Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

COVID

Opgelet : De Oostenrijkse regering neemt aanvullende maatregelen vanwege een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in de deelstaat Tirol. Vanaf 12 februari bent u verplicht om in het bezit te zijn van een negatieve PCR- of antigeentestuitslag die niet ouder is dan 48u als u de Tiroolse deelstaat wil verlaten. Bijkomende informatie is beschikbaar op deze website (in het Engels).

Opgelet : Verhoogd aantal grenscontroles aan de Oostenrijkse grens met Tsjechië en Slovakije. Kleine grensovergangen zijn gesloten en verhoogde controles vinden plaats aan de grotere grensovergangen. Dit brengt mogelijk langere wachttijden met zich mee.

Verplichte registratie en quarantaine  voor Belgische reizigers - details zie hieronder

Algemene Veiligheidscontext

Sinds het begin van de Covid-19-crisis, nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert. Het is aangeraden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen. Zie de sectie “Gezondheid en hygiëne” voor sanitaire maatregelen.

Binnenkomst in Oostenrijk

Sinds  19 december 2020 past Oostenrijk een verstrengd grensbeleid toe. De Oostenrijkse autoriteiten publiceerden een lijst met “veilige” landen waar België voorlopig niet toe behoort. Meer concreet wil dit zeggen dat reizigers komende uit België verplicht zijn om zichzelf online te registreren voordat zij naar Oostenrijk reizen, over een negatieve antigeen of PCR test (vanaf 10/02) moeten beschikken en een tiendaagse quarantaine moeten toepassen na aankomst in Oostenrijk.

  1. Alle reizigers zijn verplicht zich online te registreren (Pre Travel Clearance - PTC) voordat zij naar Oostenrijk reizen. Het PTC-formulier kan men terugvinden in het Duits en Engels op volgende website: www.oesterreich.gv.at. Online registratie is niet verplicht voor personen die enkel op doorreis zijn en personen die  reizen omwille van urgente familiale redenen. Vanaf 10 februari is online registratie eveneens verplicht voor pendelaars.
  2. Daarnaast zijn reizigers vanaf 10 februari ook verplicht om een negatieve antigeen of PCR-test voor te leggen bij binnenkomst in Oostenrijk die niet ouder is dan 72u. Indien de reiziger niet over een test beschikt dan dient men een antigeen of PCR-test binnen de 24u na aankomst in Oostenrijk af te nemen. Pendelaars dienen eveneens in het bezit te zijn van een negatieve antigeen of PCR-test bij binnenkomst in Oostenrijk – voor pendelaars geldt een antigeen of PCR-test die niet ouder is dan 7 dagen.
  3. Verder zijn reizigers verplicht een tiendaagse quarantaine toe te passen na aankomst in Oostenrijk. Vanaf dag 5 kan men zich eventueel laten testen (zowel PCR als antigeen-test worden aanvaard) waardoor de quarantaine vroegtijdig stopgezet kan worden.

Het is mogelijk om Oostenrijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. De nachttrein Brussel-Wenen is tijdelijk niet beschikbaar.

Transit over het Oostenrijks grondgebied

Transit over het Oostenrijks grondgebied is toegelaten, mits een ingevuld doorreisformulier indien men van (of door) een land komt waarvoor Oostenrijk een reiswaarschuwing uitvaardigde. 

Strikte maatregelen die de bewegingsvrijheid beperken

Sinds 08.02.2021 versoepelt Oostenrijk enkele maatregelen. Alle winkels mogen hun deuren wederom openen mits strenge hygiënemaatregelen en een avondklok van 20u tot 6u is opnieuw van kracht. Slechts vier redenen zijn geldig om alsnog naar buiten te gaan na de avondklok: professionele doeleinden indien telewerk geen mogelijkheid is, noodzakelijke boodschappen, verzorging van anderen en het strekken van de benen. Verder mogen kappers en schoonheidsspecialisten klanten ontvangen mits deze klanten beschikken over een negatieve antigeen of PCR-test die niet ouder is dan 48u. Opgelet: in winkels en het openbaar vervoer zijn personen verplicht een FFP2-masker te dragen. Vanaf 24/12/2020 is individuele outdoor sport weer mogelijk, met inbegrip van wintersport. Skigebieden mogen vanaf deze datum dus terug openen maar dit geldt niet voor hotels en hutten in de skidomeinen. Horecasector blijft gesloten en telewerk blijft de norm. De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid.

 Belangrijke websites en telefoonnummers

Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) 1450 en een medische lijn 141 ("Ärztenotruf") die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veel gestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

In het Duits          
In het Engels

Informatie in het Engels over het coronavirus kan ook geraadpleegd worden via de website van de stad Wenen.    

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kan u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.