zijn om zichzelf online te registreren voordat zij naar Oostenrijk reizen, over een negatieve antigeen- of PCR-test moeten beschikken en een tiendaagse quarantaine moeten toepassen na aankomst in Oostenrijk.

  1. Alle reizigers zijn verplicht zich binnen de 72 uur online te registreren (Pre Travel Clearance - PTC) voordat zij naar Oostenrijk reizen. Het PTC-formulier kan men terugvinden in het Duits en Engels op volgende website: www.oesterreich.gv.at. Online registratie is niet verplicht voor personen die enkel op doorreis zijn en personen die reizen omwille van urgente familiale redenen. Online registratie is wel verplicht voor pendelaars.
  2. Daarnaast zijn reizigers verplicht om een negatieve antigeen- of PCR-test voor te leggen bij binnenkomst in Oostenrijk. De antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur, de PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Indien de reiziger niet over een test beschikt dan dient men een antigeen- of PCR-test binnen de 24 uur na aankomst in Oostenrijk af te nemen. Pendelaars dienen eveneens in het bezit te zijn van een negatieve antigeen- of PCR-test bij binnenkomst in Oostenrijk.
  3. Verder zijn reizigers verplicht een tiendaagse quarantaine toe te passen na aankomst in Oostenrijk. Vanaf dag 5 kan men zich eventueel laten testen (zowel PCR- als antigeentest worden aanvaard) waardoor de quarantaine vroegtijdig stopgezet kan worden.

Het is mogelijk om Oostenrijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. De nachttrein Brussel-Wenen is tijdelijk niet beschikbaar.

Transit over het Oostenrijks grondgebied

Transit over het Oostenrijks grondgebied is toegelaten, mits een ingevuld doorreisformulier indien men van (of door) een land komt waarvoor Oostenrijk een reiswaarschuwing uitvaardigde. 

Strikte maatregelen die de bewegingsvrijheid beperken

De Oostenrijkse regering heeft recent gekozen voor een regionalisering van maatregelen. Concreet wil dat zeggen dat in verschillende deelstaten andere maatregelen van kracht zijn. Hieronder volgt een kort, niet-exhaustief, overzicht :

  • Vorarlberg: niet-essentiële winkels, contactberoepen, musea, restaurants en bars zijn geopend. Avondklok is van kracht tussen 20.00 uur en 6.00 uur.
  • Tirol, Karinthië, Salzburg, Stiermarken en Oberösterreich: dezelfde maatregelen zoals in Vorarlberg, maar restaurants en bars zijn gesloten.
  • Wenen, Niederösterreich en Burgenland: strikte lockdown tot 6 april (in Wenen geldt de lockdown alvast tot 11 april). Uitgaansbeperkingen gelden 24/7. Niet-essentiële winkels, contactberoepen, musea, restaurants en bars zijn gesloten.

Slechts vier redenen zijn geldig om alsnog naar buiten te gaan na de avondklok of tijdens de lockdown: professionele doeleinden indien telewerk geen mogelijkheid is, noodzakelijke boodschappen, verzorging van anderen en het strekken van de benen.

Verder mogen kappers en schoonheidsspecialisten (in de deelstaten waar zij geopend mogen zijn) klanten ontvangen mits deze klanten beschikken over een negatieve antigeen- of PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Opgelet: in winkels en op het openbaar vervoer zijn personen verplicht een FFP2-masker te dragen.

Sinds 24 december 2020 is individuele buitensport weer mogelijk, met inbegrip van wintersport. Skigebieden mogen vanaf deze datum dus weer openen maar dit geldt niet voor hotels en hutten in de skidomeinen.

Telewerk blijft de norm.

De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid.

 Belangrijke websites en telefoonnummers

Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) 1450 en een medische lijn 141 ("Ärztenotruf") die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veel gestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

Informatie in het Engels over het coronavirus kan ook geraadpleegd worden via de website van de stad Wenen.    

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kan u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.