Reizen naar Ethiopië: Reisadvies

Reist u naar Ethiopië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Ethiopië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Ethiopië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De ziekenhuisinfrastructuur is rudimentair (zeker buiten Addis Abeba) en de bevoorrading van de apotheken onzeker. Voor ernstige medische tussenkomsten is het aanbevolen zich te laten evacueren naar Nairobi, Zuid-Afrika of Europa. Het is daarom essentieel om een reisverzekering af te sluiten die repatriëring en medische kosten dekt.


Veiligheid water en voedsel

Het is raadzaam alleen maar mineraal of gekookt en gefilterd water te drinken en zicht ervan te verzekeren dat de groenten die men eet goed gespoeld werden. Rauwkost, salades, ijsjes enz. kunnen voor maagproblemen zorgen. Over het algemeen dient men steeds het volgende welbekende principe te volgen: “Boil it, cook it, peel it, or forget it”.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's


HIV/AIDS

Zoals bijna overal in Afrika ten zuiden van de Sahara is AIDS endemisch, vooral in de grote steden en langs grote verkeersaders.

Malaria

Malaria is endemisch onder 1.500 m hoogte. Preventie: door middel van individuele beschermingsmaatregelen, eventueel aangevuld met een behandeling met geneesmiddelen. Er is geen malaria in Addis Abeba dat zich bevindt op 2.500 m hoogte. Ook de meeste andere steden in het Ethiopische Hoogland zijn malaria-vrij.

Hondsdolheid

Gezien het grote aantal wilde honden en andere dieren met rabiës, is het aan te bevelen om zich te laten inenten tegen hondsdolheid vóór de afreis, zeker wanneer men in rurale gebieden zal verblijven.

Tuberculose

Blijft geregeld voorkomen over het ganse land.

Cholera

Werd gemeld in de regio's Oromiya, SNNPR (Southern Nations, Nationalities and Peoples Region), Tigray, Afar, Amhara en Somali Region. Bij overstromingen verergert de situatie.

Meningitis

Tijdens het droge seizoen (december-juni) komen in Afrika jaarlijks uitbraken van meningitis voor. Dit geldt ook voor Ethiopië.