Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update

 

Coronavirus

Gezien de gezondheidssituatie en het geleidelijk sluiten van de grenzen, is het aangeraden om alle verplaatsingen naar Oostenrijk te vermijden.

Gezondheidssituatie

In Oostenrijk zijn reeds meerdere duizenden personen besmet met het coronavirus, verspreid over het hele land. Zoals in andere EU landen evolueert de situatie van de besmetting bijzonder snel.

Strikte maatregelen die de bewegingsvrijheid beperken vanaf 16.03.2020

De Oostenrijkse overheid heeft vanaf maandag 16.03.2020 strikte maatregelen opgelegd die de bewegingsvrijheid beperken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Al de winkels (met uitzondering van apotheken en winkels met voedingswaren), al de publieke plaatsen, universiteiten en scholen, skigebieden, sportterreinen en dergelijke zijn gesloten. Het is aangeraden om thuis te blijven en aan telewerken te doen. De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro. Slechts drie redenen zijn geldig om van de maatregelen af te wijken en alsnog naar buiten te gaan: om noodzakelijke boodschappen te doen, om anderen te helpen of om te werken indien telewerken geen mogelijkheid is.

Enkele toeristische gebieden in Tirol (Paznauntal, St-Anton, Sölden) en Salzburg (Flachau, Gastein, Zell am See, Pongau) zijn onder quarantaine geplaatst.

Sluiten van de grenzen 

De grens tussen Oostenrijk en Duitsland is gesloten vanaf 16.03.2020 in de richting naar Duitsland. Terugreizen van EU-burgers en niet EU-burgers, naar hun land van herkomst, of naar het land waarvan ze een verblijfstitel hebben (langdurige verblijfstitel), via transit door Duitsland blijft voorlopig mogelijk. De grenzen tussen Oostenrijk, de Tsjechische Republiek,Slovakije en Hongarije zijn gesloten vanaf 13.03.2020 in beide richtingen. Het is mogelijk dat de overige Oostenrijkse grenzen op hun beurt gesloten zullen worden in de komende dagen. De Oostenrijkse bondskanselier verzoekt de Oostenrijkse staatsburgers met spoed terug te keren, zo lang dit nog mogelijk is. Hierdoor wordt momenteel aangeraden om iedere reis naar Oostenrijk uit te stellen. Voor reizigers die zich momenteel op het Oostenrijkse grondgebied bevinden, is het sterk aangeraden om naar de lokale adviezen te luisteren en om rekening te houden met de afname van internationale transportmogelijkheden, om zo te vermijden dat mensen op het einde van hun verblijf niet terug naar België kunnen reizen.

Bovendien heeft Austrian Airlines aangekondigd dat alle vluchten vanaf 18.03.2020 om middernacht voor een periode van tien dagen opgeschort zullen worden.

De luchtvaartmaatschappijen Lauda motion, Austrian Airlines en Brussels Airlines hebben de opschorting van al hun vluchten aangekondigd, respectievelijk vanaf 16.03.2020, vanaf 18.03.2020 en vanaf 20.03.20. Vanaf 30.03 wordt de nachttrein tussen Wenen en Brussel stilgelegd. Luchtverbindingen naar België (met tussenstops) worden steeds schaarser en duurder.

Belangrijke websites en telefoonnummers 

Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) : 1450 en een medische lijn 141 (« Ärztenotruf »)  die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veelgestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

In het Duits : https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen.html.

In het Engels: https://www.sozialministerium.at/en/Coronavirus/FAQ-Coronavirus.html

Informatie in het Engels over het coronavirus kan ook geraadpleegd worden via de website van de stad Wenen : https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/coronavirus.html

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt tevens gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid : :https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html.

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kan u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.