Reizen naar Egypte: Reisadvies

Reist u naar Egypte? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Egypte

Informatie over gezondheid en hygiëne in Egypte.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen zodat ze de nodige voorzorgen kunnen treffen. Het is belangrijk om uzelf te informeren over bijvoorbeeld welke ziektes voorkomen op uw bestemming en welke impact de reis kan hebben op een reeds bestaande medische toestand.

Het is steeds aangeraden een medische reisverzekering af te sluiten, waarbij ook een medische repatriëring wordt gedekt.

Medische voorzieningen

Het kwaliteitsniveau van de publieke gezondheidszorg is veel lager dan in Europa. In de grote steden en in de belangrijkste toeristische trekpleisters zoals Luxor, Aswan en Sharm El Sheikh, vindt men adequate ziekenhuisfaciliteiten. De goede privéziekenhuizen zijn vaak erg duur. De diensten voor spoedgevallen en intensieve zorgen zijn zeer gelimiteerd. De kwaliteit van de hulpdiensten bij verkeersongevallen zijn soms ontoereikend.

Geneesmiddelen

Sommige voorgeschreven medicijnen (maar ook medicijnen waarvoor geen voorschrift nodig voor is in België), worden in Egypte als drugs beschouwd en mogen het land niet worden ingebracht zonder voorafgaande toestemming van het Egyptische Ministerie van Volksgezondheid. Als u naar Egypte reist zonder deze machtiging, zal de medicatie niet worden toegestaan. U kunt bovendien worden aangehouden en worden vervolgd. Indien u met voorgeschreven medicijnen reist, bent u verplicht een medische verklaring van uw huisarts bij zich te hebben waarin wordt bevestigd dat de medicatie werd voorgeschreven door een arts. Deze verklaring, bij voorkeur in het Engels, moet de ziekte, de algemene gebruiksnaam en de dosering van de geneesmiddelen vermelden.

Bij twijfel kan u contact opnemen met:

  1. De Egyptische ambassade in Brussel : 02 663 58 00
  2. Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten

Voedsel- en waterveiligheid

In restaurants in de grote steden en toeristische centra is de hygiëne over het algemeen aanvaardbaar. Toch wordt aangeraden om de gebruikelijke hygiënetips op te volgen: o.a. flessenwater drinken, ijsblokjes vermijden, rauwe groenten en fruit enkel na grondig spoelen opeten.

Bijzondere gezondheidsrisico’s en vaccinaties 

De grote steden in Egypte, met name Caïro, zijn vervuild. U kunt ademhalingsproblemen en huidirritaties ondervinden.

Verschillende door muggen en andere door insecten overdraagbare ziektes komen voor in Egypte (bijv. Dengue en Leishmaniase). Bescherm uzelf door uw huid te bedekken en muggenwerende middelen te gebruiken.

Er is een risico op besmetting met schistosomiase (bilharzia) bij zwemmen in meren en rivieren. Zwem niet in de Nijl, wandel niet blootsvoets in stilstaand water en drink geen ongezuiverd water.

Voor meer informatie over specifieke gezondheidsrisico’s en aanbevolen vaccinaties voor uw reis naar Egypte, zie deze pagina.