Wat zijn mensenrechten?
De universele mensenrechten worden in allerhande vormen behandeld en gewaarborgd. Om de bevordering en bescherming van die mensenrechten te garanderen, nemen staten normen aan in de internationale en regionale fora.-
Wat zijn mensenrechten?
Mensenrechten zijn rechten die inherent zijn aan alle mensen, ongeacht hun ras, geslacht, nationaliteit, etniciteit, taal, religie of enige andere status.
Instellingen
België zet zich actief in in verschillende organisaties, met name de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), en draagt het bij tot de bevordering en de bescherming van de mensenrechten.-
Europese Unie (EU)
De eerbiediging van de mensenrechten, de menselijke waardigheid en de beginselen van vrijheid, democratie en de rechtsstaat zijn gemeenschappelijke waarden van alle lidstaten van de EU. Deze waarden zijn eveneens bepalend voor het beleid van de Unie, zowel binnen als buiten haar grondgebied. Enerzijds waakt de EU over de grondrechten van elke EU-burger, anderzijds bevordert de EU de mensenrechten wereldwijd.
-
Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd in 1973 opgericht als de ‘Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa’ (CVSE).
-
Raad van Europa
De Raad van Europa werd in 1949 opgericht en telt 47 leden. Doelstelling van deze regionale organisatie is de eenmaking van Europese continent bevorderen door het creëren van een gemeenschappelijke democratische en juridische ruimte waarin de democratie, de rechtstaat en de rechten van de mens worden gewaarborgd.
-
Verenigde Naties (VN)
De Verenigde Naties heeft een aantal instellingen en organen die de mensenrechten bevorderen en beschermen, zoals de Algemene Vergadering, de Mensenrechtenraad, de Verdragsorganen, en het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR).
Specifieke onderwerpen
Ontdek meer informatie over de volgende thema's: afschaffing van de doodstraf, de strijd tegen straffeloosheid, vrijheid van meningsuiting, de strijd tegen racisme en discriminatie, de rechten van de LGBTI-gemeenschap, kinderrechten, kinderen en gewapende conflicten, gendergelijkheid en vrouwenrechten, geweld tegen vrouwen en meisjes, Vrouwen, Vrede en Veiligheid, de verdedigers van de mensenrechten, naleving van de mensenrechten in de strijd tegen terrorisme, en ondernemingen en mensenrechten.-
Afschaffing van de doodstraf
België past al lang de doodstraf niet meer toe. In 1996 werd de straf bij wet afgeschaft voor alle misdrijven en in 2005 werd deze afschaffing grondwettelijk verankerd.
-
Gendergelijkheid en vrouwenrechten
Overal ter wereld zijn vrouwen nog altijd het slachtoffer van tal van vormen van discriminatie en van ongelijkheid, zowel in hun beroepsleven als op familiaal, economisch, sociaal, burgerlijk of politiek niveau. Vrouwen zijn ook vaak slachtoffers van strafbare feiten, zoals huiselijk of seksueel geweld, gedwongen huwelijken of kindhuwelijken, mensenhandel, uitbuiting of slavernij, gedwongen prostitutie, genitale verminking en gedwongen abortus.
-
Kinderrechten
Ongeveer een derde van alle mensen op de wereld is kind. Kinderen zijn afhankelijk van hun ouders en verzorgers. Ze bevinden zich daardoor in een kwetsbare positie en hebben nood aan extra bescherming.
-
LGBTI
België beschikt over een vooruitstrevend wettelijk kader over de rechten voor LGBTI-personen.
-
Mensenrechtenverdedigers
Mensenrechtenverdedigers zijn natuurlijke en onmisbare bondgenoten in het bevorderen van mensenrechten en democratisering. Het gaat om personen, groepen of maatschappelijke organisaties die zich op vreedzame wijze inzetten voor de bevordering en bescherming van universeel erkende mensenrechten en fundamentele vrijheden.
-
Ondernemingen en mensenrechten
De naleving van mensenrechten door ondernemingen staat sinds de jaren ‘70 op de agenda van verschillende internationale fora.
-
Respect voor mensenrechten in de strijd tegen terrorisme
België veroordeelt alle vormen van terrorisme en is ervan overtuigd dat de strijd tegen het terrorisme enkel kan worden gevoerd voor zover de mensenrechten en het internationaal humanitair recht ten volle worden nageleefd.
-
Strijd tegen racisme en discriminatie
België hecht groot belang aan de strijd tegen racisme en beschikt over een uitgebouwd juridisch kader voor de bestrijding van racisme met, onder meer, de Wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde daden van racisme en xenofobie en de Wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie.
-
Strijd tegen straffeloosheid, met inbegrip van transitionele justitie
De strijd tegen straffeloosheid vormt een prioriteit voor België. In Staten die gebukt gaan onder conflict, maar ook slecht bestuur, repressief beleid, corruptie of een capaciteitsdeficit bij gerechtelijke diensten en veiligheidsdiensten, is er een aanzienlijk risico op mensenrechtenschendingen.
-
Vrijheid van meningsuiting, met inbegrip van persvrijheid
Het recht op vrije meningsuiting is een fundamenteel recht, gewaarborgd door de Belgische Grondwet en verscheidene bepalingen in mensenrechtenverdragen, waaronder artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, artikel 19 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten en artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.