Reizen naar Egypte: Reisadvies

Reist u naar Egypte? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Egypte

Informatie over vervoer in Egypte.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Het Egyptische wegennetwerk is in behoorlijke staat maar het verkeer is chaotisch en gevaarlijk. Het wordt sterk afgeraden om alleen te rijden, vooral in de stad. Verkeersregels worden niet nageleefd, voertuigen zijn niet verzekerd. Verkeerstekens zijn volledig gebrekkig. Taxi’s/Ubers vormen een eenvoudig en goedkoop verplaatsingsmiddel. In taxi’s, controleer bij instappen of de meter werkt om eindeloze discussies achteraf te vermijden. Als u als vrouw alleen reist, neem dan nooit plaats in de taxi naast de chauffeur (dit wordt soms als een uitnodiging gezien).

De meeste autowegen zijn niet verlicht. Het wordt afgeraden om na zonsondergang naar een andere stad te rijden, ook met bussen (die over het algemeen te snel rijden). Grotere trajecten dienen bij voorkeur met het vliegtuig te worden afgelegd.

Er is gevaar voor landmijnen in de Sinaï, de kuststreek aan de Rode Zee, de Libische woestijn, El Alamein en de grens met Soedan. Het is aangeraden voor uw vertrek informatie in te winnen en op de hoofdwegen te blijven.

 

Veiligheid / info luchtvaart

Na het neerstorten van een Russisch vliegtuig in oktober 2015 door een terroristische aanslag, werden bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen op de Egyptische luchthavens.

Meer informatie over veilig luchtverkeer, alsook de lijst van luchtvaartmaatschappijen met een exploitatieverbod, vindt u op de website van de Europese Commissie.

 

Veiligheid / info scheepvaart

Lokale veerboten passen niet altijd alle veiligheidsregels toe. Het is in Egypte niet gebruikelijk dat veer- of zeilboten worden uitgerust met zwemvesten. Overladen veerboten dienen te worden vermeden. Indien u inscheept voor een cruise, verifieert u beter eerst of uw veiligheid voldoende wordt gegarandeerd.

Duikscholen aan de Rode Zee hanteren niet steeds de Europese normen. Daarom is het raadzaam vooraf de reputatie ervan na te gaan en het materiaal goed te (laten) controleren.

 

Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Egypte heeft een uitgebreid netwerk van treinen en bussen, dat qua uurregelingen relatief betrouwbaar is. Het spoornetwerk is verouderd en er gebeuren soms ongelukken, zij het eerder met derde klasse treinen dan met toeristentreinen; anderzijds zijn de hoofdlijnen voor de sneltreinen waarop toeristen reizen veilig. Voor het busverkeer geldt dezelfde waarschuwing als voor het wegverkeer in het algemeen: bussen rijden gewoonlijk te snel, en men vermijdt best ’s nachts per bus te reizen gezien de slechte verkeersveiligheid. Vooral de minibussen die op middellange trajecten opereren, hebben een zeer kwalijke reputatie op vlak van veiligheid.