Reizen naar Rusland: Reisadvies

Reist u naar Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Rusland

Laatste updates
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizen naar de gehele Russische Federatie worden afgeraden.

Bent u momenteel in Rusland? Overweeg dan of uw aanwezigheid noodzakelijk is. Indien niet, verlaat u best het land.

Als u toch beslist om in Rusland te blijven, meld dan uw aanwezigheid bij de ambassade via consulaire inschrijving of op Travellers Online. Zorg dat al uw reisdocumenten in orde zijn, zodat u spoedig kan vertrekken indien nodig. De situatie in Rusland is veranderlijk en kan snel verslechteren. Daarom is het essentieel om goed ingelicht en voorbereid te zijn: herlees regelmatig de rubrieken van dit reisadvies en abonneer u op het Telegram-kanaal van de Ambassade.

Op 24 februari 2022 heeft Rusland een zogenaamde "speciale militaire operatie", een oorlog tegen en invasie van Oekraïne, gestart. Reis in geen geval naar het Russische grensgebied met Oekraïne: de situatie is er onvoorspelbaar en gevaarlijk.

Hoe ga ik terug naar België?

  • Er zijn geen rechtstreekse vluchten meer tussen de EU en Rusland. Het is nog steeds mogelijk om van Rusland naar België te vliegen, mits een tussenlanding in een derde land. Als Belg kan u Rusland ook over land verlaten. Opgelet, verschillende grensposten tussen Rusland en de EU werden gesloten. Concrete routes om Rusland te verlaten, zijn opgenomen in de rubriek Vervoer.
  • In september 2023 kondigden verschillende EU-landen aan dat in Rusland geregistreerde voertuigen niet langer hun grondgebied mogen binnenkomen. Lees meer in de rubriek Vervoer.
  • Lokale ontwikkelingen kunnen leiden tot een plotse verzadiging van de routes om Rusland te verlaten (luchtverbindingen en wegen). Dit was bijvoorbeeld het geval na de aankondiging van de gedeeltelijke mobilisatie. Hou rekening met dit risico in uw reisplannen: uw reis kan langer duren dan oorspronkelijk gepland.
  • Er gelden Europese beperkingen op zaken die van Rusland naar de EU en van de EU naar Rusland meegenomen mogen worden. Raadpleeg de website van de FOD Financiën en de website van de Europese Commissie voor meer informatie.
  • Bestaande verbindingen kunnen zonder voorafgaande waarschuwing worden onderbroken. Het risico om in Rusland te stranden, en dit voor onbepaalde tijd, mag dus niet worden onderschat. De mogelijke gevolgen hiervan (financieel, visa, familiaal,...) dient men te anticiperen.

Essentieel advies

Er bestaat een risico op terreuraanslagen in Rusland. Waakzaamheid is geboden op openbare plaatsen en aanbevelingen van de lokale overheid dienen steeds nauwgezet opgevolgd te worden.

Recent werden verschillende ontploffingen en drone-aanvallen gemeld, met name in het grensgebied met Oekraïne, rond en in Moskou en in het zuiden van Rusland. Vermijd zoveel mogelijk de omgeving van militaire zones en installaties, symbolische plaatsen en overheidsgebouwen. Ga bij een ontploffing of alarm onmiddellijk naar een schuilplaats, kelder of benedenverdieping en blijf op een veilige afstand van vensters. Raadpleeg de lijst met goede reflexen in het hoofdstuk Klimaat en rampen.

Vermijd bijeenkomsten en demonstraties, ook vreedzame. Omwille van de huidige politieke en maatschappelijke omstandigheden kunnen deze ontaarden in rellen of willekeurige arrestaties. Verwittig onmiddellijk de Ambassade bij een arrestatie. De publieke uiting van bepaalde meningen, ook op sociale media, is strafbaar. Dit advies en bijkomende aandachtspunten over veiligheid in Rusland leest u in de rubriek Algemene veiligheid.

Houders van zowel de Belgische als de Russische nationaliteit (bipatriden) kunnen worden gemobiliseerd door het Russische leger - zelfs indien ze voor een kort verblijf in Rusland zijn. Belgisch-Russische bipatriden kunnen ook moeilijkheden ondergaan als ze Rusland willen verlaten op basis van hun Belgisch paspoort. Meer hierover in de rubriek Praktische info.

Registreer steeds uw verblijf in Rusland op Travellers Online. De contactgegevens van de Ambassade zijn beschikbaar op deze website.