Reizen naar de Democratische Republiek Congo: Reisadvies

Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in de Democratische Republiek Congo

Laatste updates en informatie in de Democratische Republiek Congo.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Regio van Goma

De veiligheidssituatie in de regio’s (territoires) Masisi, Walikale Rutshuru, Nyiragongo en Goma in Noord-Kivu blijft precair, met aanwezigheid van M23 en lokale gewapende groeperingen. Ook de druk op de stad Goma blijft bestaan. De situatie blijft zeer volatiel en gespannen. De werking van de internationale luchthaven van Goma kan snel verstoord raken. Alle reizen naar deze regio worden sterk afgeraden. 

Als u, ondanks dit negatieve advies, momenteel toch in de regio van Goma of omstreken bent, dan is het ten zeerste aanbevolen om de volgende maatregelen te treffen:

 • Registreer uw verblijf via Travellers Online (niet per e-mail via de ambassade).
 • Blijf continu op de hoogte van de veiligheidssituatie.
 • Vermijd verplaatsingen.
 • Draag op elk moment uw identiteits- en andere relevante reisdocumenten bij u.
 • Zorg voor een voldoende grote voorraad water, voedingsmiddelen en brandstof in uw wagen.

Rest van het land

In het hele land blijft de veiligheidscontext volatiel en gevaarlijk.

In het oostelijke deel van het land, met name in de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu, Ituri, Haut-Uele en Tanganyika, evenals in de Kasai-regio's, zijn de veiligheidsrisico's nog acuter. De provincies Ituri en Noord-Kivu staan sinds mei 2021 onder staat van beleg. Dit impliceert de aanwezigheid van militaire operaties waardoor verplaatsingen in de provincies strikt omkaderd dienen te worden op veiligheidsvlak. De regio’s (territoires) Beni en Irumu zijn bovendien absoluut te vermijden omwille van terreurdreiging.

Sinds juli 2022 zijn er in het westen van het land, meer bepaald in de provincies Maï Ndombe, Kwilu, Kwango en Kinshasa (100 km buiten de stad Kinshasa) uitbarstingen van geweld. De zone ten noorden van Kinshasa langs de RN1 vanaf Maluku tot Kikwit wordt ten stelligste afgeraden.

In de provincie Tshopo staken recent nieuwe etnische conflicten de kop op. Vermijd de regio (territoire) Isangi en het Yangambi - reservaat, behalve voor essentiële reizen.

In de grote steden van het land, in het bijzonder in Kinshasa en Lubumbashi, kunnen incidenten die verband houden met kleine en zware criminaliteit of ongeregeldheden in verband met de politieke situatie zich regelmatig voordoen, vaak plotseling en onverwacht. Hoewel de expatgemeenschap over het algemeen niet het doelwit is tijdens politieke onrust, is ze vatbaar voor de gevolgen ervan. Omwille van haar economische status, kan ze ook worden blootgesteld aan bedreigingen en gewelddadige overvallen. In sommige delen van het land komen ontvoeringen regelmatig voor. Manifestaties en protestacties zijn mogelijk over het gehele land. Deze kunnen snel uitmonden in geweld en het is aangeraden zich hier ver van verwijderd te houden.

Een hoge mate van waakzaamheid wordt aanbevolen in geval van een verblijf in de DRC. Het is noodzakelijk om:

 • Op de hoogte te blijven van de Congolese actualiteit via de media, dit reisadvies en de Facebookpagina van de Ambassade in Kinshasa en van het Consulaat-Generaal in Lubumbashi regelmatig te raadplegen.
 • Samenscholingen en betogingen te vermijden.
 • Voorzichtig te zijn tijdens verplaatsingen.
 • De voorzorgsmaatregelen te volgen die worden aanbevolen in de veiligheidsbrochure van de ambassade.
 • Administratief up-to-date te zijn in het geval het nodig zou zijn om onverwachts te reizen. Denk bijvoorbeeld aan de geldigheid van uw paspoort, het is absoluut noodzakelijk dat u bij aankomst in de DRC nog twee blanco pagina's in uw paspoort heeft.