Reizen naar Georgië: Reisadvies

Reist u naar Georgië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Georgië

Informatie over de algemene veiligheid in Georgië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Sinds de oorlog met Rusland in augustus 2008 zijn er twee bezette gebieden in Georgië: de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze regio’s zijn niet onder controle van de Georgische autoriteiten. Een bezoek aan deze regio's of aan de administratieve grenzen met de rest van Georgië wordt ten stelligste afgeraden. Consulaire hulp kan er niet geboden worden.

Overige

In Tbilisi en andere grote steden kunnen zich protestbetogingen voordoen. Het wordt aangeraden plaatsen waar demonstraties en samenscholingen plaatsvinden te vermijden en de instructies van de lokale ordediensten op de voet te volgen.

De reiziger dient tevens aandachtig te zijn voor zijn persoonlijke bezittingen in de toeristische buurten van de hoofdstad (o.m. de oude stad, Rustaveli en de omgeving van het Vrijheidsplein) en waakzaam te zijn bij nachtelijke uitstappen, vooral indien men zich alleen verplaatst.

Hoewel de criminaliteit de laatste jaren sterk gedaald is, dient men behoedzaam te blijven. Het risico op terroristische aanvallen is beperkt, maar kan niet worden uitgesloten.

Voorzichtigheid wordt geboden in de vallei van Pankisi, waar de afgelopen jaren problemen waren met islamitisch extremisme. Het gaat om het bekken van de rivier Alazani, gesitueerd ten noorden van Akhmeta in de regio Kakheti en meer bepaald vanaf de dorpen Duisi, Jokolo, Omalo en Birkiani tot aan de Russische grens. Deze regio wordt voornamelijk bevolkt door etnische Kisten. Reizigers worden aangeraden om de lokale kledingvoorschriften te respecteren. Omwille van de aanhoudende lokale instabiele situatie in de Noord-Kaukasus, is het formeel afgeraden Georgië over land via Rusland binnen te reizen of te verlaten.

Sommige populaire berggebieden zoals Stepantsminda of Mestia bevinden zich in de nabijheid van de Russische grens, die meestal niet gemarkeerd is. Reizigers die belangstelling hebben voor recreatie in de bergen dienen zich van tevoren te informeren bij gespecialiseerde gidsen om te voorkomen de grens per ongeluk over te steken. Voor tochten of bergbeklimmingen in grensgebieden is in sommige gevallen een vergunning van de Georgische grenspolitie vereist, zie Information for Tourists (bpg.gov.ge). Rekening houdend met het risico op lawines vereisen expedities in de bergen een hoge mate van voorzichtigheid. Het kan moeilijk zijn om nauwkeurige informatie over de bergomstandigheden te verkrijgen en noodhulp kan beperkt zijn in geval van problemen.


Toestand in Abchazië en Zuid-Ossetië​

Sinds de oorlog met Rusland in augustus 2008 zijn er twee bezette gebieden in Georgië: de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Het wordt stellig afgeraden zich naar deze regio’s te begeven omdat ze ontsnappen aan de controle van de centrale autoriteiten (inclusief het gebied in de directe omgeving van de demarcatielijn tussen Georgië en deze twee gebieden). Wees voorzichtig en oplettend op de wegen nabij de demarcatielijn van Zuid-Ossetië, meer bepaald de E60 richting Senaki in de buurt van Gori en Khashuri en de E117 richting Gudauri en Stepantsminda (beter bekend als de Georgian Military Highway). Het is illegaal om Georgië binnen te komen vanuit Rusland via Abchazië of Zuid-Ossetië aangezien er geen officiële grenscontrole is. Georgië op die manier binnenkomen kan aanleiding geven tot gevangenisstraffen. Het uitvoeren van economische activiteiten in de bezette gebieden is streng verboden. Consulaire bijstand kan niet verleend worden in Abchazië en Zuid-Ossetië.