Reizen naar de Democratische Republiek Congo: Reisadvies

Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in de Democratische Republiek Congo

Informatie over gezondheid en hygiëne in de Democratische Republiek Congo.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Medische zorgen voor uw vertrek

We raden u aan uw huisarts te raadplegen voor vertrek en een verzekering af te sluiten die medische kosten en repatriëring dekt.

Om de Democratische Republiek Congo binnen te mogen, moet u in het bezit zijn van een vaccinatieboekje met de vermelding dat u tegen de gele koorts bent ingeënt. Voor meer informatie hierover, raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Kosten / medische voorzieningen

Openbare ziekenhuizen zijn zelden in staat om hoogwaardige zorg te bieden. Er zijn wel huisartsen, bepaalde specialisten en medische laboratoria van een goed niveau, vooral in Kinshasa en Lubumbashi. Alle diensten worden op voorhand betaald.

De contactgegevens van de aanbevolen gezondheidscentra in de DRC zijn te vinden in de veiligheidsbrochure van de ambassade.

Drinkwater en levensmiddelen

Drink enkel water en andere dranken uit flessen die in uw bijzijn geopend werden.

Wees voorzichtig met het eten van zogenaamd “bushmeat”. Er bestaat een kans dat u zonder medeweten beschermde diersoorten op eet en bovendien is de kans reëel dat u via het eten van “bushmeat” een tropische ziekte oploopt. 

Bijzondere gezondheidsrisico's 

Tegen onderstaande ziektes, die in meer of mindere mate voorkomen in de Democratische Republiek Congo, neemt u best de voorgestelde preventieve maatregelen.

Malaria

Malaria is een endemische ziekte die door muggen van mens op mens wordt overgedragen. Het is ten zeerste aanbevolen onder een muskietennet te slapen, een insectenwerend middel op basis van DEET te gebruiken en, in geval van een kort verblijf, een profylactisch middel (preventief geneesmiddel) in te nemen. Afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand, kan u uw arts raadplegen voor de meest aangewezen behandeling. Er bestaat nog geen effectief vaccin tegen malaria.

Chikungunyakoorts

Chikungunyakoorts komt voor, voornamelijk in Kongo-Central en Kinshasa. Het is een virale en hemorragische koorts die door de Aedesmug wordt overgedragen en waarvan de symptomen lijken op knokkelkoorts (dengue) waardoor soms verkeerd gediagnosticeerd wordt. Er is geen vaccin maar in tegenstelling tot malaria is het minder dodelijk, hoewel er ernstige complicaties kunnen optreden. Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als tegen malaria.

Polio

Voor reizigers die langer dan 4 weken in de Democratische Republiek Congo verblijven, is een extra vaccin aanbevolen, maar niet verplicht.

Bilharziose 

Baden in stilstaand water of in water met weinig stroming is af te raden omwille van het risico op bilharziose.

Aids, hepatitis B en hepatitis C 

Seksueel overdraagbare ziektes, in het bijzonder hiv/aids, hepatitis B en C, zijn wijdverspreid. Het is essentieel de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen bij seksuele betrekkingen.

Hondsdolheid 

Hondsdolheid komt voor bij zowel honden, katten als apen. Indien u gebeten wordt, moet u onmiddellijk een dokter raadplegen en zo snel mogelijk de nodige vaccins laten zetten.

Cholera

Cholera blijft aanwezig in DRC en haarden flakkeren regelmatig op. De grootste voorzichtigheid blijft dus geboden, met name door de hoge bevolkingsconcentratie in Kinshasa. Goede handhygiëne is te allen tijde absoluut noodzakelijk.

Gele koorts

Vaccinatie tegen gele koorts is voor elke reiziger verplicht en een voorwaarde om het land te mogen binnenkomen. Verder is het ten zeerste aanbevolen onder een muskietennet te slapen en een insectenwerend middel op basis van DEET te gebruiken. Er bestaat geen geneesmiddel tegen gele koorts.

Mazelen

De DRC kent al enkele jaren een omvangrijke mazelenepidemie die meer dan 1000 doden veroorzaakte in 2022. Deze epidemie is onder controle, maar er doen zich regelmatig nieuwe uitbraken voor.

Ebola

De Democratische Republiek Congo wordt regelmatig geconfronteerd met uitbraken van het ebolavirus. 

Ebola wordt overgedragen na rechtstreeks contact met het bloed of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen of van wilde dieren. De symptomen van het virus omvatten onder meer koorts, spierpijn, malaise, hoofdpijn en keelpijn. In een volgend stadium kunnen huiduitslag en lever- en nierstoornissen optreden, alsook symptomen zoals braken en diarree.

Reizigers die zich om strikt essentiële redenen naar een door ebola getroffen zone moeten begeven, wordt aangeraden om:

  • Rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette personen, besmette lijken of besmette voorwerpen te vermijden.
  • Rechtstreeks contact met wilde dieren te vermijden en geen “bushmeat” te eten.
  • Regelmatig de handen te wassen en toe te zien op een strikte lichaamshygiëne.
  • De gezondheidsrichtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven.
  • Zoveel mogelijk publieke plaatsen waar veel mensen zich verzamelen te vermijden (zoals markten, grensovergangen en begrafenissen).

Informatie over de epidemie is te vinden op de WHO-website, de website van het ebolacoördinatieteam van de FOD Volksgezondheid, Voedselzekerheid en Milieu, evenals op de website van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding

Pest

De pest bij mensen is endemisch in de gezondheidszone Rethy, in de provincie Ituri. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia door beten van een geïnfecteerde vlo, overgedragen door een rat of ander klein zoogdier. Ze kan ook overgedragen worden door blootstelling aan lichaamssappen van een besmet dood dier. Als op tijd een diagnose wordt gesteld kan builenpest succesvol behandeld worden met antibiotica.

Apenpokken (Mpox)

Er is een sterke toename van het aantal gevallen met apenpokken, voornamelijk in afgelegen gebieden in en rond het regenwoud in de provincie Equateur. Er is een grote uitbraak van apenpokken met overdracht via seksuele transmissie in Zuid-Kivu en de regio rond Bukavu. Er worden ook enkele gevallen gemeld in Kinshasa. Het risico voor reizigers is klein. Het is aan te raden om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals handen wassen en een arts raadplegen zodra de symptomen optreden: koorts, hoofdpijn en rugpijn, spierpijn en gezwollen lymfeklieren. De ziekte wordt ook gekenmerkt door huiduitslag in de vorm van vlekken of puisten, die uiteindelijk een korst vormen die eraf valt.