Reizen naar Georgië: Reisadvies

Reist u naar Georgië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Georgië

Informatie over de algemene veiligheid in Georgië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

De regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië vallen niet onder de effectieve controle van de Georgische autoriteiten. Een bezoek aan deze regio's of aan de administratieve grenzen met de rest van Georgië wordt ten stelligste afgeraden. Consulaire hulp kan er niet geboden worden.

Algemeen

In Tbilisi en andere grote steden kunnen zich protestbetogingen voordoen. Het wordt aangeraden om plaatsen waar demonstraties en samenscholingen plaatsvinden te vermijden en de instructies van de lokale ordediensten op de voet te volgen.

De reiziger dient tevens aandachtig te zijn voor zijn persoonlijke bezittingen in de toeristische buurten van de hoofdstad (o.m. de oude stad, Rustaveli en de omgeving van het Vrijheidsplein) en waakzaam te zijn bij nachtelijke uitstappen, vooral indien men zich alleen verplaatst.

Hoewel de criminaliteit de laatste jaren sterk gedaald is, dient men behoedzaam te blijven. Het risico op terroristische aanvallen is beperkt, maar kan niet worden uitgesloten.

Sommige populaire berggebieden zoals Stepantsminda of Mestia bevinden zich in de nabijheid van de Russische grens, die meestal niet aangeduid is. Voor wandeltochten of bergbeklimmingen in de buurt van de grens is het daarom nuttig om beroep te doen op een gespecialiseerde gids. Rekening houdend met het risico op lawines vereisen expedities in de bergen een hoge mate van voorzichtigheid. Het kan moeilijk zijn om nauwkeurige informatie over de bergomstandigheden te verkrijgen en noodhulp kan beperkt zijn in geval van problemen.

 

Toestand in Abchazië en Zuid-Ossetië

Het wordt stellig afgeraden zich naar Abchazië en Zuid-Ossetië te begeven (inclusief het gebied in de directe omgeving van de demarcatielijn tussen Georgië en deze twee gebieden). Deze regio’s vallen niet onder de effectieve controle van de centrale autoriteiten. Het is illegaal om Georgië binnen te komen vanuit Rusland via Abchazië of Zuid-Ossetië aangezien er geen officiële grenscontrole is. Georgië op die manier binnenkomen kan aanleiding geven tot gevangenisstraffen. Het uitvoeren van economische activiteiten in de bezette gebieden is streng verboden. Consulaire bijstand kan niet verleend worden in Abchazië en Zuid-Ossetië.