Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

1. Algemene veiligheidscontext

Sinds het begin van de COVID-19-crisis nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert. Het is aangeraden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen. Zie de sectie “Gezondheid en hygiëne” voor sanitaire maatregelen.

 

2. Binnenkomst in Oostenrijk

De Oostenrijkse autoriteiten publiceerden op 19 mei 2021 een lijst met “veilige” landen waartoe België behoort. Meer concreet wil dit zeggen dat reizigers komende uit België niet langer verplicht zijn om een tiendaagse quarantaine toe te passen na aankomst in Oostenrijk. Wél zijn Belgische reizigers nog steeds verplicht om over een bewijs te beschikken dat zij ofwel getest (PCR of antigeen), gevaccineerd of genezen zijn.  

  1. U moet bij binnenkomst een bewijs voorleggen dat u ofwel getest, gevaccineerd of genezen bent. Oostenrijk aanvaardt zowel PCR- als antigeentests. De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, de antigeentest niet ouder dan 24 uur. Het voorleggen van een negatieve test is niet nodig als u kan aantonen dat u volledig gevaccineerd of genezen bent. Dit bewijs moet u voorleggen in het Duits of Engels. Opgelet, een gedeeltelijke vaccinatie is pas geldig vanaf de 22e dag na de eerste dosis.
     
  2. Beschikt u niet over een bewijs dat aantoont dat u getest, gevaccineerd of genezen bent? Dan moet u zich binnen de 72 uur voor aankomst online registreren (Pre Travel Clearance – PTC). Het PTC-formulier kan u hier terugvinden. Online registratie is niet verplicht als u enkel op doorreis bent of als u reist voor dringende familiale redenen. Online registratie is wel verplicht voor pendelaars.

Het is mogelijk om Oostenrijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. De nachttrein Brussel-Wenen is eveneens weer een mogelijkheid sinds 27 mei 2021.

 

3. Transit over het Oostenrijks grondgebied

Transit over het Oostenrijks grondgebied is toegelaten, mits een ingevuld doorreisformulier als u van (of door) een land komt waarvoor Oostenrijk een reiswaarschuwing uitvaardigde. 

 

4. Maatregelen sociale leven in Oostenrijk

De regering heeft besloten om het sociale leven weer op te starten in Oostenrijk. Zowel winkels, restaurants, bars, contactberoepen, bioscopen, musea, theaters, etc. mogen opnieuw de deuren openen. 

Opgelet: een bezoek aan bovenstaande plaatsen (met uitzondering van winkels, apotheken, postkantoren en banken) kan enkel plaatsvinden indien men beschikt over een attest dat bewijst dat men of gevaccineerd, genezen of getest is (PCR-test 72 uur geldig, antigeentest 24 uur geldig). Daarnaast is iedereen verplicht om een FFP-2 masker te dragen wanneer men binnen is of zich op een drukke plaats in de buitenlucht bevindt. Tot slot verkortte deelstaat Wenen de geldigheidsduur van een PCR-test: sinds 1 september zijn PCR-tests er slechts 48 uur geldig in plaats van 72 uur. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar blijft de vorige geldigheidsduur van toepassing. 

De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden, kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid.

 

5. Belangrijke websites en telefoonnummers

Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) 1450 en een medische lijn 141 ("Ärztenotruf") die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veel gestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

Informatie in het Engels over het coronavirus kan ook geraadpleegd worden via de website van de stad Wenen.    

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kan u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.