Reizen naar de Democratische Republiek Congo: Reisadvies

Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in de Democratische Republiek Congo

Informatie over vervoer in de Democratische Republiek Congo.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid/weg info 

Het wegennet in de Democratische Republiek Congo is, op enkele hoofdwegen na, in zeer slechte staat. Het gebruik van het openbaar vervoer evenals lokale taxi's is af te raden. Het is mogelijk voertuigen te huren in de grote steden (liefst met chauffeur).

Buiten de steden is een 4x4 onmisbaar. Bovendien rijdt u best in een konvooi van minstens twee voertuigen en dient u de nodige reserveonderdelen en het nodige materiaal bij u te hebben om uzelf te behelpen in geval van panne. Verplaatsingen 's nachts zijn te vermijden.

Een toelating van de Direction Générale de Migration (DGM), het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie of van het Ministerie van Mijnen is vereist wanneer u naar strategische zones of naar mijngebieden wenst te reizen.


Veiligheid/luchtvaart info

Verschillende luchtvaartmaatschappijen bedienen de DRC.

Vanuit Kinshasa wordt op volgende bestemmingen gevlogen:

 • Brussel (Brussels Airlines)
 • Parijs (Air France)
 • Istanbul (Turkish Airlines)
 • Casablanca (Royal Air Maroc)
 • Johannesburg (Soth African Airways)
 • Addis Abeba (Ethiopian Airways)
 • Abidjan (Air Côte d’Ivoire)
 • Nairobi (Kenyan Airways)
 • West Afrika (Asky Airlines)
 • Cairo (Egypt Air)

Vanuit Lubumbashi zijn er connecties met:

 • Addis Abeba
 • Johannesburg
 • Nairobi

Vanuit Goma en Kisangani zijn er met Ethiopian Airways rechtstreekse verbindingen met Addis Abeba. Vanuit Goma kan men eveneens met Jambo Jet naar Nairobi vliegen.

Binnenlandse verbindingen

Verschillende private maatschappijen verzekeren de verbinding tussen de voornaamste steden met kleine of middelgrote toestellen: Matadi, Lubumbashi, Mbuji Mayi, Kananga, Tshikapa, Mbandaka, Kikwit, Kisangani, Goma, Bukavu. Deze verbindingen zijn vaak onzeker en er kunnen annuleringen of lastminuteveranderingen van het tijdschema plaatsvinden. Behalve op de internationale luchthavens (Kinshasa, Goma, Kisangani en Lubumbashi), laat de luchthaveninfrastructuur te wensen over. De luchtvaartautoriteiten voldoen evenmin aan de internationale normen. Alle Congolese luchtvaartmaatschappijen staan op de zwarte lijst van de EU.


Veiligheid / spoorwegen en bus

Het gebruik van trein en bus is af te raden. Er zijn regelmatig trein- en busongevallen.


Veiligheid/waterwegen

Op verschillende plaatsen in Congo zijn verplaatsingen per boot mogelijk, maar, tenzij de boot voldoet aan de veiligheidsnormen, af te raden. Er zijn regelmatig boten die kapseizen.

U kan vanuit Kinshasa dagelijks, behalve op zondag (dan sluit de grens ’s middags), naar Brazzaville reizen. Voorzie voldoende tijd voor de grensformaliteiten.

Het is afgeraden om per boot tussen Kinshasa en Kisangani te reizen.

In de Kivu’s kan men gemakkelijk per boot tussen Goma en Bukavu reizen. Reken hiervoor op 2 tot 7 uur, al naar gelang de gekozen maatschappij. Het is niet ongebruikelijk dat boten aan het Kivumeer kapseizen. Het is daarom raadzaam om zich voor het instappen over het betrokken transportbedrijf te informeren en een bedrijf met een goede reputatie te kiezen.