Reizen naar Egypte: Reisadvies

Reist u naar Egypte? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Egypte

Informatie over vervoer in Egypte.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / Wegennetwerk

Het Egyptische wegennetwerk is in behoorlijke staat maar het verkeer is chaotisch en gevaarlijk. Het aantal verkeersdoden in Egypte ligt erg hoog. Verkeersregels worden niet nageleefd, voertuigen zijn niet verzekerd. Verkeerstekens zijn gebrekkig en vaak enkel in het Arabisch.

Het wegverkeer is chaotisch, met name in Caïro en andere grote steden. De verkeersregels zijn niet altijd duidelijk. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Taxi’s/Ubers vormen een eenvoudig en goedkoop verplaatsingsmiddel. In taxi’s, controleer bij instappen of de meter werkt om eindeloze discussies achteraf te vermijden. Gebruik bij voorkeur Uber of een lokale taxi app (Didi, Kareem). Als u als vrouw alleen reist, neem dan nooit plaats in de taxi naast de chauffeur. Rijdt u wel zelf? Wees dan extra alert. Wees zeer voorzichtig bij het oversteken van de weg als voetganger.

Het wordt sterk afgeraden om alleen te rijden. Zeker buiten de steden is het aangeraden om met een Egyptische chauffeur of begeleider te rijden. De meeste autowegen zijn niet verlicht en veel wagens hebben ook geen verlichting. Het wordt afgeraden om na zonsondergang naar een andere stad te rijden, ook met bussen). De afstanden tussen tankstations kunnen groot zijn – wees daarop voorbereid. Grotere trajecten dienen bij voorkeur met het vliegtuig te worden afgelegd.

Veiligheid / Openbaar vervoer (trein, bus, metro)

Egypte heeft een uitgebreid netwerk van treinen en bussen. Het openbaar vervoer heeft echter een kwalijke reputatie qua veiligheid.

Minibussen rijden vaak zeer snel en zijn daardoor gevaarlijk, vooral buiten de steden. Voor het busverkeer geldt dezelfde waarschuwing als voor het wegverkeer in het algemeen.

Het spoornetwerk is verouderd, maar functioneel. De hoofdlijnen voor de sneltreinen zijn het veiligst.

De metro is een nieuw en efficiënt vervoersmiddel, gemakkelijk te gebruiken en goedkoop. Ticketverkoop kan in het Engels en in het Arabisch. Soms zijn er zakkenrollers aanwezig en zijn er gevallen van aanranding. Dames kunnen ook de wagons gebruiken die enkel voor hen voorbehouden zijn.

Veiligheid / Luchtvaart

Na het neerstorten van een Russisch vliegtuig in oktober 2015 door een terroristische aanslag, werden bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen op alle Egyptische luchthavens. Meer informatie over veilig luchtverkeer, alsook de lijst van luchtvaartmaatschappijen met een exploitatieverbod, vindt u op de website van de Europese Commissie.

Veiligheid / Scheepvaart, watersport

Lokale veerboten passen niet altijd alle veiligheidsregels toe. Veer- en zeilboten zijn vaak niet uitgerust met zwemvesten. Indien u inscheept voor een cruise, verifieert u beter eerst of uw veiligheid voldoende wordt gegarandeerd.

Als u wil gaan duiken of snorkelen, wees u ervan bewust dat de gehanteerde veiligheidsnormen zeer variabel zijn en dat niet steeds de Europese normen worden gevolgd. Daarom is het raadzaam vooraf de reputatie ervan na te gaan en het materiaal goed te (laten) controleren. Aanvallen van haaien blijven uiterst zeldzaam, maar komen wel voor in de Rode Zee.