Reizen naar Irak: Reisadvies

Reist u naar Irak? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Irak

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Irak.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Ten gevolge van een zeer volatiele veiligheidssituatie, wordt het formeel afgeraden om zich naar Irak te begeven. In heel Irak is er nog geweld en vinden nog steeds aanslagen plaats, in het bijzonder in de regio's waar Daesh het meest actief is, zoals de gouvernementen Tamim (Kirkuk), Nineveh, Salah-ed-dine, Diyala, Al-Anbar, het noorden van Babylon, maar ook Bagdad. In het noorden van het land (de regio Iraaks-Koerdistan en de betwiste gebieden) vinden nog regelmatig militaire operaties plaats.

De grootste voorzichtigheid wordt aangeraden bij reizen naar Irak, te meer in de context van politieke spanningen in de nasleep van de parlementsverkiezingen van oktober 2021 en van stijgende voedselprijzen. Het risico op demonstraties, gewelddadige protesten, rellen en aanslagen wordt verder vergroot. Belgen worden aangeraden om verre verplaatsingen over land, demonstraties en samenscholingen te vermijden en niet in de buurt te komen van militaire of officiële gebouwen. Internationale luchthavens in zowel Bagdad als Erbil kunnen het doelwit zijn van raket- of drone-aanvallen. Verder wordt Belgen gevraagd de evolutie van de situatie nauwlettend op te volgen. U informeert ook best de Belgische Ambassade in Amman per e-mail naar amman@diplobel.fed.be in aanvulling op de registratie op https://travellersonline.diplomatie.be/.

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Reizigers ouder dan 12 jaar die aankomen op of vertrekken van een luchthaven in Irak moeten een papieren vaccinatiebewijs met QR-code zoals op het Europese certificaat kunnen voorleggen, waarop minstens twee doses COVID-19-vaccin zijn aangegeven, of één dosis in het geval van het Johnson & Johnson-vaccin. Reizigers die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, moeten dit aantonen met een medisch attest en een bewijs voorleggen van een negatieve PCR-test die in de 72 uur (of 48 uur voor de regio Iraaks-Koerdistan) voor vertrek is uitgevoerd. Reizigers die hieraan niet voldoen worden de toegang geweigerd. De reisvoorwaarden kunnen snel veranderen en verschillen naargelang de luchtvaartmaatschappij. Neem dus contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor de meest recente voorwaarden.

Reizen tussen de verschillende Iraakse gouvernementen zijn mogelijk, maar kunnen onderworpen zijn aan beperkingen. De lokale maatregelen zijn verschillend naargelang het gouvernement of de stad waar u verblijft. Informeer u goed over de stand van zaken in het gebied waarnaar u wil reizen. Net zoals bij internationale vluchten, kan een vaccinatiebewijs of, desgevallend, een negatieve PCR-test gevraagd worden bij de binnenlandse vluchten.

Een vaccinatiebewijs of, bij gebrek daaraan, een negatieve PCR-test, het dragen van een masker en het naleven van maatregelen van sociale afstand, ongeacht de vaccinatiestatus, zijn over het algemeen vereist om toegang te krijgen tot openbare plaatsen en gebouwen.