Reizen naar Egypte: Reisadvies

Reist u naar Egypte? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Egypte

Informatie over gezondheid en hygiëne in Egypte.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19: Afstandsmaatregelen worden zelden gerespecteerd in Egypte. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het kwaliteitsniveau van de publieke gezondheidszorg is veel lager dan in Europa. De hulpdiensten bij verkeersongevallen zijn onbestendig. Er zijn goede privéziekenhuizen, maar die zijn erg duur. Een passende medische verzekering, met de mogelijkheid tot repatriëring, wordt sterk aanbevolen.

 

Geneesmiddelen

Sommige voorgeschreven medicijnen (maar ook medicijnen waarvoor geen voorschrift nodig voor is in België), worden in Egypte als drugs beschouwd en mogen het land niet worden ingebracht zonder voorafgaande toestemming van het Egyptische ministerie van volksgezondheid. Als u naar Egypte reist zonder deze machtiging, zal de medicatie niet worden toegestaan. U kunt hiervoor worden aangehouden en vervolgd onder de Egyptische wet. Indien u met voorgeschreven medicijnen reist, bent u verplicht een medische verklaring van uw huisarts bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat de medicatie werd voorgeschreven door een arts. Deze verklaring, bij voorkeur in het Engels, moet de ziekte, de algemene gebruiksnaam en de dosering van de geneesmiddelen vermelden.

Bij twijfel, u kunt contact opnemen met:

 1. De Egyptische ambassade in Brussel te contacteren: 02 663 58 00
 2. Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten

 

Veiligheid water en voedsel 

In de grote steden en toeristische centra is de hygiëne over het algemeen aanvaardbaar. Toch wordt aangeraden om de gebruikelijke hygiënetips op te volgen: o.a. flessenwater drinken, ijs en ijsblokjes vermijden, rauwe groenten en fruit enkel na grondig spoelen opeten.

 

Inentingen 

Zie deze pagina

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Dengue (Type 1 – met griepsyndroom)

Dengue is sinds 2015 aanwezig aan de kusten van de Rode Zee. Het is sterk aangeraden om een goed muggenwerend product te gebruiken.

Reizigersdiarree 

Maatregelen zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel om diarree te voorkomen. Bij behandeling van de diarree is het belangrijk om dehydratie (uitdroging) te voorkomen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. 

Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden. Deze zijn meestal ondoeltreffend en soms zelfs gevaarlijk.

Bilharziose 

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.

Hepatitis C 

Hepatitis C komt veel voor in Egypte. Besmetting met het hepatitis-C-virus kan gebeuren door het gebruik van besmette naalden of besmet medisch materiaal, via transfusie met besmet bloed of door seksueel contact.

H5N1 (vogelgriep) en MERS Coronavirus 

Sinds 2006 vielen in Egypte verschillende dodelijke slachtoffers door de H5N1-variant van de vogelgriep, steeds onder mensen op het platteland die pluimvee in en rond hun huizen hielden. Tot op heden wordt nog melding gemaakt van nieuwe gevallen.

In april 2014 werd een eerste geval van besmetting met het MERS coronavirus vastgesteld in Egypte, een aandoening van de ademhalingswegen die vooral in Saoedi-Arabië talrijke dodelijke slachtoffers heeft geëist.

Om u tegen deze en andere virussen te helpen beschermen, houdt u best rekening met volgende basisvoorschriften: 

 • Regelmatig handen wassen met zeep;
 • Vermijd onvoldoende gekookt vlees (kip), of voedsel dat werd bereid in onhygiënische omstandigheden. Was groenten en fruit grondig voor ze op te eten;
 • Onderhoud een goede persoonlijke hygiëne;
 • Vermijd contact met boerderijdieren, wilde en loslopende dieren.

Reizigers kunnen meer details bekomen op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).