Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

COVID

Verplichte quarantaine  voor Belgische reizigers - details zie hieronder

COVID

Opgelet : Verhoogd aantal grenscontroles aan de Oostenrijkse grens met Tsjechië en Slovakije vanaf 9 januari 00.00u. Kleine grensovergangen zijn gesloten en verhoogde controles vinden plaats aan de grotere grensovergangen. Dit brengt mogelijk langere wachttijden met zich mee.

Verplichte registratie en quarantaine  voor Belgische reizigers - details zie hieronder

Algemene Veiligheidscontext

Sinds het begin van de Covid-19-crisis, nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert. Het is aangeraden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen. Zie de sectie “Gezondheid en hygiëne” voor sanitaire maatregelen.

Binnenkomst in Oostenrijk

Sinds  19 december 2020 past Oostenrijk een verstrengd grensbeleid toe. De Oostenrijkse autoriteiten publiceerden een lijst met “veilige” landen waar België voorlopig niet toe behoort. Meer concreet wil dit zeggen dat reizigers komende uit België een verplichte tiendaagse quarantaine moeten toepassen na aankomst in Oostenrijk. Vanaf dag 5 kan men zich eventueel laten testen (zowel PCR-test als antigeen-test worden aanvaard) waardoor de quarantaine vroegtijdig stopgezet kan worden.

Vanaf 15 januari zijn  alle reizigers verplicht zich online  te registreren (Pre Travel Clearance - PTC) voordat zij naar Oostenrijk reizen. Het PTC-formulier kan men terugvinden in het Duits en Engels op volgende website: www.oesterreich.gv.at . Online registratie is niet verplicht voor pendelaars, personen die enkel op doorreis zijn en personen die  reizen omwille van urgente familiale redenen.

Het is mogelijk om Oostenrijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. De nachttrein Brussel-Wenen is tijdelijk niet beschikbaar tot en met 8 februari 2021.

Transit over het Oostenrijks grondgebied

Transit over het Oostenrijks grondgebied is toegelaten, mits een ingevuld doorreisformulier indien men van (of door) een land komt waarvoor Oostenrijk een reiswaarschuwing uitvaardigde. 

Strikte maatregelen die de bewegingsvrijheid beperken sinds 26.12.2020

Sinds 26.12.2020 verkeert Oostenrijk wederom in lockdown. Alle winkels (met uitzondering van supermarkten, apothekers, postkantoren en banken) zijn gesloten en uitgaansbeperkingen gelden 24u/7. Slechts vier redenen zijn geldig om alsnog naar buiten te gaan: professionele doeleinden indien telewerk geen mogelijkheid is, noodzakelijke boodschappen, verzorging van anderen en het strekken van de benen.  Vanaf 24/12/2020 is individuele outdoor sport weer mogelijk, met inbegrip van wintersport. Skigebieden mogen vanaf deze datum dus terug openen maar dit geldt niet voor hotels en hutten in de skidomeinen. Horecasector blijft gesloten en telewerk blijft de norm. De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid.

 Belangrijke websites en telefoonnummers

Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) 1450 en een medische lijn 141 ("Ärztenotruf") die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veel gestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

In het Duits          
In het Engels

Informatie in het Engels over het coronavirus kan ook geraadpleegd worden via de website van de stad Wenen.    

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kan u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.