Reizen naar Irak: Reisadvies

Reist u naar Irak? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Irak

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Irak.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidsniveau

Ten gevolge van een volatiele veiligheidssituatie wordt het formeel afgeraden om zich naar Irak te begeven.

Regionale conflicten en spanningen, zoals sinds 7 oktober 2023 waargenomen in Israël en het Palestijnse Gebied, brengen een risico op verslechtering van de veiligheidssituatie in Irak met zich mee. In het hele land, vooral in de grote steden, vinden demonstraties en bijeenkomsten plaats. De dreiging tegen westerse belangen in Irak is met name hierdoor toegenomen. Tegelijkertijd is er in verschillende regio’s van Irak een toename van sporadische gewapende aanvallen (raketten en drones) door milities gericht op de strijdkrachten van de Internationale Coalitie tegen IS.

Gezien de toegenomen volatiliteit van de veiligheidssituatie in deze context worden de Belgen eraan herinnerd dat het formeel wordt afgeraden naar Irak te reizen. De middelen om consulaire bijstand te bieden aan de Belgen in Irak zijn zeer beperkt.

Als u zich desondanks in Irak bevindt, leg dan verhoogde waakzaamheid aan de dag, versterk uw veiligheidsmaatregelen en vermijd lange verplaatsingen over land, demonstraties en bijeenkomsten. Blijf op de hoogte via de media en respecteer de veiligheidsinstructies van de federale en regionale overheden. Meer informatie vindt u onder Algemene veiligheid.

Als u dit nog niet heeft gedaan, registreer u op Travellers Online.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Met uitzondering van reizigers die uit China komen, die het resultaat van een negatieve COVID-19 PCR-test van minder dan 72 uur voor aankomst moeten voorleggen, gelden er geen specifieke COVID-19 restricties meer voor reizen naar Irak.